Get Adobe Flash player

Bivakzone: Meetshovenbos (Aarschot)


Bivakzone Meetshovenbos is een paalkampeerterrein van Agentschap Natuur & Bos.

 Bivakzone gesloten 12 september tot en met 13  september 's middags 

 

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB) and is accessible all year round. No reservation possible. Max 10 people or 3 small trekking tents allowed. You can stay up to 48 hrs (2 nights). Free stay. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsibile to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. Hand water pump (water non-potable), toilet. Small campfire allowed under normal weather conditions (no dry period or strong winds) but only at the specifically designated place, not elsewhere. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps. Not accessible 12/13 september 2020.

Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

GPS N 50 59.820 E 4 48.870
°/min/sec N 50 59 49 E 4 48 52
WGS84 50.997 4.8145
X / Y 31N 627327 5651058

Omgeving & Bereikbaarheid

Bivakzone Meetshovenbos ligt in het gelijknamige bos bij de stad Aarschot. Het Meetshovenbos behoort tot het Vlaams Ecologisch Netwerk maar is ook een zogenaamd 'stadsbos': natuur gericht op recreatie en ontspanning  voor de inwoners van Aarschot en omgeving. Je treft er dan ook veel routebewegwijzering aan, zowel voor lopers, wandelaars als voor fietsers. Daarnaast zijn er ook ondermeer een speelzone en hondenlosloopzone uitgebouwd. 


Eeuwenlang was er niet veel sprake van bos, het huidige Meetshovenbos was voornamelijk een heide- en vennengebied met stuifduinen, zo in stand gehouden door intensieve begrazing met schapen. Het was eigendom van een adellijke Aarschotse familie. Het landschap veranderde sterk eind 19de eeuw, toen de vennen grotendeels werden drooggelegd en het gebied werd beplant met produktiedennen. Daaruit groeide het huidige bos, een mengeling van naald- en loofbomen. 

De Vlaamse overheid kocht een groot deel van het zowat 80 hectaren grote Meetshovenbos aan rond het jaar 2002. Het beheer is vandaag dan ook grotendeels in handen van het Agentschap voor Natuur & Bos. De voorbije decennia wordt gestreefd naar meer gevarieerde natuur, in het dennenbos krijgen vooral streekeigen soorten als beuk, eik, lijsterbes en berk nu meer kansen in plaats van dennen en de nogal invasieve Amerikaanse eik. Ook aan verder herstel van het historisch landschap wordt gedacht, met de heraanleg van enkele vennen en het behoud van open ruimten in het bos. 

 In en rond het Meetshovenbos vliegt ook een zeldzame dagvlindersoort rond, die in Vlaanderen enkel in deze regio voorkomt, de bruine vuurvlinder. Je moet wel erg veel geluk hebben om hem te spotten in de warme lente- en zomermaanden in een bloemrijke omgeving. De foto hierbij van de bruine vuurvlinder heb ik niet in het Meetshovenbos genomen.

Het Meethovenbos staat onder vrij sterke recreatieve druk zo dicht bij de stad Aarschot, er zijn dan ook vaak veel wandelaars, lopers, fietsers, ruiters en mensen die de hond uitlaten. 

 

Deze bivakzone is voor wandelaars  verbonden met wandelknooppunten dankzij een uitbreiding van het wandelnet De Merode in 2020.  Tussen knooppunten 750 en 752 kom je op 200 meter van Bivakzone Meetshovenbos. De dichtstbijgelegen langeafstandsroute voor wandelaars is Streek-GR Hageland, op 3,5 km, maar de verbinding is verre van ideaal. De kortste afstand tussen dit Grote Routepad en de bivakzone overbrug je als je ter hoogte van de verkeersringweg rond Aarschot dit GR-pad verlaat en dan 2,5 km wandelt in noordelijke  richting over het fietspad langs de ringweg (een absoluut oninteressant traject). Bij de zogenaamde 'Duracell-rotonde' ga je dan even rechts om ter hoogte van restaurant 't Wit Toreke het Meetshovenbos in te wandelen.

 Deze bivakzone ligt niet in de buurt van een langeafstandsfietsroute, wel van fietsknooppunten en recreatieve fietsroutes. De bivakzone zelf is gelegen langs een pad dat enkel voor voetgangers toegankelijk is. Stap af en vervolg met de fiets aan de hand over ongeveer 500 meters. 

 

 Dichtst bijgelegen is  het treinstation van Aarschot. Via de underpass van het station wandel je naar de achterkant, de autoparking. Daar rechts naar de Demer. Volg even de Demeroever naar links over 200 meter. Steek de Demer over en volg niet opnieuw de oever maar neem de eerste straat links (Betekomsesteenweg). Volg deze 700 meter, dan rechts en steek voorzichtig de Ringweg over. Links van restaurant 't Wit Toreke is een toegangsweg tot het Meetshovenbos.
 


Bivakzone 

Bivakzone Meetshovenbos ligt op een van de ruime graslanden die open plekken vormen in het bos. Aan de noordzijde ligt een boomkwekerij, aan de andere zijden is de bivakzone omgeven door eiken, grove dennen en een paar forse beuken. Langs de bivakzone loopt een pad dat enkel toegankelijk is voor voetgangers. Vooral 's morgens en 's avonds kun je, afhankelijk van de windrichting, in de verte wel wat omgevingslawaai horen afkomstig van de Aarschotse in- en uitvalswegen maar dat autolawaai wordt wel sterk gebufferd door het bos en overheerst niet. Dat valt dus best mee. Het Meetshovenbos ligt boven een aanvliegroute van de Zaventemse luchthaven. Langs de bivakzone  kunnen tijdens het weekend en op de avonduren nogal wat wandelaars en joggers passeren.  
Deze bivakzone is voor jou uitgerust met een waterpomp voor waswater (grondwater vanop 13 meter diepte), vuurkorf, kleine houtopslagplaats, rustbanken, ecotoilet en een ruim tentplatform waarop een tweetal  trekkerstenten kunnen worden geplaatstJe kunt uiteraard ook ook op het gras je tent prikken.Tijdens een periode van uitzonderlijk droog weer kan de vuurkorf worden afgesloten. Het pompwater krijgt mogelijk een wat bruine kleur als je het even laat staan, dat is een normale reactie van ijzerhoudend grondwater bij contact met lucht, het heeft niks met abnormale vervuiling te maken. Beperk het verbruik van beschikbare hout, maak enkel vuur om te koken of 's avonds bij koud weer. Vergewis je ervan dat het vuur volledig is gedoofd bij het verlaten van de bivakzone.   


Feedback over je verblijf op  deze bivakzone kun je bij Agentschap Natuur & Bos geven. Lees ook eerst het bivakreglement ter plaatse voor je je tent optrekt. Zoals op elke bivakzone neem je als gast  afval weer het natuurgebied uit en verlaat je de plek  zonder een spoor van je verblijf achter te laten.

 

 Wandelen en Fietsen 


We hebben enkel lokale wandelsuggesties omdat er geen langeafstandspad of wandelnetwerk vlakbij loopt.  Sinds 2020 is het Meetshovenbos geïntegreerd in het Wandelnetwerk De Merode. Dichtst bijgelegen knooppunt is nr 750. Een korte verkenningsronde van 3,5 km door het Meetshovenbos kun je te maken door in lus de knooppunten 750 - 751 - 752 - 750 (of omgekeerd) te volgen. Mogelijkheden voor langere knooppuntentrajecten zijn het meest aantrekkelijk in de omgeving van de Demervallei. 

Het Meetshoven Wandelpad  is 8,3 km lang, loopt in lusvorm en is bewegwijzerd met zeshoekige metalen bordjes in één richting. Je zigzagt eerst door het Meethovenbos, wandelt over enkele wijkstraten, over de verharde bedding van een voormalige spoorlijn, door natuurgebied Meertsels om tenslotte weer het Meetshovenbos in te trekken.


Je kunt op de Mechelbaan (het hoofdpad in W-O-richting door het Meethovenbos) aansluiten op het  9 km lange Moorsem Wandelpad. Dit loopt eveneens in lusvorm en loopt verder ten westen van het Meetshovenbos over een mix van verharde wegen en onverharde paden naar Betekom. 

Er zijn ook 3 gemarkeerde looproutes , grotendeels over onverharde paden in het Meetshovenbos: groene route (3,4 km), blauwe route (2,6 km) en rode route (5,4 km). De rode route passeert over het pad langs de bivakzone.
 

 Er lopen geen langeafstandfietsroutes door de streek binnen een straal van 5 km rond de bivakzone maar er zijn wel fietsknooppunten. Ook hier enkele suggesties voor regionale fietsroutes. 


 Bivakzone Meetshovenbos ligt kort bij fietsknooppunten 49 en 50 te Aarschot. zie fietsnet.be voor routeplanning.  

De Begijntjesroute is 29/31 km lang en loopt in lusvorm. Je kunt aanpikken op de Mechelbaan in het Meetshovenbos. Zeshoekige wegwijzerbordjes maar deze fietsroute is tegenwoordig geënt op fietsknooppunten. Toerisme Vlaams-Brabant

De ROB-fietsroute draagt de naam van de regionale TV-zender. Je merkt op de Mechelbaan misschien een bordje van deze 50 km lange fietsroute maar tegenwoordig volg je ze ook beter via knooppunten. Loopt ondermeer via Begijnendijk, Keerbergen en Werchter. Tour de Frans. Mogelijk spot je in het Meetshovenbos ook bordjes  van de Gelroodse Route (15 km). De bewegwijzering lijkt echter niet meer zo update, je kiest wellicht beter voor voor het Gelroodse deel van de Frambike-Tour. Thema zijn lokale streekprodukten. Het Gelroodse deel van de Frambike Tour is gebaseerd op fietsknooppunten. Info.Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.