Get Adobe Flash player

Bivakzone Hooilingen (Hoeselt)
 

 

 

Coördinaten voor wandelaars en fietsers

Bivakzone      GPS   °/min/sec    WGS84  X/Y
 Hooilingen   N 50 50.590
  E 5 28.320
  N 50 50 35 
  E 5 28 19
  50.843167 
  5.472
  31N 674032
  5635297

 

In Limburgs  Haspengouw,  tussen pakweg Sint-Truiden, Borgloon, Tongeren en Riemst,  kun je sinds juni 2019 terecht op  5 bivakzones. Dat werd mogelijk dankzij het initiatief van vzw Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en dankzij de medewerking van een aantal Haspengouwse gemeenten, het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos en financiële overheidssteun. Tegen 2020 komen er nog twee Haspengouwse locaties bij! De bivakzones liggen bijna allen langs of in de buurt van het Grote Routepad Streek-GR Haspengouw. Ze zijn dan ook uitstekend gelegen voor wie doortrekkend meerdaags op pad is in het mooie Haspengouw en onderweg eenvoudig wil overnachten of 24 u/24 wil genieten van Haspengouwse natuur. Je kunt eventueel ook een verblijf op een of meerdere bivakzones combineren met het uitgebreide en gastvrije aanbod van meer comfortabele overnachting in Haspengouw. Ook meerdaagse fietsers zijn welkom.

Door beperkende coronamaatregelen is in Limburgs Haspengouw momenteel enkel Bivakzone Hooilingen te Hoeselt toegankelijk voor bivak. Op de andere Haspengouwse bivakzones is bivakkeren nog steeds tijdelijk verboden.


Bivakkeren in Haspengouw wordt je gratis aangeboden, je kunt je plek niet reserveren. Je mag met 2 trekkerstenten of 4/5 personen per platform maximaal 48 uren te gast zijn. Er worden op elke bivakzone één, twee of drie tentplatformen voorzien. 
Je verblijf wordt gratis aangeboden, daar tegenover staat dat enige verantwoordelijkheidszin van jou wordt verwacht  om het zowel voor de beheerder, medebivakkeerders en de natuurlijke omgeving zo aangenaam mogelijk te maken:
* motorvoertuigen zijn taboe rond een bivakzone. Je bent te voet of per fiets onderweg.
* Stilte, rust en een eenvoudig kortverblijf zijn de richtlijn.
* groepen > 10 personen en gelegenheidsfeestjes zijn niet toegelaten en absoluut ongewenst.
* respecteer de omgeving en de rust en het gezelschap van eventuele medebivakkeerders.  
* geen lawaai (muziekversterking enz), fluisterstil op de latere uurtjes.
* respecteer de natuur: laat bomen, planten en dierlijk leven met rust.
* eventueel afval neem je steeds weg uit de natuur, er is niemand om  jouw afval op te ruimen.
* geen waterpomp of andere waterbron, breng genoeg water mee voor koken / drinken /hygiëne.
* het gebruik van een kleine kookbrander is toegelaten op de bivakzones,  houtvuur  is enkel mogelijk op Bivakzone Hooilingen maar enkel op de daartoe voorziene plek. 
 
Bivakzone Hooilingen beschikt  over  meerdere tentplatformen. Afhankelijk van het tenttype kan het vlot, minder vlot of moeilijk gaan om je tent er op te plaatsen. Breng zeker meters extra scheerlijnen (spankoorden) mee indien de plaatsing van je tent veel hechtingspunten nodig heeft. Tussen de planken in zijn geen hechtingsnageltjes en uiteraard is het niet de bedoeling om tentharingen in het hout te proberen slaan! Hecht de scheerlijnen rond de uiteinden van de planken of aan de ooghaakjes langs de platformrand. Andere mogelijkheid is om lange scheerlijnen door te trekken naar de grond rondom het platform om ze daarin met haringen vast te hangen. En als  het desondanks toch niet lukt: plaats je tent gewoon in het gras of op de bosbodem bij het platform.   

Deze bivakzone voorzien van een composttoilet. Na je dropje breng  je steeds een schepje zagemeel (voorzien)  in de toiletpot. Breng toiletpapier mee (liefst biologisch afbreekbaar), laat het toilet steeds proper achter en sluit de deur. 


Laat geen enkel spoor achter van je verblijf. Zoals jij ze achterlaat na je overnachting, wordt ze aangeboden aan de volgende bivakkeerders.

Voor officiële info over de Haspengouwse bivakzones kun je terecht bij  de medewerkers van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.  Het lijkt eenvoudig zo'n bivakzone realiseren maar de medewerkers van het Regionaal Landschap hebben hiervoor enkele jaren druk achter de schermen gewerkt om locaties te vinden, vergunningen te krijgen en te investeren in de  opbouw van deze bivakzones. Was je verblijf leuk laat het hen dan ook even weten.


Respecteer de bivakregels, je bent hier als gast. Bivakzone Hooilingen ligt niet langs het traject van Streek-GR Haspengouw. Het vraagt daarom wat extra planning qua route-uitstippeling om een overnachting hier te  integreren in je voet- of fietstocht. Bivakzone Hooilingen ligt op een hoogte van 100 meter, net buiten de de meest zuidelijke woonverkavelingen van de gemeente Hoeselt. Het al  vroeger aangelegd bosje met een variatie aan inheemse struiken en bomen, was over de jaren heen wat verwilderd. Met het plan voor een bivakzone werd die verwildering wat opgeruimd, waarbij de meest waardevolle bomen en struiken weer meer ruimte kregen en schaduw kunnen bieden voor de bivakzone die hier in 2019 onder de bomen werd aangelegd.

De onmiddellijke omgeving rond de ruime bivakzone bestaat uit landbouwgronden en fruitboomplantages. Passerende wandelaars en fietsers vinden in de buurt ook een picknickbank. Het centrum van Hoeselt met alle horeca en winkels ligt op 1,6 km en bereik je na een lange daling.

De bivakzone ligt onder een verscheidenheid aan loof- en fruitbomen. Je bivakkeert hier dus onder en bij bloesems rond eind april. Het is toegestaan om  fruit te plukken voor eigen verbruik ter plaatse. Uiteraard geldt dat niet voor de commerciële boomgaarden die in de omgeving liggen, daar blijf je af. Er zijn drie tentplatformen om je tent op de plaatsen en mocht dat niet lukken: er is voldoende grasruimte om je tent in de grasbodem te prikken. Bivakzone Hooilingen beschikt niet over een waterpunt. Voorzie dus vooraf voldoende water om te drinken, koken en voor hygiëne. 

Er is een composttoilet aanwezig waarbij tevens een kleine houtopslagplaats is gelegen. Je mag een houtvuur aanleggen, enkel in de daartoe voorziene vuurbak. Beperk de grootte van het vuur en hou het netjes. Creëer daarom ook geen vuurplekken elders op de bivakzone, dat is uitdrukkelijk verboden. Wees wat spaarzaam met het houtverbruik, zodat ook de bivakkeerders die na jou komen 's avonds een houtvuurtje kunnen aanleggen. In periodes van langere droogte kan er om veiligheidsredenen een vuurverbod van kracht zijn. Mocht de houtvoorraad op zijn, ga dan zeker geen levende bomen te lijf, dat staat gelijk met vandalisme. Gebruik enkel dood sprokkelhout dat op de bodem is gevallen.  

Raadpleeg eerst even ter plaatse het bivakreglement voor je je tent prikt. 

 


Bivakzone Hooilingen ligt dus niet langs de Streek-GR Haspengouw. Om een verblijf op deze bivakzone te integreren in je tocht kun je eventueel gebruik maken van een traject van de Vlaanderenroute (GR 128), dat Bivakzone Hooilingen korter benadert. Te Werm wijk je dan van GR 128 af en zoek je dan op je wandelkaart een traject over rustige wegen naar de bivakzone, die op zowat 1,6 km ligt.

De gemeente Hoeselt heeft ook een aantal aantrekkelijke luswandelingen uitgewerkt en bewegwijzerd. Het 9,5 km lange 'Tweekruizenpad' loopt in de buurt van de bivakzone. Om aansluiting te vinden, wandel je vanaf Bivakzone Hooilingen 200 meter in de richting van Hoeselt. Op de eerste wegsplitsing zou je nu de bordjes met gele zeshoekige tekens van deze luswandeling moeten zien. Deze Tweekruizenwandeling loopt door het centrum van Hoeselt maar vooral ook door het vrij sterk heuvelend agrarisch landschap ten zuidwesten van Hoeselt. 

 Fietsknooppuntennetwerk Haspengouw. Bivakzone Hooilingen ligt op 200 meter van het netwerk. Vanaf de bivakzone fiets je 200 meter richting Hoeselt, op de eerste splitsing kom je de routebordjes tegen. Knooppunt 519 ligt noordelijk bij Hoeselt-centrum, knooppunt 123 een stuk zuidelijker. Op dezelfde wegsplitsing zal je misschien bewegwijzering aantreffen van de Hoeseltse Kapelletjesfietsroute. Deze is 42 km lang, brochure bij Toerisme Hoeselt. 

Hoewel er een spoorlijn langs het centrum van Hoeselt loopt en de gemeente behoorlijk 'uit de kluiten is gewassen', stoppen er al 25 jaar geen treinen meer. Dichtst bijgelegen treinstation is Bilzen. Langs de hoofdstraat door Hoeselt (op 1,2 km) kun je wel vlot weg per bus naar Genk, Tongeren, Maastricht of Hasselt. Eventueel kun je ook via het dorpje Werm gaan. Langs de hoofdverkeersweg passeren lijnbussen naar Tongeren of Genk.  

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over  bivakzones in Haspengouw? Of waarom niet een complimentje voor alle moeite die  met de aanleg van deze bivakzones gepaard ging? Contacteer Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, (bvb onjuiste info of updates) zie mailcontact hieronder.