Get Adobe Flash player

Bivakzone: Hoge Vijvers - Arendonk
Een bivakzone van Agentschap Natuur & Bos ism Toerisme Provincie Antwerpen en de gemeente Arendonk.

 

This officially recognized bivouac area near the Dutch border is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB) and is accessible all year round. No reservation or registration necessary. Max 10 people or 3 small trekking tents allowed. You can stay up to 48 hrs (2 nights). Free stay. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. Hand water pump (water non-potable), toilet. Small campfire allowed under normal weather conditions (no dry period or strong winds) but only at the specifically designated place, not elsewhere. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

paalkamperen arendonk bivakzone Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

GPS N 51 22.153 E 5 05.042
°/min/sec N 51 22 09 E 5 05 02
WGS84 51.369209 5.084026
X / Y 31N 645065 5692945

 

 Omgeving & Bereikbaarheid

Dit was de eerste bivakzone in Vlaanderen, onder veel persbelangstelling geopend op 10 augustus 2010, het was immers een primeur. Een initiatief van Natuur & Bos ism Toerisme Provincie Antwerpen. De site is mooi gekozen,  in het stiltegebied van het uitgestrekte bosdomein Hoge Vijvers, gelegen tussen Arendonk en de Nederlandse grens. Die grens ligt op slecht 1,3 km. Het paalkampeerterrein van Arendonk is misschien wel het allerstilste van de Vlaamse bivakzones qua omgevingsgeluid. 

Natuurgebied Hoge Vijvers wordt grotendeels beheerd door Natuur & Bos. Je kan er uren rond dwalen over de brede, zanderige  dreven en over kleinere meer kronkelende paden. Zoals je zelf kan zien werd Hoge Vijvers in een recent verleden uitgebaat voor houtexploitatie, er is dus een sterke perceelindeling met een gevarieerde samenstelling van bomen waaronder nogal wat dennensoorten: Douglassparren, grove den en Corsicaanse den. Vijvers en plassen zijn meestal ontstaan door turfwinning lang geleden. De Vlaamse Landmaatschappij en Natuur & Bos proberen de diversiteit te verhogen door oa te werken aan het herstel van de oude heidegronden. Qua plantengroei is het gebied niet bijzonder gevarieerd omwille van de bodemsamenstelling die sterk zandhoudend is.

Onder de bezoekende vogels valt de nachtzwaluw op, een vogel die nestelt op de grond.
Zelf merkten we tientallen bonte dikkopjes op, een vlindersoort die in de meeste delen van Vlaanderen zeldzaam of afwezig is maar hier talrijk rondvliegt in de maand mei.

Domein Hoge Vjivers is omgeven door meer grote bosgebieden, zowel aan de Belgische als aan de Nederlandse kant van de grens met soms bijzonder mooie plekken, zoals de omgeving rond het Zwartven (Turnhoutsche Heide).De bivakzone ligt tussen wandelknooppunten 1 en 2 van het Antwerps Wandelnetwerk Kempens Landgoed. Gebruik bovenstaande coördinaten of kaart. Ben je onderweg langs het Grenslandpad, verlaat deze route dan als je op de grens komt tussen de topogidspunten 47 en 48 (topogids 2014), dat grenspunt is ook gemarkeerd als Kempens wandelknooppunt 90. Wandel naar kp 1, daarna richting 2 en kijk onderweg uit aan je linkerzijde naar een bord dat richting bivakzone wijst.  De bivakzone is niet zichtbaar vanaf het knooppuntentraject, ze ligt achter een bosje.

De bivakzone ligt  op 100 meter van het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen (kaart 1)  tussen knooppunten 55 en 56. Kijk uit naar het bivakzonebordje of gebruik de coördinaten.

Het dichtst bijgelegen treinstation ligt te Turnhout, een heel eind weg dus. Je kunt vanuit Turnhout in een dagtocht wandelen naar deze bivakzone via het wandel- of fietsknooppuntennetwerk of via Streek-GR Limburg (passeert op 4 km) + knooppunten. 
Per bus geraak je korterbij dan per trein. Stap af in Arendonk net over het kanaal, halte 'Onder d'Eiken', wandel 200 meter in de gelijknamige straat en pik aan op het wandelnetwerk: kp 12-11-5-4-3-2 en dan richting kp 1 volgen (5 km wandelen). Onderweg naar kp 1 ligt de bivakzone op je linkerzijde, zie signalisatiebordje. Er zijn langere en meer aantrekkelijke  knooppuntcombinaties mogelijk vooraleer je de bivakzone bereikt.
Vanuit Reusel (Nederland) rijdt bus 480 naar Arendonk. Deze komt eveneens langs halte 'Onder d'Eiken'.

Bivakzone

 

Afgelegen van wegen voor motorverkeer is het een ideale plek voor wie rust zoekt. De bivakzone ligt in het noordwestelijke deel van het bosdomein Hoge Vijvers, een meer open kant van het natuurgebied met zowel percelen akkers als bos. Rond de bivakzone is vanaf de lente een fauna-akker ingezaaid. Het zicht vanop de bivakzone is dan ook vrij open. Het grasveld is  ruim. Behalve de pomp is er een tentplatform, er zijn rustbanken, een vuurplaats met houtvoorraad en bindbalken voor paarden.

Het tentplatform  werd in 2011 toegevoegd, het eerste in Vlaanderen en sindsdien behoort zo'n platform bijna tot 'het standaardmeubilair' van een Vlaamse bivakzone. Het is een ideetje dat boswachter Kris in Tasmanië oppikte.

Deze bivakzone is 's zomers  voorzien van een toilet.

Je mag bivakzone Hoge Vijvers ook een houtvuur maken. Er werd daarvoor een vuurkorf geplaatst. Deze kan echter wel door de boswachter worden afgesloten bij verhoogd brandgevaar  om veiligheidsredenen.

Maak geen vuur op andere plekken. Brandplekken op het grasveld, veroorzaakt door illegale vuurstokers, zijn geen excuus om buiten de vuurkorf vuur te maken, dat gedrag hoort niet bij respectvol bivakkeren. Gebruik de vuurkorf functioneel: 's avonds om rond een vuur te zitten of iets te grillen, 's winters om je te verwarmen. Stook niet nodeloos en beperk het houtverbruik.

Verzeker je ervan dat je zelfvoorzienend bent qua drinkwater en voedsel. Het centrum van Arendonk (winkels) ligt immers op zowat 8 km.

Feedback over je verblijf op deze bivakzone kun je ter plaatse geven via een logboekinvulformulier, sinds de zomer van 2015 kan dat ook digitaal door op de bivakzone de opgegeven QR-code in te scannen.  

 

 

Wandelen & Fietsen

Domein Hoge Vijvers is maar liefst 500 hectaren groot, het bosdomein is doorsneden met rechte, brede dreven en kleinere, meer kronkelende wandelwegen.   De bivakzone Hoge Vijvers ligt kort bij paden die zijn opgenomen in  het wandelknooppuntennetwerk Kempens Landgoed. Ligging tussen knooppunt 1 en 2. Wandelkaart met 290 km wandelpaden te koop bij Toerisme Arendonk of andere Antwerpse toeristische diensten. 
Rond dat knooppuntensysteem heeft Toerisme Arendonk de Talanderwandelingen ontwikkeld: geselecteerde natuurwandelingen van 6, 9 of 14 km, die tussen knooppunt 1 en 2 ook in de buurt van de bivakzone komen. De Talanderwandellingen werden in 2014 tot beste lokale wandeling van de Provincie Antwerpen verkozen.  Info.   

Het Grenslandpad (LAW 11 Sluis - Thorn) komt op 1,3 km van de bivakzone. Dit Nederlands langeafstandspad van 372 km werd vernieuwd  in 2014.  Vanuit de bivakzone wandel je naar knooppunten 2 en 90, op dat laatste punt tref je ook de witrode tekens aan van deze route.
Het Sniederspad (GR 565 variant) passeert 5 km zuidelijk, je moet het Kanaal Schoten - Dessel oversteken ter hoogte van Arendonk. 
Streek-GR Kempen komt op ongeveer 4 km van de bivakzone.

Het is mogelijk om in een dagtraject van bivakzone Hoge Vijvers te wandelen naar bivakzone Molenheide (Poppel) over LAW Grenslandpad. De afstand ligt rond 21 km, het traject is bijzonder aangenaam, haast volledig over onverharde paden en is eventueel te combineren met Streek-GR Kempen.
Meer info over de langeafstandsroutes bij Grote Routepaden en Wandelnet.

 De fietspaden die langs de rand van het domein lopen, worden druk gebruikt door recreatieve fietsers. De bivakzone ligt ook op 100 meter van het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen, kaart 1, tussen punt 55 en 56. Dit netwerk sluit naadloos aan op dat van Brabantse Kempen en ook van Baronie Breda (NL). Langeafstandsfietstroute Vlaanderen Fietsroute (hoofdroute), LF 5 Vlaanderen Fietsroute, LF 35 Kempen-Haspengouwroute passeren allen op 4,5 km langs het kanaal Dessel - Schoten. Verlaat deze LF's ter hoogte van Arendonk-centrum, steek het kanaal over en richting noorden.
Meer info: Toerisme Arendonk.

De bivakzone ligt ook in de buurt van Ruiter- en mennetwerk Campinia en Taxandria. Er zijn twee bindbalken voor paarden aanwezig op de bivakzone.

bivakzone hoge vijvers arendonk paalkampeerterrein

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.