Get Adobe Flash player

Bivakzone: Wereldboom  - Horebeke

 

{zhgooglemap:30}

Bivakzone Wereldboom  is een privé-bivakzone van Raoul D'Hoossche, gerealiseerd ism de Oost-Vlaamse Bosgroep (afdeling Vlaamse Ardennen - Dender) en met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 

 

This privately owned nature bivouac area welcomes you all year round. Max 10 people, 3 small tents. You can stay up to 48 hrs (2 nights). A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different and comfort facilities limited or non-existent. No reservation or registration necessary. Hand water pump (water non-potable), toilet. Campfire not allowed. Access forbidden for any motorized vehicle, only on foot or by bicycle. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 Fiets & wandelcoördinaten

 

GPS N 50 49.159 E 3 40.514
°/min/sec N 50 49 10 E 3 40 31
WGS84 50.819317 3.675233
X / Y 31N 547564 5629950

 

 

 

  Omgeving & Bereikbaarheid


Je bent hier op bivakzone Wereldboom te gast op de eerste bivakzone in België die is gelegen in een  privaat natuurreservaat. Ze werd opengesteld op 20 juni 2016. Wandelaars en fietsers mogen hier van boseigenaar Raoul D'Hoossche een tentje opslaan voor maximum 48 uren verblijf. Er mogen tot 3 trekkerstentjes staan en  tot 10 personen aanwezig zijn die te voet of per fiets onderweg zijn. Houtvuur aanmaken is op deze bivakzone niet toegelaten.

Raoul komt vaak langs, aarzel niet om hem aan te spreken, hij zal je ook  graag vertellen over zijn bos en de natuurlijke omgeving. Heb je graag een persoonlijk gidsbeurt door het bos, geef Raoul dan even een belletje vooraf, telnr 055/49.68.07 of mail naar raoul.dhoossche(krulletje)skynet.be .

De bivakzone ligt op het grondgebied van de gemeente Horebeke, op de grens met de gemeenten Maarke-Kerkem en Oudenaarde. Vlakbij ligt het rustige gehucht De Schamperij.

Zoals je merkt is het terreintje hellend. Vanop de  tentplatformen geniet je van  een typisch Vlaamse Ardennenlandschap: de vallei van de Maarkebeek met een oplopende lappendeken aan weiden en akkers. Verspreid liggen hoeven en kleine woonkernen. Tegen de horizon aan zie je in de verte Kerkem liggen en daarachter merk je zeker ook de Bossenaremolen, gelegen op een eenzame hoogte rond 100 meter en daardoor een echt merkpunt in de Vlaamse Ardennen.

Op de voorgrond domineert de 'De Grote Meneer', een prachtige zomereik, uitgeroepen in 2015 tot de eerste Wereldboom in België. De eik is  niet uitzonderlijk dik of oud (hoewel... toch minstens 100 jaar) maar heeft als Wereldboom vooral een symbolische taak toegewezen gekregen om mens en natuur te verbinden in respect voor elkaar.

Van het 6 hectaren groot bos dat langs de bivakzone ligt, kan Raoul 3,5 hectaren  openstellen voor wandelaars, nauurgenieters en bivakkeerders. Je kunt er op verkenning via het Wereldboompad, onderweg verneem je meer over de kleine landschapselementen in het bosbeheer via infopanelen. Zoals je merkt bestaat het huidige bos vooral uit relatief jonge aanplant van diverse inheemse boomsoorten, veelal eigenhandig aangeplant met als streefdoel een bosbedekking te realiseren die het 18de eeuwse uitzicht benadert. De topografische kaart van Graaf Ferraris uit eind 18de eeuw vormde dan ook de basis. Sinds 2022 is het natuurgebied waarin Bivakzone Wereldboom is gelegen ook erkend als het eerste private natuurreservaat van Vlaanderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bivakzone Wereldboom ligt direkt langs het wandelknooppuntennet Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen, te Horebeke, tussen knooppunten 18 en 50, je kunt ze niet missen.
Ook het geelrood gemarkeerde Grote Routepad van de Vlaamse Ardennen loopt in de buurt, op slechts 300 meter. Komende uit de dorpskern van Maarke  over het GR-pad, sla je na zowat 2 km links de Varentstraat in. Verlaat  daarna het GR-pad en kies voor een gekasseid veldpaadje aan je rechterzijde. Stijg  naar De Schamperij en ga daar rechts op een grassige kasseiweg.  Volg je de GR in  omgekeerde richting dan  vind je de bivakzone als je voorbij de Boigneberg van de Varentberg bent afgedaald. Net voor je rechts het gehucht Kabuize intrekt, verlaat je de GR door links het gekasseid veldpaadje te nemen en boven ga je  rechts op de grassige kasseiweg.

Fietsers benaderen Bivakzone Wereldboom het makkelijkst via het weggetje De Schamperij te Horebeke. Fiets dit weggetje af tot op het einde (kassei), mogelijk moet je op het einde even kort te voet verder. De omgeving rond de bivakzone heuvelt nogal stevig! Dichtst bijgelegen zijn fietsknooppunten 37 en 39 van het Vlaamse Ardennennetwerk te Maarke-Kerkem (op ongeveer 1,5 km). 


Vanuit het treinstation van Oudenaarde  kun je Bivakzone Wereldboom bereiken via een wandeling van 12 km over GR 129 tot Leupegem (2 km) + Streek-GR Vlaamse Ardennen tot Kabuize (10 km). Verlaat het GR-pad na de afdaling van de Varent, net voor het gehucht Kabuize ga je links een klimmend kasseiveldpaadje op. Hogerop 100 meter rechts om de bivakzone te vinden.
Je kunt vanuit de treinstations van Geraardsbergen of Oudenaarde ook bus 16 of 17 nemen. Stap onderweg  af langs de N8 aan de  Halte 'Sint-Maria-Horebeke Molenstraat'. Wandel 15 minuten vanaf de bushalte door naast de Recordbank de weg naar Schorisse  te nemen (Stene), daarna  eerste weggetje rechts (Planterij), tegelpad, in gehucht Schamperij rechtdoor langs  wandelknooppunt 18 en dan even  richting kp 50.

 

Bivakzone

 

  Mr Raoul D'Hoossche  heeft Bivakzone Wereldboom door de Oost-Vlaamse Bosgroep laten aanleggen op een afhellende brede strook gras langs een gevarieerde houtkant van inheemse bomen en struiken. Twee ruime, hooggelegen en waterpas geplaatste tentplatformen zorgen er voor dat je je tent vlak kunt plaatsen. De houten platformen  bieden genoeg ruimte voor de twee of drie toegelaten trekkerstentjes. Rond de platformen zijn ook struikjes met eetbare bessen aangeplant, ze zijn nog jong en kwetsbaar.  

De waterpomp wat lager produceert niet drinkbaar waswater. Wees er een beetje zuinig mee, het water komt immers uit een citerne.

Houtvuur aanmaken is strikt verboden op Bivakzone Wereldboom, maar koken met een kleine brander op gas of fuel is daarentegen geen probleem. 

Nog wat lager staat een grote  picknicktafel in de schaduw van 'De Grote Meneer' (de Wereldboom). Zowel bivakkeerders als passerende wandelaars die  even willen verpozen en genieten van het landschap zijn er welkom.

Er is geen toilet voorzien, laat  toiletpapier niet zichtbaar achter na een beurt in de bosjes. Zoals steeds op een bivakzone neem je trouwens ook eventuele  afval  mee uit de natuur na je bivak, er zijn dan ook geen vuilbakken.
 
Aangezien gemotoriseerd verkeer niet is toegelaten bij de bivakzone, kun je er als wandelaar of fietser volop genieten van rust en stilte, hoewel, je hoort al eens ver gebrom van een auto in de vallei of een vliegtuig. Bivakzone Wereldboom ligt zongeoriënteerd 's namiddags. Gezien de helling van het terrein kan het er op een zomerse dag behoorlijk warm worden, een boswandeling kan wat voor verkoeling zorgen.

 Infoborden op de bivakzone verklaren de bivakbasisregels en vertellen je meer over het omliggend landschap.

 

  

Wandelen & Fietsen

Bivakzone Wereldboom ligt in een fraai stukje Vlaamse Ardennen, dat ook landschapsschilder Valerius de Saedeleer inspireerde. Het is een goed uitgangspunt om al wandelend of fietsend de streek verder te ontdekken.

Wandelnetwerk 'Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen' bestaat uit 152 knooppunten, gespreid over zowat de helft van de Vlaamse Ardennen en wordt in 2017 nog uitgebreider. Tussen knooppunten 18 en 50 te Horebeke, kom je langs Bivakzone Wereldboom. Dit in beide richtingen bewegwijzerd netwerk biedt haast eindeloze combinatiemogelijkheden van paden en wegen, naargelang je gewenste wandelafstand. De kaart en suggestieboekje zijn  te koop in alle toeristische diensten van de Vlaamse Ardennen, bij Toerisme Oost-Vlaanderen of te raadplegen via wandelknooppunt.be . Sinds 2021 bestaat er ook een uitgewerkte zesdaagse wandelroute van 153 km die langs Bivakzone Wereldboom loopt en die via tientallen knooppunten langs het beste van zowel de Vlaamse Ardennen als het Pajottenland passeert tussen het Brusselse metro- en busstation Erasmus en het Gentse Sint-Pietersstation. Wandelzesdaagse.


De bivakzone ligt op 300 meter van Streek-GR Vlaamse Ardennen.  Om aansluiting te vinden met de geelrode tekens van dit 157 km lange wandelpad, wandel je vanuit de bivakzone over grassige kassei naar knooppunt 18. Daar neem je links een onopvallend kasseiveldpaadje, misschien moet je even zoeken! Beneden in de Varentstraat pik je dan de padmarkering op. Rechts naar de Boigneberg en Leupegem-Oudenaarde, links naar Maarke en de Bossenaremolen. 

 De hele Streek-GR Vlaamse Ardennen is beschreven en van detailkaarten voorzien in een topografische gids van Grote Routepaden. Verslag Streek-GR Vlaamse Ardennen. In de Maarkevallei ter hoogte van de Ladeuzemolen of te Leupegem kun je ook connecteren met GR 129 - Dwars door België.

In dezelfde topografische GR-gids vind je ook een idee voor een stevige luswandeling van 20 km die op 100 meter van Bivakzone Wereldboom passeert. Dagstapper 3 in die gids brengt je ondermeer langs Mater, Volkegem en de Eikenberg over grotendeels onverharde paden. Je hebt de gids nodig want het betreft hoofdzakelijk een niet bewegwijzerde dagwandeling. Met de gids van Streek-GR Vlaamse Ardennen kun je nog meer routecombinaties 'bricoleren'.  


Er lopen geen bewegwijzerde lokale luswandelingen in de buurt van de bivakzone. Raadpleeg de website van Toerisme Vlaamse Ardennen voor meer wandelmogelijkheden in de streek.

Onmiddellijk bij de bivakzone zelf kun je natuurlijk ook op verkenning over het Wereldboompad, een ongemarkeerd bosleerpad van anderhalve kilometer, aangelegd door de Oost-Vlaamse Bosgroep door het bos van Raoul. Onderweg kom je ondermeer langs een amfibieënpoel en bronnen. De typische voorjaarstapijten van hyacinten of bosanemonen domineren hier minder dan elders op de heuvels van de Vlaamse Ardennen, omdat een groot deel van het bos daarvoor nog te jong is. Halverwege de wandeling kun je wel hier en daar boshyacinten volop in bloei zien. Onder de wat oudere bomen merk je ondermeer nog een prachtig exemplaar van een witte abeel evenals verscheidene Spaanse aken. Het Wereldboompad is 1,5 kilometer lang.


  

 Het fietsknooppuntennetwerk Vlaamse Ardennen biedt eindeloze combinatiemogelijkheden. Vanuit de bivakzone liggen knooppunten 37 en 39 te Maarke-Kerkem het dichtst bij (op ongeveer 1,5 km).

LF 30 Schelde - Deltaroute is een van de vier dwarsverbindingen die deel uitmaken van de door Toerisme Vlaanderen bewegwijzerde 'Vlaanderen Fietsroute'. Het tracé loopt echter niet in de buurt van deze bivakzone.  


De gele mountainbiketekens die je in de buurt van Bivakzone Wereldboom ziet, zijn van een 7 km lang verbindingstraject tussen de Bloso-lussen van Oudenaarde en Brakel. Eigenlijk ligt de bivakzone wat centraal gelegen als uitgangspunt voor heel wat MTB-lussen die door Bloso in de Vlaamse Ardennen werden uitgewerkt.   


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer de Oost-Vlaamse Bosgroep. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.