Get Adobe Flash player

Het Spoor Meerdaalwoud - Bierbeek

{zhgooglemap:23}

 
Bivakzone werd gerealiseerd door Boshuis Het Spoor ism het Agentschap voor Natuur & Bos. Gratis reservatie vooraf is verplicht.

! Opgelet, er is geen watervoorziening in de onmiddellijke omgeving!

 

This officially recognized bivouac area can be found on the edge of one of the biggest forest in Flanders, the Meerdaalwoud. It’s located next to a former but still-inhabited forester’s lodge. The border with Wallonia is only a couple of meters away. Accessible all year round. You can stay up to 48 hrs (2 nights). Free reservation compulsory. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. Make sure you bring all necessary drinking and washing water from elsewhere, it’s not available on site. Toilet. Small campfire allowed under normal weather conditions (no dry period or strong winds) but only at the specifically designated place, not elsewhere. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

 Wandel- en fietscoördinaten

GPS N 50 47.317 E 4 41.548
°/min/sec N 50 47 19 E 4 41 33
WGS84 50.788610 4.692460
X / Y 31N 619295 5627683

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

   Omgeving & Bereikbaarheid


Bivakzone Het Spoor  is gelegen aan de zuidelijke rand van het Vlaams-Brabantse Meerdaalwoud, op het grondgebied van de gemeente Bierbeek en vlak op de grens met Wallonië. 
Apart aan deze bivakzone is de verbondenheid met Boshuis Het Spoor, de bivakzone ligt achter de gebouwen, in de boomgaard. Het kortst gelegen dorp is het Waals-Brabantse Néthen in de gemeente Grez-Doiceau (Graven in het NL).
Bivakzone Het Spoor ligt op 4 km wandelen van bivakzone De Steenberg.
Tesamen met het Mollendaalbos en Heverleebos vormt het Meerdaalwoud met een oppervlakte van meer dan 2000 hectaren  één van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Het grootste deel daarvan is toegankelijk voor recreanten via vooral onverharde paden.

Bivakzone Het Spoor  is bereikbaar via het  Vlaams-Brabantse Wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Wandel in het Meerdaalwoud tussen knooppunten 109 en 111. Deze liggen vrij ver uit elkaar (5,4 km) maar ga halverwege zuidelijk de Kromme Dreef in en volg deze over 350 meter. Op de Waalse grens  komt de dreef het bos uit en wordt daar de Chemin de la Trace. Op dat punt liggen Boshuis Het Spoor en de bivakzone.
Grote Routepad 512 (Diest - Geraardsbergen) loopt door het Meerdaalwoud en komt op 100 meter van de bivakzone. Bewegwijzering met witrode verfstrepen. Om de bivakzone te vinden verlaat je het GR-tracé op het meest zuidelijke punt in het Meerdaalwoud (infobord en wegwijzer naar Boshuis Het Spoor) en wandel dan 150 meter zuidelijk over de Krommedreef.

Het traject van Le Tour du Brabant Wallon (GRP 127) passeert op 650 meter ten zuidwesten van Bivakzone Het Spoor. Om de bivakzone te vinden verlaat je GRP 127 als je boven Nethen op de Chemin de la Trace komt. Blijf dat verhard weggetje volgen tot de rand van het Meerdaalwoud, waar de bivakzone ligt. 

LF 6, de zuidelijke arm van Vlaanderen Fietsroute passeert op 2,5 km ten noorden van Bivakzone Het Spoor. Ook het  Fietsknooppuntennetwerk Dijleland loopt niet rechtstreeks langs Bivakzone Het Spoor. Tussen knooppunten 78 en 79 verlaat je het netwerk en fiets je 1 km zuidelijk.

Per trein kom je via het station van Sint-Joris-Weert (5 km) of Pécrot (4 km). Stippel een voettraject uit van daar.
Het Waals-Brabantse dorpje Nethen wordt bediend door enkele lijnbussen, de halte in het dorpscentrum is Néthen, Rue de l'Ecole of Rue des Bruyères. De Lijn bus 344 (Brussel - Hamme-Mille)  of TEC bus 32 (Waver - Hamme-Mille) passeren regelmatig op weekdagen. Tijdens het weekend is er amper passage van bussen. Wandel vanaf laatste genoemde bushalte de aanvankelijk stevig stijgende Tienne Vincent op en blijf dit weggetje 1 km volgen tot de rand van het Meerdaalwoud waar de bivakzone ligt. Een meer aangename wandeling om vanuit Néthen de bivakzone te bereiken is via de Promenade des Murs (zie lager op deze pagina).
 

Agentschap Natuur & Bos heeft bij het Meerdaalwoud ook twee grote onthaalzones ingericht, De Speelberg (op 3,5 km) en  De Torenvalk (op iets meer dan 4 km).  

Neem  een kaart mee
als je door het Meerdaalwoud trekt op zoek naar de bivakzone, het Meerdaalwoud is immers niet zomaar een bosje. Heb je geen kaart ter plaatse neem dan  eventueel een foto  van één van de vele kaartinfoborden in het bos als back-up. Er staat ook zo'n bord op 150 meter van de bivakzone, als je het Meerdaalwoud in wandelt.

 

Bivakzone

 
 De bivakzone ligt achter Boshuis Het Spoor, het voormalige boswachterhuis is  eigendom van Natuur & Bos en worden sinds 2014  bewoond door een jonge, sympathieke familie die natuur- en biovriendelijke projecten en cursussen organiseert. Deelnemen aan zo'n cursus of workshop is misschien een goed excuus voor een  nachtje paalkamperen! Website Boshuis Het Spoor. Voor deze bivakzone reserveer je op voorhand. Reservatie

Wel reserveren maar je hoeft je niet ter plaatse nog eens aan te melden om te bivakkeren. Toegang tussen de gebouwen en de rand van het Meerdaalwoud, langs een halfopen schuurtje. Zoals elders gelden ook hier de algemene regels voor paalkamperen (max 48 u verblijf, max 3 trekkerstenten, max 10 personen. 

 


Er is geen storend omgevingslawaai rond de bivakzone, je kunt  soms wel vliegtuigen horen maar voor de rest overheerst vogelgefluit. 

Op bivakzone Het Spoor is GEEN TOEGANG TOT WATER. In het Meerdaalwoud liggen twee natuurbronnen waarvan het water officieel drinkbaar is (een zeldzaamheid in Vlaanderen) en regelmatig wordt gecontroleerd. Beide bronnen liggen echter op vrij grote afstand, Hertebron op 3 km, Minnebron op 6 km. Er is een ecologisch toilet aanwezig.

Geen tentplatformen, je kampeert gewoon op het gras. Er is een vuurkring aangelegd voor een klein vuurtje en je kan beschikken over wat sprokkelhout. Opgelet, de gewestgrens loopt door de bivakzone! Gebruik dus de vuurkring die het dichtst bij de eik ligt, op het iets verhoogde veldje enkele meters verder mag je geen vuur maken, die plek valt onder Waalse regelgeving!  Aan een zijde kijk je uit naar de rand van het Meerdaalwoud, aan de andere kant over de golvende heuvels van dit vrij zanderig deel van Waals-Brabant. Een eik gooit wat schaduw over de bivakzone bij zonnig weer. 

In de toekomst kan je wellicht ter plaatse gemaakte biologisch verantwoorde  produkten aanschaffen. 

 

 


 


Wandelen & Fietsen

 Wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Gebruik de kaart van het 300 km lange wandelnetwerk Zuid-Dijleland, te koop bij alle toerismekantoren in de streek of via sommige boekhandels. Deze wandelkaart is uitstekend als je een paar dagen deze bosrijke regio van de provincie Brabant wil exploreren.

Geënt op dit wandelnetwerk en extra bewegwijzerd met een symbooltje zijn enkele wandelingen uitgewerkt door Agentschap Natuur & Bos. De Dikkebeukwandeling bvb passeert op een paar 100 meter van de bivakzone, is 13 km lang en loopt praktisch helemaal over onverharde of slechts licht verharde paden. Ze is bewegwijzerd met een gele balk op witte achtergrond en is uitstekend om uitgebreid het Meerdaalwoud te verkennen. De dikke beuk waarnaar de wandeling is genoemd, is een prachtexemplaar en heeft  meer dan 5 meter stamomtrek. Plan en knooppunten dikkebeukwandeling.

Aan de andere zijde van de drukke Naamsesteenweg die het woud doorsnijdt, ligt het Mollendaalbos, ook het ontdekken waard, zeker begin april als bosanemoon er massaal bloeit. De bosanenmonen zijn op hun best in de omgeving van de indrukwekkende Kanseliersdreef en de Dikke Eik. 

 

 

 

 

 

 

 

 


De Brabantse Heuvelroute of Grote Routepad  512 (Diest - Geraardsbergen) is ongeveer 173 km lang, daarvan lopen er zowat  12 km door het Meerdaalwoud. In twee richtingen bewegwijzerd wet witrode streepjes. Aan de ene kant kom je het woud uit te Sint-Joris-Weert, aan de andere kant te Bierbeek. Er bestaat sinds 2017 weer een wandelgids  over dit langeafstandspad en je kunt het routeverloop bekijken en GPX-gegevens downloaden via de website van Grote RoutepadenLe Tour du Brabant Wallon of Grande Randonnée du Pays 127 is maar liefst 266 km lang en beschrijft een ovaalvormige ronde door  bijna alle gemeenten van de kleine provincie Waals-Brabant. In twee richtingen bewegwijzerd met geelrode streepjes, soms met witrode streepjes als het traject in het spoor van een ander GR-pad loopt. Deze GRP zoekt nabij het dorp Nethen even de hoogte op waarop ook het Meerdaalwoud ligt. Nadat je de hele route hebt afgelegd, zal de provincie Waals-Brabant nog weinig geheimen voor je hebben! Er bestaat sinds 2018 een topografische gids over GRP 127, een uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée

 


In het kortst bijgelegen dorpje, Néthen, is er enkel een taverne en een krantenwinkel, gelegen ter hoogte van het voormalige tramstation. De Waalse kant van de grens kan je ontdekken via het bewegwijzerd wandelpad 'Promenade des Murs' (6,5 km). De titel verwijst naar de 3 km lange en voor het grootste deel 300 jaar oude bakstenen muur van het domein Savenel. Deze wandeling loopt langs de bivakzone, je kan ze oppikken in Nethen of aan de bivakzone, wandel 100 meter het bos in en je moet dan bordjes met het nummer 6 zien.

La Promenade des Murs is een toffe wandeling, afwisselend: Een stukje wild en stil Meerdaalwoud, een  klein natuurgebied, enkele typische straatjes, holle wegen, enkele relatief scherpe hoogteverschillen en natuurlijk de fameuze bakstenen muur.
Goed opletten met de bewegwijzering. In Nethen volg je grote zeshoekige borden, buiten  het dorp kleine bordjes met het nummer 6 en die vallen niet steeds op. Koop eventueel vooraf de wandelkaart van Grez-Doiceau, waarop ook meer lokale wandelingen door de omliggende dorpen zijn ingetekend.

Daarnaast heb je in deze Waalse gemeente  ook een wandelnet van bewegwijzerde trage wegen voor wandelaars (afbeelding links), ze verbinden de deeldorpen onderling.   

  

    LF 6, de zuidelijke arm van Vlaanderen Fietsroute passeert op 2,5 km ten noorden van bivakzone Het Spoor.

Fietsknooppuntennetwerk Dijleland loopt  ook niet onmiddellijk langs de bivakzone. Tussen knooppunten 78 en 79 verlaat je het netwerk en fiets je zuidelijk, ze ligt precies 1 km verwijderd.

De bewegwijzerde blauwe BLOSO-mountainbikeroute Meerdaal vertrekt in Oud-Heverlee en passeert op een paar honderd meter van de bivakzone. Ze is 17 km lang. De Rode BLOSO-MTB-route passeert op slechts  200 meter en is eveneens 17 km lang. Beide routes zijn vlot combineerbaar. Je kan je tocht nog verlengen met een groene route (+ 18 km). 

Ruiters: Door het Meerdaalwoud lopen veel paden die ook voor ruiters toegankelijk zijn, ook vlakbij de bivakzone.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Boshuis Het Spoor. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.