Get Adobe Flash player
 
25 juni 2021

  

! Door tijdelijke overbelasting van de website kunnen tot 31 jul 2021 geen kaartlocaties worden weergegeven op de website !

 
8 juni 2021

  

 Nu de anti-corona-maatregelen stilaan versoepelen, kun je op meer en meer bivakzones opnieuw bivakkeren. Hier en daar zijn er wel wat aanpassingen. Zo moet je voor een vijftal  bivakzones in het land van Chimay en de vallei van de Viroin sinds enige tijd op voorhand je bivaknacht reserveren.


Ook voor het populaire trekkingcircuit 'Entre Lesse et Lomme' in de centrale Ardennen, treedt eerstdaags een reservatiesysteem in werking om je bivaknachten te reserveren. Tot 3 maanden voor de start van je tocht zal je je kort bivakverblijf reeds kunnen vast leggen. Rond 15 juni komt het reservatiesysteem online, voor een verblijf na 20 juni 2021 zal een reservatie een vereiste zijn. Dat doe je via www.rando-lesse-lomme.be .

Door de grote drukte op deze bivakzones zou een reservatiesysteem moeten helpen om  het aantal bivakkeerders iets beter onder controle te houden om zo de kwaliteit van je kort verblijf te verhogen.

De droge zomers van de afgelopen jaren hebben de lokale overheden er ook toe aangezet om  uit veiligheidsredenen een iets strenger beleid te voeren rond het aanleggen van een  houtvuurtje. Van mei tot eind september wordt vuur maken verboden op de bivakzones van Entre Lesse et Lomme, van oktober tot en met april is een klein houtvuurtje aanmaken nog steeds toegelaten, tenzij bij uitzonderlijke droogte.

 
1 maart 2021

  

 

Beide bivakzones langs het Escapardenne Eislek Trail sluiten definitief met onmiddellijke ingang. Dat heeft het schepencollege van Houffalize beslist. Het gaat om de bivakzones 'Deux Ourthes', gelegen  bij de samenvloeiing van de Westelijke en Oostelijke Ourthe en 'Blancs Bois, gelegen op de beboste hoogten rond Houffalize. 

De natuurlijke omgeving waarin deze bivakzones waren gelegen had te lijden onder de overlast van té veel overnachters. De schoonheid van beide locaties lokte te veel volk, waaronder naast bivakkeerders die wel degelijk het 'leave no trace'-principe volgden ook nogal wat toeristische verblijvers die weinig ook hadden voor het beschermde landschap, milieuregels en respect naar andere bivakkeerders toe.

Anderzijds is het jammer dat het bestuur van Houffalize door deze bivakzones eenvoudig te sluiten zonder alternatieven te voorzien, probleemgericht denkt, in plaats van oplossingsgericht. Retour dus naar (illegaal) wildkamperen langs de route voor zij die graag langs het traject overnachten.

Elders in het Parc Naturel des Deux Ourthes blijven wel de bivakzones van Le Golet en  Gives  beschikbaar voor wandelaars en fietsers. 

 
16 februari 2021

  

 

Slechts een deel van de bivakzones zijn momenteel toegankelijk nav nog steeds geldende beperkende coronamaatregelen.  Enkele bivakzone-beheerders beslissen om nog niet te heropenen omwille van veiligheidsredenen of omwille van de avondklok. Een aantal andere bivakzones - vooral in Wallonië - zijn wel open en toegankelijk. Je respecteert er uiteraard strict de plaatselijke  bivakregels en coronamaatregelen, inclusief in je tent verblijven tijdens avondklokuren. Voor sommige bivakzones moet je ook reserveren.

 
21 oktober 2020

  

 

Naar aanleiding van verstrengde Coronamaatregelen sluiten opnieuw heel wat bivakzones. De maatregelen houden immers ondermeer in dat je 's nachts binnen moet blijven, dat kan in principe ook in een tent gebeuren. Heel wat bivakzone-beheerders beslisten echter om veiligheidsredenen toch te sluiten. Een aantal andere bivakzones - vooral in Wallonië - zijn nog wel open en toegankelijk.

In Wallonië moet je tot eind december voor een tochtplanning wel sterk rekening houden met mogelijke hinder en ontoegankelijkheid of omleiding  bij je verplaatsingen van en  naar een bivakzone omwille van het drijfjachtseizoen op groot wild.

 
10 september 2020

  

 

 "Biwak-boom in Belgien..... der neue Corona-bedingten Trend..."


De Duitse TV-zender ARD (das Erste) volgde Lies van Poucke en Zita Casier tijdens hun verblijf op bivakzone Les Deux Ourthes (langs het Escapardenne Eislek Trail). aan het woord hoor je verder ook Sébastien Este van het Parc Naturel des Deux Ourthes, initiatiefnemer van de bivakzones langs het Escapardenne Eislek Trail.
Reportage.

 
1 september 2020

  

Heel wat bivakzones moesten tijdelijk sluiten omdat het té druk was en er de maatregelen ter bescherming tegen het Covid-19 niet langer konden worden gerespecteerd. Geleidelijk aan openen een aantal bivakzones nu opnieuw. Zo kun je voor een nachtje bivakkeren opnieuw terecht op de Antwerpse bivakzones  Hoge Vijvers (Arendonk), Wortel Kolonie (Hoogstraten) en Molenheide (Poppel). Ook Bivakzone Winkelsbroek (Turnhout) is weer beschikbaar. In Oost-Vlaanderen  heropende bivakzone Wereldboom (Horebeke).
in de Ardennen werd Bivakzone les Blancs Bois 1 km verplaatst naar een rustigere plek. 

 
29 juli 2020

  

In de volledige provincie Antwerpen geldt vanaf woensdag 29/07 een avondklok die ingaat om 23.30. Hierdoor ziet het Agentschap voor Natuur en Bos zich genoodzaakt om 3 bivakzones in de provincie te sluiten. Het gaat om de bivakzones Hoge Vijvers Arendonk, Wortel Kolonie in Hoogstraten en Molenheide te Poppel. De bivakzones zullen vanaf 29/07 zowel overdag als 's nachts niet meer toegankelijk zijn voor bezoekers.  Deze sluiting blijft van kracht zolang de nieuwe corona-maatregelen gelden.
Update 23u: Ook Bivakzone Winkelsbroek bij Turnhout sluit tijdelijk.

 
27 juli 2020

  

Een korte update over het bivakseizoen 2020. Dat verloopt momenteel vrij moeilijk, op sommige bivakzones is het gewoon té druk (ongeveer 1,5 à 4 x drukker dan tijdens 'een normale' zomer).

Wil je rustig bivakkeren dan raden we je aan je tocht uit te stellen naar september of later of plan alternatieve overnachtingsplekken. Dat is met name het geval voor de Ardennenroutes 'Entre Lesse et Lomme' en 'Escapardenne Eislek Trail', waar het erg
 druk is op de bivakzones.

Spreek ook medebivakkeerders die bepaalde bivakregels niet volgen ter plaatse ook aan om hun te wijzen op de geldende regels.

Volgende bivakzones zijn momenteel om verschillende redenen voor korte of langere tijd gesloten:
Nellekensbos (Meerbeke), Stropersbos (Stekene), Wereldboom (Horebeke), Les Tailles (Colas). Dit aantal kan nog verhogen in de komende weken door aanscherpende anti-covid-maatregelen. Sommige bivakzones gaan weer open, anderen sluiten weer, het hangt samen met de overpopulariteit van bepaalde bivakzones, de mogelijke overlast als gevolg daarvan of met maatregelen in het kader van de strijd tegen Covid-19.
 
Andere bivakzones die in juli of augustus 2020 te lijden hebben onder te hoge recreatieve druk en dus mogelijk weinig rust garanderen zijn oa Soor, La Gileppe, La Bergerie, Le Golet, De Steenberg, Hoge Vijvers.

   

 

 

 
6 juli 2020

  

Om het allemaal wat aangenaam te houden voor vermoeide wandelaars en ook omwille van Covid-19, wordt het aantal bivakkeerders beperkt op de bivakzones van de langeafstandsroute La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay. Voor zes van de negen bivakzones is daarom reservatie vereist van 1 juli 2020 tot 30 september 2020. Het betreft de bivakzones Mazée, La Roche Trouée, Bois de Blaimont, Les Crayats, Les Frès en Boussu-en-Fagne. Reservatie.