Get Adobe Flash player

Bivakzone De Steenberg Meerdaalwoud (Oud-Heverlee)

 

{zhgooglemap:4}


Bivakzone De Steenberg Meerdaalwoud wordt beheerd door het  Agentschap voor Natuur & Bos. Gratis reservatie vooraf is verplicht. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je  bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Free reservation compulsory. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

 

 

 

Coördinaten voor wandelaars & fietsers

  

GPS N 50 48.901 E 4 40.474
°/min/sec N 50 48 54 E 4 40 28
WGS84 50.815009 4.674568
X / Y 31N 617967 5630590

 

 

 

 

 

  

   Omgeving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bivakzone De Steenberg is gelegen bij de noordelijke rand van het Vlaams-Brabantse Meerdaalwoud. Ze ligt op ongeveer 4 km van bivakzone Het Spoor.
Tesamen met het Mollendaalbos en Heverleebos vormt het Meerdaalwoud met een oppervlakte van meer dan 2000 hectaren  één van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Het grootste deel daarvan is toegankelijk voor recreanten via vooral onverharde paden. Het woud is dus groot genoeg voor een volle dag wandelen of een stevige halvedagwandeling.

Op 2,5 km ligt Het Zoet Water, een reeks vijvers met daarrond nogal wat horecazaken, een grote speeltuin en de Minnebron met gecontroleerd drinkwater (bij de grote kapel OLV van Steenbergen), één van de weinige bronnen die Vlaanderen nog heeft met officieel drinkbaar water (een aangename 2 km wandelen vanuit de bivakzone). Het treinstation van Sint-Joris-Weert ligt op 4 km. Er is in het centrum van Sint-Joris-Weert ook een bakker en een Proxy-Delhaize. 

  

BivakzoneBivakzone De Steenberg  ligt helemaal afgelegen in een zone van stilte en rust. Je zal er wel het geluid van vliegtuigen horen maar voor de rest overheerst vogelgefluit.

 

 De site is prachtig uitgewerkt door het personeel van Natuur & Bos Meerdaalwoud. Een bijzonder mooie bivakzone. Houden zo, respecteer wat  hier is gedaan voor jou.

Het bomenbestand rond de bivakzone bestaat uit sparren, grove den en wild opschietende berken.  Het zicht vanop Bivakzone De Steenberg  is half open.

 Aan de bivakzone grenst ook nog een groter grasgebied. Daar  mag je niet je tent opslaan, je vindt er in het midden een vuurput. 

  

 

Het is toegelaten om vuur te maken  op bivakzone De Steenberg, uiteraard enkel op de daarvoor voorziene vuurplek en bij normale weersomstandigheden (niet bij sterke wind en mogelijk verbod bij lange droogte). De vuurput ligt op 80 meter van de bivakzone. Lees echter eerst de extra reglementering ter plaatse ivm het gebruik van de vuurput.  Houtvuur maken vlak bij je tent mag dus zeker niet, je kunt wel een kleine kookbrander gebruiken. Bostoilet

De onthaalzone Speelberg van het Meerdaalwoud ligt op 1,5 km, je hebt er ondermeer klassiek sanitair, picknickbanken en infopanelen. 

 

 

 

 

 

Wandelen & Fietsen

 Wandelnetwerk Zuid-Dijleland Gebruik de kaart van het 300 km lange wandelnetwerk Zuid-Dijleland, te koop bij alle toerismekantoren in de streek of via sommige boekhandels. Deze wandelkaart is prima als je een paar dagen deze bosrijke regio van de provincie Brabant wil exploreren. Dit wandelnetwerk is ook digitaal te raadplegen via wandelknooppunt.be . De bivakzone ligt precies tussen de knooppunten 19 en 123 maar het boswegje tussen die twee punten behoort niet tot het netwerk, als je de wandelpaaltjes volgt kom je er dus niet langs. Gebruik  vanaf een van die twee knooppunten de wandelkaart of de GPS-coördinaten om de bivakzone te vinden.

Geënt op dit wandelnetwerk en extra bewegwijzerd met een symbooltje zijn enkele wandelingen uitgewerkt door Natuur & Bos. De Dikkebeukwandeling bvb passeert op een paar 100 meter van de bivakzone, is 13 km lang en loopt praktisch helemaal over onverharde of slechts licht verharde paden. Ze is bewegwijzerd met een gele balk op witte achtergrond en is uitstekend om uitgebreid het Meerdaalwoud te verkennen. De dikke beuk waarnaar de wandeling is genoemd, is een prachtexemplaar en heeft  meer dan 5 meter stamomtrek. Plan en knooppunten dikkebeukwandeling.

Grote Routepad Brabantse Heuvelroute GR 512 (Diest -Geraardsbergen, 173 km) loopt door het Meerdaalwoud maar aan de zuidelijke zijde, terwijl de bivakzone  aan de noordelijke zijde ligt.
Streek-GR Dijleland (167 km) passeert op 2,5 km van de bivakzone (natuurgebied Doode Bemde) maar loopt niet door het Meerdaalwoud.

Er werd in 2013  voor beide GR's een doorlopend verbindingstraject van 2,5 km gemarkeerd (GR-Variant) tussen de bivakzone en GR 512 ter hoogte van de kruising met de Meerdaalweg (dreef) en anderzijds tussen de bivkazone en natuurgebied Doode Bemde. Deze verbinding loopt ook via de Meerdaalwoud-ontvangszone 'De Speelberg'. 
1/ Komende uit het het natuurgebied Doode Bemde, verlaat je zowel de Brabantse Heuvelroute als de Streek-GR Dijleland bij de Dijlebrug indien je naar de bivakzone wil. Volg over de brug rechtdoor de witrode 'variant'-markering met het bivakzone-logo. Kruis verderop de spoorweg (overweg) en blijf de 'variant'-tekens volgen tot de bivakzone.
2/ Komende uit noordelijke richting over Streek-GR Dijleland, verlaat je deze eveneens bij die Dijlebrug, ga dan links de brug over.
3/ Komende uit Diest over de Brabantse Heuvelroute, verlaat je je wandelroute in het Meedaalwoud enkele meters na de kruising met de Herculesdreef. Rechts daar. 

Zowel over Streek-GR Dijleland als over de Brabantse Heuvelroute (GR 512) bestaan update topografische wandelgidsen, te verkrijgen bij  Grote Routepaden. Je kunt op hun site eventueel ook GPS-tracks downloaden. Beide langeafstandsroutes zijn bijzonder aangenaam om te volgen, Vlaams-Brabant is qua nauur ook de meest gevarieerde provincie van Vlaanderen.


Toerisme Vlaams-Brabant publiceert ook een gidsje met korte luswandelingen in de regio, zoals de Meerdaalwandeling (7,5 km).

Behalve het Meerdaalwoud zelf is ook natuurgebied Doode Bemde het exploreren waard, het ligt aan de andere zijde van de spoorlijn, wandel via het centrum van Sint-Joris-Weert of volg de GR-variant naar de Dijlebrug.

Het Mollendaalbos, deel van het grotere Meerdaalwoud, ligt er prachtig bij begin  april als bosanemonen er uitbundig bloeien. Herfst is op zijn mooist in het Meerdaalwoud eind oktober, als het woud goudgeel kleurt.

Dan is er nog recreatiegebied Zoete Waters, op 2,5 km van de bivakzone gelegen. Een reeks vijvers is er afgelijnd met horecazaken en  er is ook een recreatiepark met speeltuigen, een uitstapje dat bivakkeerders met kinderen misschien wel tof vinden. Bij de vijvers van Zoete Waters ligt ook de idyllisch gelegen grote kapel OLV van Steenbergen met de Minnebron, die officieel drinkbaar water produceert. Het is vanuit de bivakzone bijzonder aangenaam wandelen naar de Minnebron en Zoete Waters.

   LF 6, de zuidelijke arm van Vlaanderen Fietsroute passeert op 2 km. De totale afstand van de Vlaanderen Fietsroute, die in een grote lus door Vlaanderen loopt, is zowat 900 km.
Fietsknooppuntennetwerk Dijleland biedt talloze combinatiemogelijkheden om zelf je route en afstand te bepalen. Knooppunten 76 en 78 liggen niet zo ver van Bivakzone De Steenberg. 
De bewegwijzerde blauwe BLOSO-mountainbikeroute Meerdaal vertrekt in Oud-Heverlee en passeert op een paar honderd meter van de bivakzone. Ze is 17 km lang en combineerbaar met een groene en rode route tot 55 km. Ongeveer  61 % off-road.  Meer info: Toerisme Oud-Heverlee.

Ruiters: Op 100 meter van de bivakzone loopt een ruiterpad.

bivakzone de steenberg paalkamperen meerdaalwoud paalcamping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.