Get Adobe Flash player

 Coördinaten voor fietsers & wandelaars

 


GPS N 50 07.515 E 5 22.197
°/min/sec N 50 07 31 E 5 22 12
WGS84 50.12525 5.36995
X / Y 31N 669397 5555246

 

 

  Omgeving & Bereikbaarheid

De bivakzone bij het Pavillon des Traqueurs bevindt zich in een van de grootst aaneengesloten boscomplexen van de Ardennen. De bossen van Nassogne sluiten naadloos aan op die van het Grote Woud van Saint-Hubert en ander  uitgestrekt bosgebied. Het bomenbestand bestaat hier uit een mix van loofbomen (waarin beuk domineert, naast eik) en produkiebos van dennen. Dat wordt mooi geïllustreerd aan de bivakzone zelf, aan de ene kant heb je dennen, aan de andere zijde vooral beuken. Van augustus tot oktober staan de omliggende bos vol paddenstoelen, plukken mag voor eigen gebruik maar een grondige kennis is nodig om te weten welke soorten ook eetbaar zijn.Bij de bivakzone staat een ruim paviljoen en er loopt een weinig gebruikte verharde weg langs, de Chemin de la Diglette of Rue Château du Bois,  die over een afstand van 6,5 km door het woud slingert. 300 meter voorbij de bivakzone kom je over dit wegje langs een merkwaardig kasteeltje dat haast volledig is bedekt met schalie. Het werd opgetrokken in opdracht van Pierre Bonaparte, neef van... jawel. Dit was een van de plekken waar de flamboyante Corsicaan tijdens zijn Ardense ballingschap discreet verbleef. Hij was immers persona non grata in Frankijk, ondermeer omdat hij een journalist had vermoord. Hij verbleef  hier regelmatig rond 1873 -1876 en wou hier bij zijn optrekje  begraven worden na zijn dood. Hij had zijn begraving zelfs gedetailleerd vastgelegd in een testament maar dat werd nooit uitgevoerd. Meer details lees je op het infobord ter plaatse (lees ook de achterkant van het bord). De voorbije jaren was hier een restaurant maar dat is alweer gesloten. Nog 150 meter hogerop heb je een schuilhut met picknickbank en het wegje blijft maar omhoog lopen om uiteindelijk op 2 km van de bivakzone een hoogte te bereiken van 550 meter! Op een vijfsprong staan nog een picknickhut, banken en een barbecue. Verder rechtdoor gaat het weggetje weer dalen en hoe...je zakt over 4 km van 550 meter hoogte naar 300 meter en arriveert langs  het beekje Diglette aan de andere zijde van het woudmassief bij het uitgestrekte openluchtmuseum van het Landelijk Leven te Fourneau-Saint-Michel, het 'Bokrijk van Wallonië'.

Het dorp  Nassogne ligt op een goeie 2 km van de bivakzone, direct bereikbaar via de verkeersweg Barrière de Champlon - Nassogne, langs de bekende weidevarkenskwekerij Magerotte. In het charmante Ardennendorpje Nassogne is er een toeristische dienst, een camping en er zijn busverbindingen en winkels.

 Nassogne is een stokoud dorp, ontwikkeld langs de Romeinse heerweg Bavay - Trier (die ook in de buurt van de bivakzone liep maar moeilijk te traceren is). In het verleden leefde Nassogne enerzijds van het bos en ambachtelijke houtprodukten en anderzijds van veeteelt, aangezien de beschikbare  landbouwgrond hier tussen Ardennen en Famenne nogal arm is voor akkerbouw. In de schaduw van de bedevaartsstad Saint-Hubert, was Nassogne een bedevaartsoord van tweede rang. Hier wordt de 6de eeuwse Schotse kluizenaar Sint-Muno (of Monon)  vereert, alhoewel zijn populariteit vandaag vooral in het gelijknamige lokale biertje voort leeft...  

  

  Bivakzone Les Traqueurs bereik je te voet vanuit Nassogne het snelst over de uitvalsweg naar Barrière de Champlon. Je gaat onderweg tijdelijk van de niet al te drukke weg af door links een rustigere alternatieve weg te nemen. Weer op de verkeersweg wandel je langs iets wat er uitziet als vakantiechalets maar hier huizen de varkens van La Ferme Magerotte. In het bos neem je de eerste weg rechts en na 300 meter ben je bij de bivakzone. Het is uiteraard ook een aardig traject om vanuit het bosmassief af te dalen naar de bivakzone.

Deze bivakzone is makkelijk te bereiken per fiets vanaf de verkeersweg uit de vallei, waarover ook RV 6 loopt. Kom je aangefietst vanaf Fourneau-Saint-Michel (6 km) dan moet je door het woud wel eerst over 4 km een hoogteverschil van 250 meter overwinnen, uiteraard beloond met 2 km dalen tot de bivakzone.  

Het treinstation voor Nassogne ligt te Forrières, 5,5 km ten westen van Nassogne. Niet veel verder afgelegen ligt het treinstaton van Jemelle, van waaruit je verbindingen hebt naar zowel Namen als Luik. Nassogne is verbonden met bussen vanuit beide treinstations, er rijden vanuit Nassogne ook bussen naar Marche en Saint-Hubert maar niet in oostelijke richting, dus niet naar de omgeving waar de bivakzone ligt.

De bivakzone Les Traqueurs is exclusief voor wandelaars, fietsers en ruiters, autokampeerders zijn er ongewenst en kunnen een overlastboete krijgen van 125 €.  Autokampeerders kunnen wel terecht op de camping van Nassogne, dicht bij het centrum gelegen. De overlastboete geldt  ook voor bivakkeerders die andere punten van het bivakreglement overtreden. Bij problemen kun je eventueel naar de politie van Marche bellen. Tijdens de jachtperiode (okt-nov-dec) wordt ook aan drijfjagers de toestemming gegeven om de bivakzone met paviljoen te gebruiken. Vermijd daarom jachtdagen, ook paden en wegen kunnen dan worden afgesloten. Check vooraf de data en plaatsen op de website van de gemeente Nassogne.  

 

Bivakzone

 Go - Camp - Go. Je mag op deze bivakzone verblijven tussen 16 u 's namiddags en 10 u 's morgens. Geen verblijfskamperen overdag dus, enkele bivakkeren op doortocht en enkel voor één nacht.

De bivakzone ligt op een hoogte van 412 meter en is omgeven door bos. Je beschikt over een afgebakend terrein, groot genoeg voor 5 à 8 tenten. Er is een vuurkring waar je houtvuur kunt aanmaken. Sprokkelhout vind je voldoende in het omliggende bos, je mag hout van de bosbodem rapen tot een afstand van 50 meter van de bivakzone maar je mag geen levende bomen te lijf gaan.

Er is geen pomp, wel tref je in de rand  van het nabijgelegen naaldbos een klein beekje aan. Het kan zijn dat in perioden van langere droogte ook dit beekje droog komt te staan, maar het grootste deel van het jaar sijpelt er wat water door. Niet voldoende voor een grote waspartij echter. Er is geen toilet voorzien.

Apart aan deze bivakzone is dat er een groot paviljoen aan is verbonden. Handig om bij nat weer om wat kledij te drogen of om wat tijd door te brengen aan een van de eettafels op koude winteravonden. Er is ook een kolenstoof, het kan echter zijn dat er geen kolen voorhanden zijn.

Bivakzone Les Traqueurs is het hele jaar toegankelijk. Een bijzonder moment om op deze bivakzone te verblijven is zeker de maand september.

Rond half september hoor je vanaf de late namiddag tot de ochtend het burlen van de mannetjeshertjes... een aparte ervaring om dit indringend oergeluid door het woud te horen galmen! In de maanden oktober - november - december vinden er drijfjachten plaats in het woud,  de bivakzone kan dan mogelijk niet toegankelijk zijn! Zoek dan best vooraf uit of je onderweg niet voor gesloten bospaden een een ontoegankelijke bivakzone komt te staan omwille van drijfjacht. Website van Nassogne.

 

 

Fietsen & Wandelen

De bivakzone Les Traqueurs is vrij goed gelegen voor fietsers op doortocht in de Ardennen. Voor wandelaars is het ietsje minder, genoeg wandelideeën voorhanden maar gemarkeerde langeafstandsroutes lopen er niet onmiddellijk in de buurt. Meer info bij de Toeristische Dienst van Nassogne en het Maison du Tourisme van Marche - Nassogne.

 Rando Vélo 6 (RV 6)  passeert op slechts 300 meter van  bivakzone Les Traqueurs, over de verkeersweg die Nassogne verbindt met Barrière de Champlon. Deze Picardië - Ardennen- langeafstandsfeitsroute verbindt Doornik (provincie Henegouwen) met Wiltz (Groot-Hertogdom Luxemburg) over een afstand van 330 km. In België is de route  gemarkeerd met geelblauwe strepen. Er bestaat een topografische gids over. Meer info: RandoVelo.

Bivakzone Les Traqueurs ligt langs het fietsknooppuntennet van de Famenne. Tussen knooppunten 130 en 131 kom je langs de bivakzone, ze ligt op slechts 300 meter van kp 130. Hou er rekening mee dat het hier zeker niet vlak fietsen is, enige conditie is vereist. Zo is er tussen kp 130 en kp 131 een hoogteverschil van 150 meter. Het hele netwerk is zowat 350 km lang en is uitgetekend op een topografische kaart waarop ook hellinggradaties zijn aangegeven. Er is knooppuntbewegwijzering. Pays de Famenne à vélo.

Er betaan ook heel wat bewegwijzerde en niet bewegwijzerde  mountainbikeroutes voor deze regio in de Ardennen.

 

Grande Randonnée 151 (Tour du Luxembourg Belge) passeert bij het centrum van Nassogne op 2,5 km van bivakzone Les Traqueurs, wellicht te ver om te voet naar uit te wijken. Deze hele GR 151 is 232 km lang.

De Transardennaise® (160 km) en Transfamenne (130 km) passeren op 2 km van de bivakzone, eveneens ter hoogte van het centrum van Nassogne.
Eigenlijk is  de camping te Nassogne een veel korter alternatief voor tentovernachting als je onderweg bent over deze langeafstandsroutes.  

Er  lopen enkele bewegwijzerde luswandelingen langs de bivakzone.  Ze volgen echter grotendeels verharde boswegen.
La Promenade des Combes (teken: rode liggende ruit) is 12 km lang, loopt van de bivakzone over de verkeersweg naar het centrum van Nassogne en daarna langere tijd door het Woud van Nassogne tot je terug langs de bivakzone komt.
La Promenade de la Diglette (teken: blauwe rechthoek) is 14 km lang, volgt grotendeels hetzelfde traject dan de vorige wandelroute maar passeert zuidelijk via de vallei van  het beekje Diglette ook nog langs het openluchtmuseum van Fourneau-Saint-Michel.
Mogelijk zie je ter hoogte van de verkeersweg ook nog de gele liggende ruiten die de Promenade du Laid Trou markeren (6 km), deze vormt eigenlijk gewoon een wandelverbinding vanuit Nassogne naar het bospaviljoen van Laid Trou  en volgt grotendeels verharde wegen. 
Er bestaat een wandelkaart van de gemeente Nassogne waarop nog veel mee wandelroutes staan ingetekend. De kaart is ondermeer te koop in de plaatselijke toeristische dienst en de supermarkt. Details over deze lokale wandelingen vind je ook op Sity Trail.

Voor wie graag zelf op stafkaart uitstippelt en meedaags bivakkeert: het is mogelijk om van Bivakzone Les Traqueurs naar Bivakzone Le Golet (Lavacherie) te wandelen. Dat is wel een stevige wandeltocht, reken op minstens 15 km, grotendeels door bossen. Hou wat ruimte qua tijd en afstand, de bossen waar je doortrekt zijn immers mogelijk niet steeds toegankelijk en daardoor kan het zijn dat je wandeltijd en -afstand een stuk langer uitvallen dan gepland. Vanuit Bivakzone Le Golet kun je dan verder connecteren met de andere bivakzones van het Parc Naturel des Deux Ourthes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer Tourisme Nassogne of de beheerder Département de la Nature et des Forêts.
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.