Get Adobe Flash player

Bivakzone GR 129 Disveld - Doomkerke (Ruiselede)

 

{zhgooglemap:48}

 

Bivakzone GR 129 Disveld is een bivakzone van de gemeente Ruiselede, gerealiseerd  in samenwerking met medewerkers van vzw Grote Routepaden. Voor wandelaars op het GR-pad 129 'Dwars door België'. Reservatie verplicht. 

 

 

This officially recognized bivouac zone in West-Flanders is owned by the township of Ruiselede. Accessible all year round. Exclusive access for walkers on the thru-hike trail GR 129 that runs 'Trans-Belgium' from Brugge to Arlon (over 500 km). Cyclists and car tourists not allowed. Reservation required in advance (compulsory, see mail contact below). Maximum 4 persons (= max 4 small trekking tents). You're on your GR129-hike during daytime, arrival in the evening, departure next morning. No tents during the day, you can stay for 1 night (free) and continue your thru hike in the morning. A bivouac zone should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot as a part of your multi day GR 129 trek. Toilet available, potable water outside the church (street side). No campfire allowed but there is a barbecue area. Enjoy your one night stay. Leave no trace, just your footsteps.

 Wandelcoördinaten

 

GPS N 51 04.266 E 3 21.462
°/min/sec N 51 04 16 E 3 21 28
WGS84 51.0711 3.3577
X / Y 31N 525061 5657792

 

 

Meld je (verplichte) aanvraag voor een verblijf van 1 nacht tijdens je tocht over GR 129  tijdig bij de gemeente Ruiselede (tijdens kantooruren op een werkdag). Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

  Omgeving & Bereikbaarheid


Je bent hier op Bivakzone GR 129 - Disveld te gast in de kern van Ruiseleedse dorp Doomkerke. De zone ten oosten van de opvallende dorpskerk werd in 2010 omgevormd tot Landschapspark Disveld, met  een boomgaard, speelweide, wandelpaden, kinderspeeltuin, barbecueplek, graasweide en speelbos. Sinds 2020 is hier ook Bivakzone GR 129 - Disveld bij gekomen.

De filmploeg van Arnout Houben had voor hun TV-serie "GR 129 Dwars door België"  op 13 juni 2020 de avant-première om de eerste West-Vaamse bivakzone in gebruik te nemen voor een nacht. 

Bivakzone GR 129 - Disveld kwam er dankzij de inzet van aktieve medewerkers van de Vlaamse vereniging voor Grote Routepaden die op zoek waren naar eenvoudige overnachtingsmogelijkheid voor de meerdaags onderweg zijnde wandelaar over Grote Routepad GR 129. Ze vonden een luisterend oor bij de schepen voor Sport en Recreatie (zelf ook fervent stapper!) van de gastvrije gemeente Ruiselede. Bivakzone GR 129 Disveld te Doomkerke is dus exclusief voor stappers op de GR 129-Dwars door België-wandelroute

Doomkerke is gelegen temidden van een van de allerbeste wandelgebieden van West-Vlaanderen: een lange corridor van bijna aaneensluitende loofbossen en halfopen natuurgebieden, waardoor GR 129 zowat 20 km loopt. Komende van Brugge begint de fun  voorbij de brugkruising met de snelweg E40 ter hoogte van Beernem. Achtereenvolgens wandel je even later door de majestueuze bossen van het domein Lippensgoed / Bulskampveld, de Vagevuurbossen, natuurgebied De Gulke Putten, natuurgebied Disveld, (Doomkerke & Bivakzone GR 129 Disveld), Galatosbossen, Parochieveldbos en de Hooggoed-bossen. De meeste van deze groengebieden worden beheerd door (of zijn in eigendom van) het Agentschap voor Natuur en Bos of Natuurpunt.

Leukste wandeltijd hier over GR 129 is april / begin mei als alles fris naar lente geurt en kleurt en begin november als de herfsttinten alles in warme kleuren dompelen en je al wandelend door gevallen bladeren ritselt. Op hete zomerse dagen kun je hier volop van schaduw profiteren en 's winters valt er een doodse stilte en ligt er vaak een mysterieuze mistige kilte over het landschap. In tegenstelling tot nogal wat andere regio's in West-Vlaanderen, waar  agrarische uitbating of verkaveling domineert, wandel je hier kilometerslang over veelal onverharde wegels en paden, zowel voor als na je overnachting op de bivakzone. 

In deze leuke wandelomgeving mag je onderweg over GR 129 dus je tentje voor een nacht prikken op een door de gemeente Ruiselede speciaal voorziene plek te Doomkerke.  

 

  

Bivakzone

 

Bivakzone GR 129 - Disveld ligt in het centrum van Doomkerke. Kom je aangewandeld uit Brugge dan passeer je op zowat 1 km voor het dorpscentrum door het gelijknamige natuurgebied Disveld. Hier is de bivakzone NIET gelegen. Vervolg over GR 129. De kronkels van het  Bruwaanpad voeren je langs  het CJT Vakantiehuis 't Haantje met  bijhorende bivakweide voor groepen. Ook hier is de bivakzone NIET gelegen! Nog even geduld. Blijf GR 129 volgen, net voor de kerk sla je links een steegje in en kom je in het landschapsparkje Disveld. Bivakzone GR 129 - Disveld ligt er op een lange gemaaide grasstrook, die is afgeboord met een lange haagbeukhaag waarachter een gekasseid pad loopt.

Er mogen in totaal tot 4 personen tegelijk overnachten op de bivakzone (= maximaal 4 trekkerstentjes). Reservatie is gratis maar wel verplicht. Niet reserveren = wildkamperen + kans op gasboete. Door tijdig te reserveren kun je ook toegang krijgen tot de meestal gesloten toiletten van het landschapsparkje (achter de bivakzone).

Drinkbaar water kun je tappen van een kraantje aan de kerkgevel naast het kerkportaal (straatzijde). Een houtvuurtje aanleggen is verboden maar je mag wel gebruik maken van de aanwezige vaste barbecue. Sprokkel daarvoor wat hout van de bosbodem in de omgeving om iets te koken op de BBQ, tenzij je er er toevallig aan dacht om wat houtskool mee te brengen. Uiteraard mag je ook je eigen kookbrandertje gebruiken om iets op te warmen.  Er zijn ook rustbanken aanwezig en een schuilplek.


Zoals op elke bivakzone laat je na je nacht verblijf de bivakzone weer zuiver achter. Respecteer stilte en discretie van zonsondergang tot na zonsopgang, gezien de nabijheid van  het dorpscentrum.    


Doomkerke  heeft ook nog een echt dorpscafeetje, de New York, bij Rita, gelegen tegenover de kerk. De naam van het café verwijst naar de dubbele rol van het café in een ver verleden als toegangsdeur voor de boeking van een oceaanovertocht met de Red Star Line naar Amerika door honderden verpauperde inwoners van de streek begin 20ste eeuw.
Er is ook nog een warme bakker (ook kruidenierswaren)  in Doomkerke. Bakkerij Bart & Mieke ligt op 550 meter van Bivakzone Disveld, of 50 meter voorbij jeugdverblijfcentrum 't Haantje in de Brandstraat (de hoofdstraat door Doomkerke). Openingsuren.

 

  

 GR 129 - Dwars door België

Dit grote route-wandelpad verbindt 'het Venetië van het Noorden' met de officiële hoofdstad van Belgische Luxemburg. Van Brugge naar Aarlen dus. Een voettocht van maar liefst 570 km. Deze wandelroute  is het resultaat van bijna 40 jaren jaren evolutie in het uittekenen en optimaliseren van het GR-net in Vlaanderen en Wallonië door de medewerkers van  vzw Grote Routepaden en asbl Sentiers de Grande Randonnée.

Dwars door België, van Brugge via Beernem, Ruiselede, Aarsele, Oudenaarde, Ath, Mons, Aulne, Gerpinnes, Maredsous, Dinant, Houyet, Daverdisse, Florenville, Orval, Virton tot Arlon. Het deel door West-Vlaanderen bedraagt zo'n 40 km wandeltraject.

De bivakzone van Doomkerke ligt op zowat 32 km van Brugge. Deze wel erg lange etappe garandeert ongetwijfeld een diepe slaap op Bivakzone Disveld! Te lang? Je kunt eventueel de etappe in twee delen door in de regio rond Beernem te overnachten.

Wil je GR 129 slechts over een korte afstand volgen? Dan kun je eventueel de treinhaltes van Beernem, Maria-Aalter of Aalter als startpunt nemen. Het vraagt dan wel wat extra tochtplanning om vanuit de treinhaltes aanknoping te zoeken op GR 129, best  via wandelknooppunttrajecten. Je hoeft GR 129 ook niet in noord-zuid richting te wandelen. Aangezien de witrode GR-bewegwijzering in twee richtingen is aangebracht, kun je je tocht ook omkeren.

Over het West-Vlaamse deel van GR 129 bestaat overigens een topografisch gidsje, met praktische informatie, routebeschrijving en topokaartuitsneden. Te koop bij vzw Grote Routepaden, update-info eveneens via hun website. Het boek van Arnout Houben over GR 129 - Dwars door België is een mooie en sfeervolle aanvulling op de hele tocht maar minder bruikbaar voor een gedetailleerde praktische planning.  Een volledig wandelverslag over de hele tocht in 20 etappes kun je ook vinden op Trekkings.be .

 

 

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer de gemeente Ruiselede via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.