Get Adobe Flash player

Parc Naturel des Deux Ourthes - 4 'aires de bivouacs'

 

 

Deze bivakplaatsen in de provincie Luxemburg zijn er voor trekkers door het Parc Naturel des Deux Ourthes en zijn ingericht op initiatief van PNDO ism met gemeenten en bosbeheer DNF.

 


 


De sterke vraag naar bivakkeren in de Ardennen wordt momenteel nog niet beantwoord met genoeg beschikbare bivakzones. Daardoor kan  het op deze bivakzones soms erg druk zijn. Bivakkeer  je graag rustig: vermijd dan best weekends en schoolvakanties. 

 

 

 

 

 

This network of 4 bivouac areas in the Ardennes has been developed by the authority of the 'Parc Naturel des Deux Ourthes' for hikers, cyclists and horse riders passing through. They are especially orientated to thru-hikers on the Walloon section of the famous Escapardenne Eislek (walking) Trail. You can stay up to 16 hrs (1 night) at each bivouac area. Arrival after 4 pm, departure next morning before 10 am, so no occupation or tents between 10 am and 4 pm. No reservation or registration necessary. Bivouac areas should not be confused with small campings, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are personally responsibility to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Under normal weather conditions (no long dry period, no strong winds) a small campfire is allowed at the specifically designated place, not elsewhere. No toilets or water pumps available. There is often a spring, stream or river nearby. Any approach by a motorized vehicle is strictly forbidden. These bivouac areas can be busy during holidays and nice weather weekends. Respect nature, silence and other campers’ rest. Violation of rules in force can be subject to legal prosecution or a penalty. Enjoy your short stay in the Ardennes nature. Leave no trace, just your footsteps.  Bivouac Blanc Bois has recently moved to a new location (info updated).

Coördinaten voor wandelaars, fietsers en ruiters

 

 

 

 

Bivouac       GPS   °/min/sec    WGS84  X/Y
Le Golet   N 50 04.034  
  E 5 28.616 
  N50 04 02  
  E5 28 37   
  50.067222  
  5.476944 
  31N 677258  
  5549044 
Gives   N 50 04.127  
  E 5 38.335 
  N50 04 08  
  E5 38 20 
  50.068800  
  5.638900 
  31N 688821  
  5549594 
Les 2 Ourthes   Directly along  Escapardenne Eislek Trail, maintrail
  From Kautenbach at km 80  / From La Roche at km 26
Les Blancs Bois   N 50 07.560
  E 5 48.300
  N50 07 33
  E5 48 17
  50.126
  5.805
  31N 700486
  5556408

 

 

 

 

Dit net van 4 legale bivakplaatsen in het Parc Naturel des Deux Ourthes  is speciaal ontwikkeld voor doortrekkers te voet, per fiets of te paard. Motorvoertuigen en groepen zijn er niet toegelaten. Respecteer de omgeving en de rust en  het gezelschap van eventuele medebivakkeerders.
Je komt na 16 u aan, mag  één nacht gratis blijven op elke plek en vertrekt de volgende morgen voor 10 u om je tocht te vervolgen.  Verblijfskamperen overdag is  not done en een inbreuk op de gedragscode. Deze bivakplaatsen zijn echt  bedoeld voor 'doortrekkers'.
Officiële info over de bivakzones in het Parc Naturel des Deux Ourthes vind je op de site van Escapardenne. Ook ter plaatse kun je de bivakregels nog eens doornemen.

Respecteer de bivakregels, je bent hier als gast. 

 

 

Bivakkeren in het Parc Naturel des Deux Ourthes

 

  De kleine bivakterreinen (aires de bivouac) die sinds juni 2015 werden opengesteld, kaderen in een breder project rond authentieke natuurbeleving 24 u/24 in het Parc Naturel des Deux Ourthes (provincie Luxemburg) tijdens je meerdaagse tocht te voet, per fiets of per paard.  Je mag er één nacht verblijven en wandelt of fietst de volgende morgen weer verder, eventueel naar een andere bivakzone.

  

 Je bent hier als wandelaar over de Escapardenne Trails te gast en mag  kort in de natuur overnachten als legaal alternatief op illegaal wildkamperen, tenminste als je enkele regels respecteert. Die zijn vastgelegd in een code voor bivakkeerders. Ze zijn op de bivakzone te consulteren. Lees ze. Je vind de belangrijkste richtlijnen ook op deze pagina terug. Neem ook je verantwoordelijk op indien anderen bepaalde regels niet zouden respecteren. Spreek ze vriendelijk aan en wijs ze op het bivakreglement.   

 

 

 

 

Escapardenne, Leading Quality TrailDe 4 bivakzones liggen allen langs of in de buurt van de bewegwijzerde hoofdroute van het  Escapardenne Trail of langs één de onbewegwijzerde extra rondes van het Escapardenne- wandelnet. Het wandelproject Escapardenne is sinds 2012 bekroond met het Europese kwaliteitslabel van 'Leading Quality Trail', het is nog steeds de enige langeafstandsroute in België die dit label heeft gekregen.
Escapardenne loopt ook verder door in het Groot-Hertogdom Luxemburg, sinds juni 2015 zelfs tot Ettelbrück. Daar zijn geen bivakzones langs het traject omdat de Luxemburgse overheid dat nog niet toestaat, er zijn wel voldoende campings. Een verslag over Escapardenne kun je ook lezen op Trekkings.be . Voor officiële informatie over de hoofdroute, de grote zijlussen en de regio kun je terecht op de website van  Escapardenne.Voor mountainbikers zijn de combinaties van routes haast eindeloos en zijn de onderlinge afstanden van de bivakzone van minder belang, gezien de grotere verplaatsingsmogelijkheden. Houffalize staat bovendien bekend als 'mountainbikehoofdstad' van België. Geef als mountainbiker steeds voorrang aan de minder mobiele wandelaars mocht er een tekort zijn aan overnachtingsplekken.

Recreatief fietstrekkingtoerisme staat nog wat in de kinderschoenen hier, al komt er meer interesse voor dit publiek door de introductie van de electrische fiets en de aanleg van steeds meer RAVeL-routes.

 

  

 


  Wandeltrekking langs verschillende bivakzones  

Het Parc Naturel des Deux Ourthes wordt doorsneden met een aantal gemarkeerde en niet-gemarkeerde langeafstandsroutes. Onder de gemarkeerde: het Escapardenne Eislek Trail en de Grande Randonnées 15 en 57. Onder de niet gemarkeerde routes, op topografische kaart beschikbare routes van het Escapardenne-project. In afstand variëren de niet gemarkeerde circulaire langeafstandsroutes van 30 tot 98 km. Het samenvloeiingspunt  van de Westelijke met de Oostelijke Ourthe ligt centraal in het wandelgebied, er is sinds 2020 ook een bivakzone. Alternatief voor deze druk gebruikte bivakzone is de camping 'Au Bout du Monde', bij het centrum van het dorpje Engreux gelegen, je kunt er overnachten aan trekkerstarief. 

Hieronder een kaart met (niet preciese) tussenafstanden. Hou er rekening mee dat paden in de Ourthevallei vaak wild van aard zijn het soms stevig stijgen en dalen is. Je vordert er vaak veel minder snel dan verwacht en ze kunnen voor wandelaars met mindere conditie behoorlijk vermoeiend zijn. De tussenafstanden zijn gebaseerd op de trajecten van de Escapardenne Trails.

Voor tochtideeën: zie ook onder bivaktochten.

 

 

 


 
 

Wandelkaarten, gidsen, GPS-tracks, apps.

 


De kaart van Escapardenne Eisleck Trail (Kautenbach -  La Roche-en-Ardenne) of van een de verschillende wandellussen kun je rechtstreeks online te bestellen via de website van Escapardenne. Bivakzone Les Deux Ourthes  ligt onmiddellijk langs de hoofdroute. Over deze route bestaat ook een uitstekende wandelgids


Ben je enkel geïnteresseerd in het Parc Naturel des Deux Ourthes en zijn 5 bivakzones dan kun je eventueel de  wandelkaarten met de  wandellussen van 98 en 55 km  bestellen.

'Over hoogplateau's en door weidse Ardeense bossen' (98 km)  en 'Van het plateau van Tailles naar het Kanaal van Bernistap' (55 km). Tesamen bestrijken ze het hele gebied en lopen ze langs alle bivakzones. Zowel de gids als de verschillende wandelkaarten zijn telkens ook in nederlandstalige versie beschikbaar. Noot: de ligging van de bivakzones is er nog niet op ingetekend, aangezien ze vroeger verschenen.  Al deze publicaties zijn dus te bestellen via escapardenne.eu.

Via  die website kan je ook  GPS-tracks en apps van al deze bewegwijzerde en  niet-bewegwijzerde trajecten downloaden.Over de GR's 15 en 57 bestaan eveneens wandelgidsen, enkel in het Frans echter. Het zijn uitgaven van de Waalse organisatie voor GR-paden. 


Voor de gemeente  Sainte-Ode bestaat er ook de wandelgids 'Op stap in de Ardennen', met veel streekinfo. Route 2 (26 km) loopt langs de bivakzone Le Golet. De gids heeft echter geen gedetailleerd  kaartmateriaal, bestel de aparte wandelkaart dus best ook. Deze publicaties zijn te koop bij La Maison de la Randonnée GTA Belgique of bij Tourisme Sainte-Ode. 

De meeste wandelkaarten en -gidsen vind je ook in de toeristische infokantoren van de streek, de beste uitgeruste zijn die van La-Roche-en-Ardenne en Houffalize.


 Go - Camp - GoEnkele bindende regels
:  je mag op eenzelfde plaats  één nacht verblijven, tussen 16 u en 10 u. Reserveren is niet mogelijk. Overdag mag je tent er dus niet staan. Het verblijf is gratis. Je bent te voet, per fiets of paard onderweg, toegang met gemotoriseerde voertuigen is uitdrukkelijk verboden. Bivakkeren binnen de afbakening. Vuur met dood sprokkelhout en enkel op de voorziene plek. Neem al je afval mee.
Bij niet naleving van bovenstaande  bivakcode val je onder de penalisatiecode voor wildkamperen + penalisatie voor inbreuk op andere plaatselijke toegankelijkheidsreglementeringen. 
Voor de rest wordt er van jou eigenlijk gewoon respectvol gedrag verwacht voor  natuur, terrein en medebivakkeerders. Respecteer ook de rust en de stilte.
Leave no trace, just your footsteps.


Wat kan je verwachten
van een bivakplaats in het Parc Naturel des deux Ourthes? Een stukje grond in natuuromgeving waar je legaal mag bivakkeren. Een paneel met overzichtskaart en bivakinfo en met een bivakkeerdershandvest. Lees het. De plaatsen waarbinnen je bivakkeert zijn afgebakend met houten paaltjes. Respecteer de ruimte die je is toegewezen, 'kleur niet buiten de lijnen'!

Er is een kleine vuurkring met stenen aangelegd of een vuurput, groot genoeg voor een kookvuurtje op hout, niet bedoeld om een groot kampvuur te maken. Boven de vuurkring is ook een grill geplaatst.  Er kan een kleine houtopslag ter plaatse zijn, verwacht echter dat dat niet zo is. Anders sprokkel je wat dood hout van de bosbodem in de omgeving. Zeker geen levende takken of stammen kappen of breken natuurlijk en de grootte van het vuur hou je beperkt binnen de kring. Verzamel 's morgen ook wat hout voor de bivakkeerder die na jou komt. Ook gebruik van kleine trekkerskookstellen is geen probleem.  Er  liggen ook telkens een paar dikke boomstammen rond de kring, om  te zitten.

Tip: Zorg dat je tentpiketten hebt die stevig zijn maar vlot de grond ingaan of breng eventueel een hamertje mee (alternatief ter plaatse een dikke steen), de Ardense schiefergrond is immers niet echt boterzacht...
Water.
Er is geen waterpomp. Op enkele plaatsen heb je een beek in de buurt, op anders een bron. Vermijd chemische verzorgingsprodukten, indien het toch moet in combinatie met lokaal water, verzeker je dan ervan dat ze volledig biologisch afbreekbaar zijn.  Breng in ieder geval voldoende drinkwater mee indien je gevoelig bent voor water uit de natuur of neem purificatiemiddelen indien je water uit de natuur wil gebruiken voor consumptie.

Er zijn met opzet geen vuilbakken geplaatst, als respectvol bivakkeerder wordt er van jou verwacht dat je je afval meeneemt en eventueel in het volgende dorp in een vuilbak dropt of mee naar huis neemt om te sorteren.

Er is ook geen toilet of ander sanitair comfort ter plaatse. Begraaf uitwerpselen en toiletpapier voldoende diep en steeds op voldoende afstand van de bivakzone.

Hou tussen 1 oktober en  1 januari sterk rekening met de drijfjachten in Wallonië.  Ze kunnen je wandel- en bivakkeerplannen stevig verstoren. Rode jachtborden duiden op een strikt doorgangsverbod, gele borden geven enkel advies. Check vooraf met de gemeenten of hun toeristische diensten 'les dates des battues' en ontoegankelijkheid.  In die periode en later in de winter zijn er vaak ook boomkappingen. Het Parc Naturel des Deux Ourthes wordt gevormd door de gemeenten Sainte-Ode, Bertogne, Tenneville, La Roche-en-Ardenne, Houffalize en Gouvy.

 

 


1. Bivouac du Golet - Forêt de Freyr  
(Lavacherie)  

De bivakzone Le Golet ligt langs het gelijknamige beekje, dat op 20 meter van de bivakzone loopt. Je bivakkeert hier in een van de grootste aaneengesloten boscomplexen van de Ardennen, aan de rand van het uitgestrekte Forêt de Freyr. Hoewel dit deel op het grondgebied van Lavacherie ligt (gemeente Sainte-Ode), is het dichtst bijgelegen dorpje (op 1,5 à 2,5 km wandelen) Laneuville-au-Bois (gemeente Tenneville). Vandaag is Laneuville een prachtig klein, bebloemd dorpje met mooi gerestaureerde huizen, maar eeuwenlang was het een geïsoleerde woudnederzetting van houtskoolbranders en klompenmakers. Te Lavacherie (op 4 km wandelen), het best voorziene dorpje van Saint-Ode, vind je een bakker, slager en Proxy Delhaize. De openingsuren van die winkels kan je vinden op de website van de gemeente Sainte-Ode.


Bivakzone Le Golet ligt op een  hoogte van 410 meter, hoog maar relatief laag in vergelijking met de beboste heuveltoppen rondom, die tot 500 meter hoog zijn. Stilte regeert hier in deze omgeving van machtig woud. Bij windstil weer 's avonds kunnen er soms zwermen steekvliegjes aktief zijn, kan wat vervelend zijn. Dat is wellicht te verklaren door venige stukken land in de wijdere omgeving.

Je beschikt op de bivakzone over een vuurputje met gril en twee boomstammen om op te zitten. Er is voldoende plaats voor 3 à 5 kleine trekkerstentjes.  Vlakbij stroomt het toegankelijk beekje Golet. Je hebt dus waswater, gebruik liefst geen of anders volledig biologisch afbreekbare produkten om contaminatie van het water te vermijden. Lees op het infobord ook de bivakregels nog eens door. 

 

 

 

Nog iets over de bereikbaarheid van deze afgelegen bivakzone. Deze ligt langs de niet bewegwijzerde extra- Escapardenne-ronde van 98 km ('Over Hoogplateau's en weidse Ardeense bossen'), na 23 km wandelen vanuit La Roche-en-Ardenne in zuidelijke richting.

Een korte toelichting over het wandeldeel Laneuville-au-Bois - bivakzone Le Golet - Lavacherie. Als je met je wandelkaart in de hand het mooie Laneuville-au-Bois verlaat kom je dalend op een steenslagpad langs een kruis in  een kleine beekvallei. Over de beek moet je in principe rechtdoor tussen een dubbele rij van haagbeuken. Die weg is quasi ontoegankelijk. Probeer  hem te volgen of loop parallel links van de dubbele bomenrij. Je moet op het einde van die verwilderde dreef een  hekje vinden. Daar ga je door en volg dan op de steenslagweg links-rechtdoor de tekens met een geel kruis (Promenade de la Fagne de Golet). Verderop leiden deze je dwars door een natte, venige zone, let goed op de tekens. De venige zone eindigt opnieuw op een steenslagweg waar je links  gaat. Vergeet nu de tekens van de lokale wandeling en blijf deze weg 1 km rechtuit volgen. Na een bocht kom je bij de bivakzone.

Ook om de route van 98 km verder te volgen van de bivakzone naar Lavacherie is het opletten geblazen. Je neemt op de bivakzone de sterkst stijgende steenslagweg. Volg best de geel-witte tekens. Die zijn niet van de Transardennaise maar van een 27 km lange wandeling GTA 2 'Le sentier du Cèpe de Bordeaux' (NL:'De route van de Boleet' - beter vertaald 'De Route van het Eekhoorntjesbrood'). Ze lopen hier gelijk met de onbewegwijzerde Escapardenne extra-ronde van 98 km en brengen je tot in het centrum van Lavacherie. Volg wel altijd best mee met je wandelkaart en vergewis je ervan dat je altijd weet waar je je bevindt in dit uitgestrekt bosgebied. 

 

 

 

2. Bivouac de Gives (Gives)

 De bivakzone van Gives ligt verrassend kort bij het gelijknamige dorpje, dat tot de gemeente Bertogne behoort. Op 150 meter  ligt het centrum en loopt de verkeersweg N826 (Libramont - Houffalize).  Er is te Gives een halte van TEC-bus 17 (Houffalize - Bastogne) op die weg (halte 'Gives village Nr 1245'). In het dorpje zelf zijn geen andere  voorzieningen zoals een café of winkels. Aan de andere zijde van de bivakzone ligt een natte beekvallei. De bredere omgeving bestaat uit een lappendeken van vooral weiden en hier en daar akkers. De meer steile hellingen zijn vaak bebost en de regio is doorsneden met meanderende beekjes. Bivakzone Gives ligt op een hoogte van 360 meter b/z.

Kom je vanuit Givry via de 98 km lange wandelroute 'Over Hoogplateau's en weidse Ardeense bossen', wandel dan bij het binnenkomen van Gives rechtdoor tot de verkeersweg N826, ga daar kort links en dadelijk rechts het wegje in dat al na enkele tientallen meters overgaat in een graspad. 


Bivouac de Gives biedt plaats voor 3 à 5 kleine trekkerstenten. Er is een vuurput met grill en er liggen een paar boomstammen om te zitten. Vlakbij in het groen ligt een oude waterbak die dienst deed voor was en als drinkplaats voor vee. De stenen waterbak wordt gevoed door een bron. Hou hem zuiver voor de volgende bivakkeerders. Wil je zeker zijn dat je een houtvuurtje kan maken, breng dan best wat sprokkelhout mee uit een bos onderweg eerder langs je wandelroute. Ter plaatse zal je mogelijk niet veel dood  hout vinden, laat in ieder geval levende bomen met rust. Lees op het infobord ook de bivakregels nog eens door.

 

 

 3. Bivouac des Blancs Bois (Houffalize)

 

Bivakzone Blancs Bois ligt hoog boven de valleien van Ourthe en Cowan. Ze ligt niet rechtstreeks langs het traject van de bewegwijzerde hoofdroute van Escapardenne.

Komende vanuit Tavigny vervolg je bij de hooggelegen dubbele beuken (met ligbank en Escapardenne plaatsnaambord 'Alhoumont')  over het Escapardenne Trail. Zowat 700 meter voorbij de beuken gaat het Escapardenne Trail 90° links een pad op dat na 200 meter bij bos komt op een kleine open plek. Niet rechts vervolgen op dat punt maar het Escapardenne Trail verlaten en schuin links het bos inwandelen. Blijf het hoofdpad in ongeveer dezelfde richting volgen. Je bereikt na een goeie 5 minuten een educatief hoekje met infobord over de bossamenstelling. Niet links gaan dalen op dat punt maar ongeveer rechtdoor vervolgen in dezelfde richting en op hoogte blijven. Je volgt nu een kronkelpad dat blauw-wit-blauw is gemarkeerd (maar wel in omgekeerde richting!). Nog een goeie 5 minuten later passeert dit pad langs Bivakzone Blancs Bois.
Indien je vanuit Houffalize komt aangewandeld, verlaat dan het Escapardenne Eislek Trail kort nadat je bij het Escapardenne plaatsnaambord 'Moulin de l'Ermitage' en voor de brug over de Ourthe naar rechts bent gedraaid. Kies vrij snel rechts  een pad dat met een blauw-wit-blauw teken is gemarkeerd en dat steil de valleiwand oploopt. Op een splitsing niet links gaan en nog enkele minuten later arriveer je met de wit-blauw-wit-tekens bij  Bivakzone Blancs Bois.  
Ook 
Grande Randonnée 57 loopt in de omgeving maar ook niet rechtstreeks langs deze bivakzone. 

Bivakzone Les Blancs Bois ligt op een hoogte rond 415 meter, temidden van een prachtig eiken- en beukenwoud. Je bivakkeert hier eigenlijk op een unieke  locatie! Op deze site was ooit een Keltische versterking gelegen, waarvan je hier en daar nog sporen kunt ontdekken van oude omwallingen, ook rond de bivakzone. Deze Keltische site, gelegen boven een rotsig massief dat is omgeven door de zowat 80 meter lager stromende Ourthe en de Cowan-beek, was in gebruik tussen ongeveer 500 v/C en de komst van de Romeinen rond het begin van de jaartelling. De plaatselijke benaming 'Blancs Bois' of 'Witte Bossen' refereert naar de typische kleur van de berkenstammen, waarvan je er ook nu nog her en der terug vindt. 

Er is op dit hoog punt geen directe waterbron, breng dus voldoende water mee van lager. Je mag hier een houtvuurtje maken om te koken of om je 's winters op te warmen op een centraal punt daarvoor voorzien, niet elders. Beperk de hoogte van het vuur tot maximium  1 meter omwille van de ligging tussen bomen, en vermijd vuur bij sterke wind of in droge periodes. Gebruik enkel dood sprokkelhout dat je opraapt van de grond. Er is een overdekt plekje voor droog sprokkelhout. Voor je de bivakzone 's ochtends weer verlaat verzamel je nog even sprokkelhout voor de volgende bivakkeerders. 

Bivakkeer je met jonge kinderen laat ze dan niet vrij rondhangen bij de rotsige, diepe afgrond hoog boven de vallei van de Cowan. 

 

 

 

 

4. Bivouac des Deux Ourthes (Filly)

Over deze magische plek, waar de Oostelijke en Westelijke Ourthe samenvloeien in het stuwmeer van Nisramont om daarna één brede Ourthe te vormen, lees je alles in de wandelgids van het Escapardenne Eislek Trail. Het is een voorrecht om hier een nachtje te mogen bivakkeren, draag zorg voor de omgeving en respecteer de grootsheid van de natuur in het Natuurpark van de Twee Ourthes. Zoals je zelf wel zult merken onderweg zijn de paden die naar dit punt leiden erg geaccidenteerd. Ook de Ourthes zelf wringen zich in bochten en meanders door het Ardense leisteenlandschap, vaak met steile oevers tot gevolg.

Je bivakplek ligt onmiddellijk langs het Escapardenne Eislek Trail en is afgebakend met houten palen. Binnen deze zone van houten palen mag je je tent opzetten voor één  nacht. Voor je je tent prikt, neem je nog even de bivakregels door, je vindt ze op het infobord. Deze bivakzone wordt druk gebruikt, wil je rustig genieten, onderneem je trekking langs Bivakzone Les Deux Ourthes  dan beter niet tijdens mooiweerweekends, verlengde weekends of schoolvakanties.

Er is een mogelijkheid om 's avonds een vuurtje aan te maken, daarvoor is een dubbele vuurput voorzien, maak onder geen enkel beding vuur elders op de site. Verder zijn er geen voorzieningen. Eventueel afval draag je mee de volgende stapdag, tot je dit kunt achterlaten in een dorpsvuilbak of neem het mee naar huis en sorteer het. Er zijn geen toiletfaciliteiten, verwijder je minstens 100 meter van de site als het moet en graaf een putje, zodat na dichting geen spoor meer overblijft.

Dit beschermde en geklasseerde landschap is erg gevoelig voor overdruk van recreanten. Spreek medebivakkeerders die zich niet aan de bivakregels houden, vriendelijk aan op  hun gedrag en wijs hen op de regels die op het infobord staan. We dragen met zijn allen de verantwoordelijk om in harmonie met de omgeving, zorg te dragen voor deze bivakzone. 

 

  

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer het Parc Naturel des Deux Ourthes. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.