Get Adobe Flash player
 
1 maart 2021

  

 

Beide bivakzones langs het Escapardenne Eislek Trail sluiten definitief met onmiddellijke ingang. Dat heeft het schepencollege van Houffalize beslist. Het gaat om de bivakzones 'Deux Ourthes', gelegen  bij de samenvloeiing van de Westelijke en Oostelijke Ourthe en 'Blancs Bois, gelegen op de beboste hoogten rond Houffalize. 

De natuurlijke omgeving waarin deze bivakzones waren gelegen had te lijden onder de overlast van té veel overnachters. De schoonheid van beide locaties lokte te veel volk, waaronder naast bivakkeerders die wel degelijk het 'leave no trace'-principe volgden ook nogal wat toeristische verblijvers die weinig ook hadden voor het beschermde landschap, milieuregels en respect naar andere bivakkeerders toe.

Anderzijds is het jammer dat het bestuur van Houffalize door deze bivakzones eenvoudig te sluiten zonder alternatieven te voorzien, probleemgericht denkt, in plaats van oplossingsgericht. Retour dus naar (illegaal) wildkamperen langs de route voor zij die graag langs het traject overnachten.

Elders in het Parc Naturel des Deux Ourthes blijven wel de bivakzones van Le Golet en  Gives  beschikbaar voor wandelaars en fietsers. 

 
16 februari 2021

  

 

Slechts een deel van de bivakzones zijn momenteel toegankelijk nav nog steeds geldende beperkende coronamaatregelen.  Enkele bivakzone-beheerders beslissen om nog niet te heropenen omwille van veiligheidsredenen of omwille van de avondklok. Een aantal andere bivakzones - vooral in Wallonië - zijn wel open en toegankelijk. Je respecteert er uiteraard strict de plaatselijke  bivakregels en coronamaatregelen, inclusief in je tent verblijven tijdens avondklokuren. Voor sommige bivakzones moet je ook reserveren.

 
21 oktober 2020

  

 

Naar aanleiding van verstrengde Coronamaatregelen sluiten opnieuw heel wat bivakzones. De maatregelen houden immers ondermeer in dat je 's nachts binnen moet blijven, dat kan in principe ook in een tent gebeuren. Heel wat bivakzone-beheerders beslisten echter om veiligheidsredenen toch te sluiten. Een aantal andere bivakzones - vooral in Wallonië - zijn nog wel open en toegankelijk.

In Wallonië moet je tot eind december voor een tochtplanning wel sterk rekening houden met mogelijke hinder en ontoegankelijkheid of omleiding  bij je verplaatsingen van en  naar een bivakzone omwille van het drijfjachtseizoen op groot wild.

 
10 september 2020

  

 

 "Biwak-boom in Belgien..... der neue Corona-bedingten Trend..."


De Duitse TV-zender ARD (das Erste) volgde Lies van Poucke en Zita Casier tijdens hun verblijf op bivakzone Les Deux Ourthes (langs het Escapardenne Eislek Trail). aan het woord hoor je verder ook Sébastien Este van het Parc Naturel des Deux Ourthes, initiatiefnemer van de bivakzones langs het Escapardenne Eislek Trail.
Reportage.

 
1 september 2020

  

Heel wat bivakzones moesten tijdelijk sluiten omdat het té druk was en er de maatregelen ter bescherming tegen het Covid-19 niet langer konden worden gerespecteerd. Geleidelijk aan openen een aantal bivakzones nu opnieuw. Zo kun je voor een nachtje bivakkeren opnieuw terecht op de Antwerpse bivakzones  Hoge Vijvers (Arendonk), Wortel Kolonie (Hoogstraten) en Molenheide (Poppel). Ook Bivakzone Winkelsbroek (Turnhout) is weer beschikbaar. In Oost-Vlaanderen  heropende bivakzone Wereldboom (Horebeke).
in de Ardennen werd Bivakzone les Blancs Bois 1 km verplaatst naar een rustigere plek. 

 
29 juli 2020

  

In de volledige provincie Antwerpen geldt vanaf woensdag 29/07 een avondklok die ingaat om 23.30. Hierdoor ziet het Agentschap voor Natuur en Bos zich genoodzaakt om 3 bivakzones in de provincie te sluiten. Het gaat om de bivakzones Hoge Vijvers Arendonk, Wortel Kolonie in Hoogstraten en Molenheide te Poppel. De bivakzones zullen vanaf 29/07 zowel overdag als 's nachts niet meer toegankelijk zijn voor bezoekers.  Deze sluiting blijft van kracht zolang de nieuwe corona-maatregelen gelden.
Update 23u: Ook Bivakzone Winkelsbroek bij Turnhout sluit tijdelijk.

 
27 juli 2020

  

Een korte update over het bivakseizoen 2020. Dat verloopt momenteel vrij moeilijk, op sommige bivakzones is het gewoon té druk (ongeveer 1,5 à 4 x drukker dan tijdens 'een normale' zomer).

Wil je rustig bivakkeren dan raden we je aan je tocht uit te stellen naar september of later of plan alternatieve overnachtingsplekken. Dat is met name het geval voor de Ardennenroutes 'Entre Lesse et Lomme' en 'Escapardenne Eislek Trail', waar het erg
 druk is op de bivakzones.

Spreek ook medebivakkeerders die bepaalde bivakregels niet volgen ter plaatse ook aan om hun te wijzen op de geldende regels.

Volgende bivakzones zijn momenteel om verschillende redenen voor korte of langere tijd gesloten:
Nellekensbos (Meerbeke), Stropersbos (Stekene), Wereldboom (Horebeke), Les Tailles (Colas). Dit aantal kan nog verhogen in de komende weken door aanscherpende anti-covid-maatregelen. Sommige bivakzones gaan weer open, anderen sluiten weer, het hangt samen met de overpopulariteit van bepaalde bivakzones, de mogelijke overlast als gevolg daarvan of met maatregelen in het kader van de strijd tegen Covid-19.
 
Andere bivakzones die in juli of augustus 2020 te lijden hebben onder te hoge recreatieve druk en dus mogelijk weinig rust garanderen zijn oa Soor, La Gileppe, La Bergerie, Le Golet, De Steenberg, Hoge Vijvers.

   

 

 

 
6 juli 2020

  

Om het allemaal wat aangenaam te houden voor vermoeide wandelaars en ook omwille van Covid-19, wordt het aantal bivakkeerders beperkt op de bivakzones van de langeafstandsroute La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay. Voor zes van de negen bivakzones is daarom reservatie vereist van 1 juli 2020 tot 30 september 2020. Het betreft de bivakzones Mazée, La Roche Trouée, Bois de Blaimont, Les Crayats, Les Frès en Boussu-en-Fagne. Reservatie.

   

 

 

 
5 juli 2020

 

Een erg drukke bivakzomer dit jaar. De reden hoeven we je misschien niet meer uit te leggen Sealed . De verwachte drukte vraagt wat extra goede voorbereiding van je tocht met kort verblijf op bivakzones.

Daarom volgende tips:
Neem verantwoordelijkheid door persoonlijke inzet  om maximaal zorg te dragen voor de bivakzones met respect voor elkaar en voor de uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen in het kader van Covid-19. Respecteer  de geldende bivakregels voor elke bivakzone (je vindt ze hier op de website  terug  en  vaak ook ter plaatse) .


Help bivakkeerders die bepaalde regels overtreden met hen hierover te informeren en ook op hun verantwoordelijkheid te wijzen  teneinde het verblijf voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.

Bivakzones zijn te voet of per fiets te bereiken. Merk je dat er een groep of een gemotoriseerd voertuig is doorgedrongen tot de omgeving van een bivakzone aarzel dan niet om de eigenaar en inzittenden van het voertuig erop aan te spreken en hen terug te wijzen.

Voorzie vooraf een alternatieve overnachtingsmogelijkheid indien je geplande bivakzone bij aankomst reeds het maximaal aantal toegestane tenten of personen heeft bereikt.

Wil je een maximale kans  op rustig verblijf vermijd dan periodes waarin massaal de natuur wordt ingetrokken. Kies dan beter niet voor mooiweerweekends, verlengde weekends  en periodes van schoolvakanties.

We krijgen heel wat mailtjes met vragen over bivakkeren doorgestuurd, zoveel dat we je soms een aantal dagen moeten laten wachten op een antwoord. Vaak kun je echter ook het antwoord op bivakzone.be terug vinden in de Q & A-menu of elders op de site. Door de enorme interesse voor bivakzones momenteel en de hoge bezoekcijfers aan de website, zullen in juli en augustus 2020 de overzichtskaarten niet steeds zichtbaar zijn op de website. We vragen een beetje begrip voor deze tijdelijke overrompeling  maar voorzien wel om de kaarten elke dag minstens enkele uren toonbaar te houden. 

De normale locatie voor Bivakzone Troostembergbos is voor bivakkeerders gesloten tot eind september. Er gaat rond deze tijd  wel een alternatieve, tijdelijke bivakzone open op een andere plaats rond het Troostembergbos, zie de pagina over deze bivakzone.
 
Langs de wandelroute Escapardenne Eislek Trail kunnen - na lang onderhandelen - de  initiatiefnemers van deze wandelroute een extra bivakzone aanbieden sinds enkele weken. Deze is gelegen in de omgeving van de samenvloeiing van twee Ourthes.

We wensen je alvast een fijne zomerbivaktijd!  

 

 

 
1 juni 2020

 

Slecht nieuws uit Nederland: het Staatsbosbeheer heeft er besloten om de tijdelijke sluiting van de bivakzones daar (omwille van corona-maatregelen), om te zetten naar een definitieve sluiting.

Zonder inspraak van bivakkeerders neemt Staatsbosbeheer (nationale organisatie, vergelijkbaar met het Agentschap voor Natuur & Bos in Vlaanderen) eenzijdig de beslissing om alles van de ene dag op de andere dicht te gooien. Bijzonder jammer voor de duizenden bivakkeerders die in de voorbije jaren al gebruik maakten van de tientallen Nederlandse paalkampeerplaatsen.

Als reden voor deze abrupte sluiting werd opgegeven dat er te veel overlast was van groepen gebruikers. Het moet echter ook gezegd dat Staatsbosbeheer  een veel te laks beleid voerde en te weinig oplossingsgericht heeft gedacht de voorbije jaren. Ze kozen dan maar voor de gemakkelijkheidsoplossing.

In totaal gaat het over de sluiting van 17 bivakzones. Een aantal van deze Nederlandse paalkampeerplaatsen was vlakbij de Nederlandse grens gelegen, het betreft de Zeeuwse terreinen De Zoete Vaart (bij Hulst), Fort Livinus (bij Axel) en Canisvliet bij Sas-van-Gent en Zelzate. In Noord-Brabant verdwijnen ondermeer de paalkampeerplaatsen Gooren & Krochten (bij Breda) en Strijbeekse Heide. De voorbije jaren verdwenen ook al de grensbivakzones Merkske 1 en 2 en Mastbos. Bijzonder jammer dat Staatsbosbeheer niet creatiever oplossingsgericht heeft gedacht. De plotse beslissing zonder overleg zet dan ook nogal wat kwaad bloed in Nederland en kan er op weinig begrip rekenen.

Toch betekent dit niet dat het woord 'paalkamperen' weer uit het woordenboek wordt geschrapt, er zijn immers nog een aantal Nederlandse bivakzones die niet in beheer zijn door Staatsbosbeheer en die open blijven, deze zijn echter niet bij de grens met België gelegen.