Get Adobe Flash player

Bivakzone Hoge Vijvers (Arendonk)

 

{zhgooglemap:2}


Bivakzone Hoge Vijvers te Arendonk wordt beheerd door het  Agentschap voor Natuur & Bos. Gratis reservatie vooraf is verplicht. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je  bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Free reservation compulsory. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

  

paalkamperen arendonk bivakzone Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

 

 

GPS N 51 22.153 E 5 05.042
°/min/sec N 51 22 09 E 5 05 02
WGS84 51.369209 5.084026
X / Y 31N 645065 5692945

 

 

 Omgeving

Dit was de eerste bivakzone in Vlaanderen, onder veel persbelangstelling geopend op 10 augustus 2010, het was immers een primeur. Een initiatief van Agentschap Natuur & Bos ism Toerisme Provincie Antwerpen. De site is mooi gelegen, in het stiltegebied van het uitgestrekte bosdomein Hoge Vijvers tussen Arendonk en de Nederlandse grens. Die grens ligt op slecht 1,3 km. Bivakzone Arendonk is misschien wel de allerstilste van de Vlaamse bivakzones qua omgevingsgeluid. 

Natuurgebied Hoge Vijvers wordt grotendeels beheerd door het Agentschap voor Natuur & Bos. Je kunt er uren rond dwalen over de brede, zanderige  dreven en over  meer kronkelende paden. Hoge Vijvers werd in een recent verleden vooral uitgebaat voor houtexploitatie, er is dus een sterke perceelindeling met nogal wat dennensoorten: Douglassparren, grove den en Corsicaanse den. Vijvers en plassen zijn meestal ontstaan door turfwinning lang geleden. De Vlaamse Landmaatschappij en ANB proberen de diversiteit te verhogen door oa te werken aan het herstel van de oude heidegronden. Qua plantengroei is het gebied niet bijzonder gevarieerd omwille van de bodemsamenstelling die sterk zandhoudend is.


Onder de bezoekende vogels valt de nachtzwaluw op, een vogel die nestelt op de grond.
Zelf merkten we tientallen bonte dikkopjes op, een vlindersoort die in de meeste delen van Vlaanderen zeldzaam of afwezig is maar hier talrijk rondvliegt, vooral rond mei.

Domein Hoge Vjivers is omgeven door meer grote bosgebieden, zowel aan Belgische als aan Nederlandse zijde van de grens met soms bijzonder mooie plekken, zoals de omgeving rond het Zwartven (Turnhoutsche Heide).Bivakzone

 

Afgelegen van wegen voor motorverkeer is het een ideale plek voor wie rust zoekt. De bivakzone ligt in het noordwestelijke deel van het bosdomein Hoge Vijvers, een meer open kant van het natuurgebied met zowel percelen akkers als bos. Rond de bivakzone is vanaf de lente een fauna-akker ingezaaid. Het zicht vanop de bivakzone is dan ook vrij open. Het grasveld is  ruim. Er is GEEN waterpomp of waterpunt. Vergeet dus niet voldoende water mee te brengen! Tentplatformrustbanken, vuurplaats, toilet, bindbalken voor paarden.


Verzeker je ervan dat je zelfvoorzienend bent qua water en voedsel. Het centrum van Arendonk (winkels) ligt immers op zowat 8 km.
   

 

 

 

Wandelen & Fietsen

Domein Hoge Vijvers is maar liefst 500 hectaren groot, het bosdomein is doorsneden met rechte, brede dreven en kleinere, meer kronkelende wandelwegen. Bivakzone Hoge Vijvers ligt kort bij paden die zijn opgenomen in  het wandelknooppuntennetwerk Kempens Landgoed. Ligging tussen knooppunt 1 en 2. Wandelkaart met 290 km wandelpaden te koop bij Toerisme Arendonk of andere Antwerpse toeristische diensten. 

Rond dat knooppuntensysteem heeft Toerisme Arendonk de Talanderwandelingen ontwikkeld: geselecteerde natuurwandelingen van 6, 9 of 14 km, die tussen knooppunt 1 en 2 ook in de buurt van de bivakzone komen. De Talanderwandellingen werden in 2014 tot beste lokale wandeling van de Provincie Antwerpen verkozen.  Info.   

Het Grenslandpad (LAW 11 Sluis - Thorn) komt op 1,3 km van de bivakzone. Dit Nederlands langeafstandspad van 372 km werd vernieuwd  in 2014. Ben je onderweg langs het Grenslandpad, verlaat deze route dan als je op de grens komt tussen de topogidspunten 47 en 48 (topogids 2014), dat grenspunt is ook gemarkeerd als Kempens wandelknooppunt 90. Wandel naar kp 1, daarna richting 2 en kijk onderweg uit aan je linkerzijde naar een bord dat richting bivakzone wijst. Vanuit de bivakzone wandel je naar knooppunten 2 en 90, op dat laatste punt tref je ook de witrode tekens aan van LAW 11.

Het Sniederspad (GR 565 variant) passeert 5 km zuidelijk, je moet het Kanaal Schoten - Dessel oversteken ter hoogte van Arendonk. 

Streek-GR Kempen komt op ongeveer 4 km van de bivakzone.

Het is mogelijk om in een dagtraject van bivakzone Hoge Vijvers te wandelen naar bivakzone Molenheide (Poppel) over LAW Grenslandpad. De afstand ligt rond 21 km, het traject is bijzonder aangenaam, haast volledig over onverharde paden en eventueel te combineren met Streek-GR Kempen.
Meer info over de langeafstandsroutes bij Grote Routepaden en Wandelnet.

 De fietspaden die langs de rand van het domein lopen, worden druk gebruikt door recreatieve fietsers. De bivakzone ligt ook op 100 meter van het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen, kaart 1, tussen punt 55 en 56. Dit netwerk sluit naadloos aan op dat van Brabantse Kempen en ook van Baronie Breda (NL). Langeafstandsfietstroute Vlaanderen Fietsroute (hoofdroute), LF 5 Vlaanderen Fietsroute, LF 35 Kempen-Haspengouwroute passeren allen op 4,5 km langs het kanaal Dessel - Schoten. Verlaat deze LF's ter hoogte van Arendonk-centrum, steek het kanaal over en richting noorden.
Meer info: Toerisme Arendonk.

De bivakzone ligt ook in de buurt van Ruiter- en mennetwerk Campinia en Taxandria. Er zijn twee bindbalken voor paarden aanwezig op de bivakzone.

bivakzone hoge vijvers arendonk paalkampeerterrein

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.