Get Adobe Flash player
5 mei 2022  / 12 mei 2022

 

Door de aanhoudende droogte en de oplopende warmte wordt het maken van houtvuur op veel bivakzones - waar het in normale omstandigheden is toegelaten -  tijdelijk strikt verboden.  

Het Agentschap voor Natuur & Bos heeft voor de grootste natuurgebieden een verhoogde waakzaamheidsfase voor brandalarm afgekondigd. In de provincies Antwerpen en Limburg werd zelfs code oranje afgekondigd, terwijl in de provincies Oost- en West-Vlaanderen  en Vlaams-Brabant code geel geldt.

Wat betekent dit allemaal als je wil bivakkeren? Op bivakzones waar een voorziene plek is om een klein houtvuur te maken wordt dit door de lokale beheerder mogelijk strikt verboden. Met reden, het maken van houtvuur kan in zulke omstandigheden rampzalige en niet te overziene gevolgen hebben. Het kan ook zijn dat de toegang tot een gebied waar een bivakzone ligt, uitzonderlijk geheel wordt verboden. Ook op bivakzones die niet 'in een oranje zone' liggen, kan een tijdelijk vuurverbod van kracht zijn, indien de beheerder of een gemeentelijke overheid de situatie niet voldoende veilig acht. 

Update 12 mei 2022: voor alle Vlaamse provincies is nu code oranje van kracht (vuurverbod). 
Update 20 mei 2022: code oranje is voor de Vlaamse provincies niet langer van kracht, elders kan nog wel een vuurverbod van kracht zijn waar in normale omstandigheden vuur maken wordt toegelaten.