Get Adobe Flash player

Sentier d'Art  - 4 'abris poétiques'

(Land Art Trail) Naamse Condroz -Famenne

 >>>>>>>>> Deze pagina krijgt half juni een grondige update! <<<<<<<<<<<

 

 Deze vier schuilplaatsen in de provincie Namen zijn er enkel voor meerdaagse trekkers over het 120 km lange Sentier d'Art (Land Art Trail) door de Condroz - Famenne. Het zijn op de eerste plaats orginele houten kunstwerken (Land Art) waar je - comfortloos - een nachtje mag in verblijven op je tocht. Een initiatief van het collectief Vagabond'Art ism La Maison du Tourisme Condroz-Famenne. Je kunt niet reserveren, het motto luidt simpelweg 'premier arrivé - premier installé'

Tussenafstanden voor trekkers te voet 

 

Deze vier  refuges zijn iets aparts, eigenlijk gaat het over vier kleine kunstwerken, die je enkel als wandelaar op de Sentiers d'Art (een 'kunstenpad') mag gebruiken om te schuilen of te overnachten, niet om ook overdag te verblijven. Je kunt dus op deze vier plekken overnachten in een kunstwerk, opgebouwd uit natuurlijke materialen.

Dit project is ook nog in ontwikkeling. In 2017 en 2018 werden al vier  kunstige schuilplaatsen gebouwd, in 2019 zullen er nog twee gelijkaardige kunstwerken-refuges bijkomen en zal de wandelroute verder worden uitgebreid van de huidige 80 km naar een luswandeling van 120 km

De kleine schuil - slaapplaatsen zijn expliciet niet opengesteld voor autotoeristen of andere gemotoriseerde toeristen, enkel voor doortrekkers te voet, onderweg over "Les Sentiers d'Art" (Land art Trail) van de Naamse Condroz / Famenne.  Je  kunt niet reserveren  en comfortvoorzieningen, zoals water of de mogelijkheid om vuur te maken zijn niet aanwezig. Je moet dus vooral zelfvoorzienend zijn.  Respecteer de omgeving, de natuur en de rust.

Officiële info over deze 'abri's ' in de Naamse Condroz vind je op Sentiers d'art. Uitgebreid verslag over de wandelroute met overnachting op Trekkings.be Sentiers d'Art

Respecteer de omgeving en de richtlijnen, je bent hier als gast. 

 

 

Schuilplaatsen voor de nacht in de Naamse Condroz / Sentiers d'Art

 

  Al vele jaren bouwen in dit deel van de Naamse Condroz internationale kunstenaars elk jaar in mei nieuwe kunstwerken uit natuurlijke materialen, vooral hout. Ze worden geïntegreerd in het aardige landschap van de Naamse Condroz, dat vooral gekenmerkt wordt door lichtgolvende heuvels waarop groene weiden en bewerkte akkers liggen en bossen op de nattere of sterker hellende delen. De dorpen en gehuchten zijn vaak compact en klein, de huizen opgetrokken uit lokale kalkbreuksteen.

In deze regio, waarvan oa de gemeenten Ohey, Gesves, Havelange, Hamois, Somme-Leuze en Ciney deel uitmaken, organiseert het kunstcollectief 'Vagabond'Art' al vele jaren te Gesves het 'Fête de Mai'. Ieder jaar wordt een aanbesteding uitgeschreven voor kunstenaars om een werk te maken in het kader van zogenaamde 'Land Art'. Hieruit worden een tiental projecten geselecteerd. De uitverkoren werken worden opgebouwd in de maand mei en de realisatie gaat gepaard met een aantal feestelijkheden ('La fête de mai').  Aangezien de kunstenaars werken met natuurlijke en dus vergankelijke materialen hebben vele van deze kunstwerken de tijd niet overleefd. Andere verkeren echter nog in goede staat of worden hersteld of vernieuwd, zodat je vandaag in de Naamse Condroz zowat 100 kunstwerken kunt ontdekken in het landschap, ze zijn vaak erg discreet geplaatst langs een paadje.

Recent toonde ook het Maison de Tourisme Condroz-Famenne sterkere interesse voor het jaarlijks kunstproject. Daaruit vloeit ondermeer een toekomstige wandelroute langs tientallen kunstwerken voort, waarvan de eerste delen werden gerealiseerd in 2017 en 2018. De route zal volledig klaar zijn in 2019. Echt een wandelroute voor wie wil genieten van de rustige landschappen in de Condroz met als extra bonus de vele kunstwerken die langs het traject zijn opgebouwd.

De keuze van de paden is uitstekend, er werd voor het traject vooral gezocht naar intieme paden, oude verbindingspaden, boswegels en rustige landweggetjes door de velden en langs vaak stille dorpen. Een meer gedetailleerd verslag over de hele route en allerlei tips kun je  vinden op Trekkings.be, Sentiers d'art, voor de gratis kaart en alle toeristische info kun je terecht op de websites van Sentiers d'Art en bij het Maison du Tourisme van Condroz-Famenne, Vallées des Saveurs.

Enkel met de kaart wandelen is niet zo makkelijk, met name in bosomgeving is het niet evident om de juiste paden te volgen, maar sinds 2018 is er ook bewegwijzering aangebracht. Tekens met een rode balk op witte achtergrond. Eventueel kun je ook de GPS-track via de bovengenoemde sites downloaden. Om de wandelaar volledig te laten onderdompelen in de belevenis van het Sentier d'Art wordt dus ook de mogelijkheid geboden om onderweg op je tocht te overnachten in een heus kunstwerk!   Go - Camp - Go
Enkele bindende regels
:  je mag onderweg over het Sentier d'Art  één nacht verblijven in het kunstwerk, niet in een tent of iets anders.  Overdag verblijf je niet, je vervolgt je voettocht. Het verblijf is gratis. Je bent te voet op per MTB onderweg, toegang met gemotoriseerde voertuigen is uitdrukkelijk verboden. Het is niet toegelaten om een houtvuur aan te leggen. Neem al je afval mee. Er is geen drinkwatervoorziening of toilet. Dit is onderdak in zijn meest eenvoudige vorm.
Niet naleving van de algemene richtlijnen kan leiden tot een boete als gevolg van inbreuk op algemene en plaatselijke toegankelijkheidsreglementeringen. 
Voor de rest wordt er van jou eigenlijk gewoon respectvol gedrag verwacht voor  natuur, terrein en eventuele andere overnachters. Respecteer ook de rust en de stilte. Hou tussen 1 oktober en  1 januari sterk rekening met de drijfjachten in Wallonië. 
Leave no trace, just your footsteps.

 

 

 

1. Solorefuge Sous son Aile - Haltinne (Gesves)

Deze kleine refuge ligt op een 100 meter van de wandelroute, op een beboste kleine heuvel. Een kunstwerk van Christian Lagrange. Je slaapt er onder de beschermende vleugels van een vogel. Deze plek moet je omwille van de beperkte grootte eerder bekijken als een noodoplossing voor overnachting.

Twee kleine verdiepen: onderaan een overdekte picknickbank, ideaal om - ook indien je er niet overnacht - te schuilen bij regenweer. Via een trapje kom je dan in een kleine, houten refuge. Echt klein, eigenlijk is er maar plaats voor één persoon en die mag dan nog niet te groot zijn of veel bagage hebben. Maar sfeervol is het wel. Vuur is niet toegelaten en er is geen water.

2. Trivouac - Libois (Ohey)

Een kunstwerk van Alexandre Rossignon, bijzonder origineel. Een langwerpige constructie gemaakt uit één blok hout. Het ziet er wat uit als een omgedraaid roeibootje. Zo zijn er drie exemplaren aanwezig. Bivak voor drie dus of 'Trivouac'. In deze houten cocons zijn opschriften ingebrand, inspirerende of medidatieve teksten. Aldus vormt het kunstwerk van Alexandre Rossignon een verbinding tussen aarde en ruimte met de mens er tussenin en kun je het 'Trivouac' beschouwen als een combinatie van Land Art, sculptuur en functionele ruimte.

De drie cocons zijn naar elkaar gericht, met tussenin een ruime vuurkring. Misschien wat verwarrend maar de vuurkring is er enkel in functie en als deel van het kunstwerk, je mag hem niet gebruiken om effectief houtvuur te maken, dat is strikt verboden in deze omgeving. In de cocons is telkens slaapruimte voor één persoon, mits wat puzzelen bieden twee van de drie cocons elk plaats voor twee personen maar dat is niet zo comfortabel. Breng een slaapzak en een matje mee. Er is geen water of  andere voorzieningen, het 'Trivouac' is gelegen in een mooie bosrijke omgeving.  

 

 

3. Tout encoquillé - Barvaux-Condroz (Havelange)

"Tout Encoquillé" ("volledig ingeschelpt") werd opgebouwd in mei 2018, een creatie van de  Land Art-kunstenaar Christian La Grange. Een man uit de streek (Gesves), die vooral werkt rond minimalistische architectuur, waarbij onderdak wordt herleidt tot het strikt essentiële. Het kunstwerk ligt in een bosje en wordt geflankeerd door een machtige eik. De plek licht dadelijk langs de wandelroute "Les Sentiers d'Art". Het is hier bijzonder stil.

"Een nestje om de nacht in door te brengen, discreet en bucolisch gelegen.", zo lees je op het infobordje dat  bij dit land art-werk staat. En dat is het ook. Eenvoudig maar wel praktisch. Je ligt op een plankenvloer, breng een slaapmatje mee als je wat zachter wil liggen. Binnenin is het luchtig, bij lichte regen blijf je wellicht droog, bij aanhoudende regen 's nachts is dat misschien niet zo. Ruim voor één persoon met rugzak. Met twee lukt het ook net wel. Er is geen toegang tot water of andere faciliteiten, er wordt verondersteld dat je zelfvoorzienend bent. Een vuurtje aanleggen is niet toegelaten
4. L'ArtBri Cubique - Heure (Somme-Leuze)

Een kunstwerk van de Fransen  Isabelle Aubry & Pierre Guilloteau. In de woordspeling l'artbri herken je arbre (boom), art (kunst) en abri (schuilplaats). Dat is ook kort samengevat wat het inhoudt: met houten stammetjes werd hier in kubistische vorm een kunstige schuilplek opgebouwd rond een dikke eik, die middenin staat. De helft van het werk werd aan de zijden ook dicht gemaakt met een opvulling van leem en stro. Allemaal natuurlijke materialen dus.

Dit land-art werk werd opgebouwd op een vlak deel van een heuvel in het Bois d'Heure. Een idyllische plek in het bos. Een ronde opening verschaft je toegang tot de 'artbri cubique'. Hoewel dit van buitenaf gezien een ruime overnachtingsplek lijkt, is het binnenin eigenlijk maar geschikt voor één persoon. Bovenaan is een halve houten afscherming gemaakt ter vrijwaring van regen of vallende takken. Voor de helft dus, want de mooie eik moet ook nog wat licht en vocht krijgen. Best te gebruiken als slaapplek bij rustige weersomstandigheden, zonder harde wind of veel regen in het vooruitzicht  Je slaapt op een soort houten berrie, op een kleine meter boven grondniveau. Een  houtvuur aanleggen is verboden en in de onmiddellijke omgeving is geen bron van water, wel loopt er een beek aan de voet van de heuvel.

Behalve het 120 km lange Sentier d'Art, loopt op een 100 meter  ook een tracé van het fietsnetwerk 'Pays de Famenne'. Je komt in de buurt tussen fietsknooppunten 97 en 99. 

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer het Maison de Tourisme Condroz Famenne. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.