Get Adobe Flash player

Bivakzone Gemeentebos Molenheide (Poppel)

 

{zhgooglemap:20}


Bivakzone Gemeentebos Molenheide wordt beheerd door het  Agentschap voor Natuur & Bos. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je  bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

  

   Fiets- en wandelcoördinaten 

 

 

GPS N 51 28.000 E 5 04.062
°/min/sec N 51°28'00'' E 5°04'04"
WGS84 51.46664 5.067743
X / Y 31N 643622 5703750

 

 

 


Omgeving 

Bivakzone Gemeentebos Molenheide is gelegen in een van de meest noordelijke uithoeken van Vlaanderen, in de provincie Antwerpen, ten noorden van het dorp Poppel (gemeente Ravels). De arme Kempense zandgrond is hier vooral bedekt met relatief uitgestrekte bossen, Gemeentebos Molenheide is zo'n bos maar het bestaat ook uit enkele percelen akkergrond. De bivakzone is gelegen in het bos, aan de rand van akkerland.

 De Nederlandse grens ligt kortbij, op 1 km. Poppel-dorp ligt op 3 km van de bivakzone (6 km via wandelpaden), Ravels op 12 km en het Nederlandse Hilvarenbeek op 6 km.

Ondanks de afgelegen ligging is de locatie een prima uitgangspunt voor heel wat wandel- en fietspaden, waaronder zelfs drie langeafstandspaden.

De paden zijn veelal onverhard maar vaak erg zanderig qua bodemsamenstelling. Interessant om te ontdekken over wandelpaden is de mooie vallei van de kronkelende Poppelse Aa-beek. Aanknopingspunt voor veel recreatieve routes is de historische Roovertkapel.  
 


 Bivakzone

 

De bivakzone is aangelegd op een gerooid stukje bos, aan de rand van een grote akker. Er loopt een beekje langs de bosrand. Het terrein is wat oneffen met weinig gras maar er is een tentplatform waarop 2 trekkerstenten passen.

Pompinfobordvuurkorf. Bij verhoogd brandgevaar kan de vuurkorf worden afgesloten. Vermijd ecologish schadelijke  wasprodukten, het gebruikte pompwater vloeit naar een beek. 

Weinig omgevingslawaai, af en toe hoor je in de verte een wagen over de Beekweg. De bivakzone biedt goede beschutting bij hevige wind.

Bevoorrading te Poppel (Carrefour Market en kleinhandelszaken) of Hilvarenbeek.  

 

 

Wandelen en Fietsen

 

Langeafstandswandelaars worden verwend. Liefst 3 lange paden lopen niet ver van de bivakzone. Over al deze GR-paden bestaan gedetailleerde topografische wandelgidsen, oa te koop bij de Vlaamse vzw Grote Routepaden en het Nederlandse Wandelnet.

We nemen als aanknoping de Rovertkapel (langs de Beekseweg op 150 meter van de Nederlandse grens,op 1 km van de bivakzone, passagepunt van veel recreatieve routes en tevens GR-kruispunt). Schuin tegenover deze kapel vertrekt een 1 km lange paadje dat door bos en zanderig gebied slingert, voorbij een weide weer de Beekseweg kruist en rechtdoor loopt (pad met slagboom). Volg dan nog 250 meter de pijlen om de bivakzone te bereiken.

 

 

Aan de Rovertkapel komt Streek-GR Kempen langs, prima bewegwijzerd met geelrode streepjes door vzw Grote Routepaden en 253 km lang. Vanaf de Roovertkapel kun je over deze GR ook naar het centrum van Poppel wandelen (6 km), langs de mooie vallei van de Poppelse Aa.

 


Opgelet want er lopen meer geelrode streepjes in de streek! Op 200 meter van de Rovertkapel, net over de Nederlandse grens zie je twee soorten geelrode streepjes tegelijk: Streek-GR Kempen en de andere zijn van het Streekpad 5 Brabants Vennenpad (vroegere naam 'Vennekespad'). Het is 258 km lang en loopt vaak door typisch landschap van de Nederlandse provincie Noord-Brabant: zanderige paden en vennen. Let op de dikte van geelrode strepen: de smallere streepjes zijn van Streek-GR Kempen, de dikkere van het Brabants Vennenpad.

Nog op datzelfde grenspunt kun je aanpikken op LAW 11 Grenslandpad. Dit doorlopend pad, gemarkeerd met witrode strepen, loopt van Sluis (Zeeland) naar Thorn (NL-Limburg)  over 372 km, steeds in de buurt van de grens tussen Nederland en Vlaanderen. Het is via LAW 11 mogelijk om van Bivakzone Molenheide naar Bivakzone Hoge Vijvers te wandelen, een tocht van ongeveer 21 km over zeer rustige en haast volledig onverharde (zanderige) paden door bos en langs vennen.

Soms lopen Streek-GR Kempen en het Brabants Vennenpad in het spoor van het Grenslandpad, maar alle behouden telkens ook hun eigen bewegwijzering.

Eveneens aan de Rovertkapel, op 1 km van Bivakzone Molenheide, heb je aansluiting (kp 96) op het wandelknooppuntennetwerk Kempens Landgoed  (290 km). Dit Antwerps netwerk sluit naadloos aan op het Nederlandse netwerk De Baronie, kp 72 ligt op 200 meter van de Rovertkapel.  

 

 Fietsers benaderen Bivakzone Molenheide het makkelijkst via de Beekseweg. Op die weg kun je tussen knooppunten 40 (zuidelijk) en 50 (noordelijk) aanpikken op het fietsknooppuntennetwerk Antwerpen (kaart 1). Dit Vlaamse netwerk sluit aan op het Nederlandse van de provincie Brabant.

De Smokkelaarsroute (45 km, verkort 33 km) loopt langs de Rovertkapel en  is een thematische fietsroute, geënt op het knooppuntennetwerk. Onderweg allerlei infoborden, gelegd in grote houten klompen. Wilde verhalen van smokkelaars en de bijhorende grensperikelen. Ook leuk met kinderen.

De Aa-valleifietsroute (59 km, verkort 36 km) is een provinciale fietsroute in lus, gemarkeerd met zeshoekige bordjes. Passeert op 250 meter van de bivakzone.


Ruiter- en mennetwerk Taxandria loopt door de streek.

Meer toeristische info kun je ook krijgen bij Toerisme Ravels.

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot  bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.