Get Adobe Flash player

Meetjesland:

Assenede - Eeklo - Knesselare - Lievegem - Kleit

  5 bivaklocaties

{zhgooglemap:43}

 

Deze bivakzones in het Oost-Vlaamse Meetjesland zijn een initiatief van de Meetjesman, Regionale Jeugddienst Meetjesland ism het Agentschap voor Natuur & Bos, Pro Natura  en gemeentelijke en  provinciale overheden. 

 

 

 

   

 

This network of 5 bivouac areas in East Flanders’ region ‘Meetjesland’ is managed by different owners and supported by the Meetjesman, an inter-communal youth project. These bivouac areas are located in a green forest belt, easily connected within a day’s walking distance from each other. You can stay up to 16 hrs (1 night from 18 pm to 10 am) at the same bivouac area. Free stay. Reservation in advance necessary for Bivouac Kleit and Onderdale. Bivouac areas should not be confused with small campings, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Campfires not allowed. Toilets, hand water pumps (water non-potable, possibly out of order). Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

Coördinaten voor wandelaars en fietsers

Bivakzone      GPS   °/min/sec    WGS84  X/Y
Galgenhof   N 51 11.395  
  E 3 32.720 
  N51 11 23  
  E3 32 44   
  51.189917  
  3.545333 
  31N 538109  
  5671086 
Het Leen   N 51 09.294  
  E 3 33.534 
  N51 09 18  
  E3 33 32 
  51.1549  
  3.5589 
  31N 539087  
  5667199 
De Singel   N 51 10.180  
  E 3 40.250 
  N51 10 11  
  E3 40 15 
  51.169667  
  3.670833 
  31N 546900  
  5668907 
Onderdale
Reservatie!
  N 51 08.378  
  E 3 28.416 
  N51 08 23  
  E3 28 25 
  51.139633  
  3.4736 
  31N 533132  
  5665459 
 Kleit
Reservatie!
 N 51 10.437
 E 3 27.552
  N 51 10 26
  E 3 27 33
  51.173958
  3.459203
  31N 532101
  5669270

 

Het Oost-Vlaamse Meetjesland beschikt sinds de lente van 2018 over 5 plekken waar je legaal mag bivakkeren. Sinds maart 2013 kon je al terecht te Kleit Maldegem, nu kun je dus dankzij de initiatieven van de Meetjesman & Jeugddienst Meetjesland + een pak partners terecht op maar liefst 5 plekken. Ze liggen op één na allen aan de rand van de uitgestrekte groene corridor van bossen tussen Assenede en Knesselare. Mooie en rustig gelegen bivakplekken van waaruit je volop te voet of per fiets het leukste van het zuidelijke Meetjesland kunt exploreren. Eeklo beschikt ook over de eerste 'stadsbivakzone' van Vlaanderen, Bivakzone Galgenhof, ook daar bivakkeer je echter in een groene cocon.

Bivakkeren in het Meetjesland is gratis en je kunt of hoeft ook niet te reserveren. Er mogen maximaal 3 trekkerstenten of 10 personen tegelijk zijn (voor Kleit: 15). Je mag 1 nacht te gast zijn (voor Kleit: 2 nachten)Prik je tent vanaf 18 u, je zet je tocht weer verder de volgende morgen voor 10 u, eventueel naar een volgende bivakzone. Geen tenten op de bivakzone tussen 10 en 18 u dus.
Enkele plaatselijke regels om het zowel voor de beheerder, medebivakkeerders en de natuurlijke omgeving zo aangenaam mogelijk te maken:
* motorvoertuigen zijn taboe bij een bivakzone. Verplaats je te voet of per fiets.
* Stilte, rust en een eenvoudig kortverblijf zijn de richtlijn.
* groepen > 10 personen en gelegenheidsfeestjes zijn niet toegelaten.
* respecteer de omgeving en de rust en het gezelschap van eventuele medebivakkeerders.  
* geen lawaai (muziekversterking enz).
* respecteer de natuur: laat bomen, planten en dierlijk leven met rust.
* eventueel afval neem je steeds weg uit de natuur. Er is niemand om  jouw afval op te ruimen.
* je zet je tent binnen een straal van 10 meter van de waterpomp.
* behalve  gebruik van een kleine kookbrander is vuur maken  niet mogelijk, enkel op Bivakzone Kleit.   

Kort samengevat: laat geen enkel spoor achter van je verblijf.

Voor officiële info over de bivakzones Galgenhof, Het Leen, De Singel en Onderdale kun je terecht bij de Jeugddienst Meetjesland, de Meetjesman weet er alles van. Voor bivakzone Kleit is de Milieudienst van Maldegem je aanspreekpunt. Voor de bivakzones Kleit en Onderdale moet je vooraf reserveren.  Zie hiervoor lager op deze pagina.  Bij de Meetjesman kun je ook terecht met je ervaringen en opmerkingen over je verblijf via het Kampeerlogboek . Het lijkt eenvoudig zo'n bivakzone maar er is enkele jaren druk achter de schermen gewerkt om de realisatie van deze bivakzones mogelijk te maken. Was je verblijf leuk laat het dan ook even weten via dat kampeerlogboek.

Update april 2019  ivm de waterpompen: ze blijken vaak moeilijk water vast te houden of werken soms niet. Breng daarom best zelf voldoende water mee.  

Respecteer de bivakregels, je bent hier als gast. 

 









 


 Landschap, natuur en bivakomgeving


 

Ogenschijnlijk lijken grote delen van het Meetjesland  nogal saai qua landschap. Klopt dat je hier niet rond struint over steile heuvels en door diepe valleien en er pronken hier ook niet om de paar  kilometer kastelen en watermolens als stoere littekens van een roemrijk verleden. Dit is het soort landschap dat wat op je moet groeien. Doe je wat moeite om de geheimen van het Meetjesland te onsluieren, dan wachten er best aangename verrassingen.

Het Meetjeslandse landschap ademt wel degelijk bakken geschiedenis uit. Sterke verhalen in overvloed over hoe de Meetjeslandje klei sterk man-made gekneed is tot het cultuurlandschap van vandaag, met eeuwenoude kanalen, verdwenen zeehaventjes, zoete kreken en ontzoute polders. Dat kneden mag je zelfs letterlijk nemen, te Eeklo (her)bakte men zelfs hoofden! Andere merkwaardige of mysterieuze figuren  zijn het Meneerke van Maldegem, de bezembinders van Kleit, het ondeugend Boerke en jawel... de flitsende Meetjesman, die anno 2018 bivakzones uit de Meetjeslandse klei heeft getoverd.




Nu ja, zomaar zijn die leuke bivakplekken er ook niet opgeplopt, er zijn voor de Meetjesman enkele jaren van intensieve planning, terreinbezoeken, onderhandelingen, administratie en opbouw aan voorafgegaan, echt geduldwerk!


Niet te vergeten in deze regio zijn ook 'de meetjes' zelf! Bij gebrek aan een betere uitleg functioneren die oude spinnende wijven nog altijd als de meest aannemelijke uitleg voor de etymologische verklaring van de streeknaam "Meetjesland". Uit vrees voor rokkenjager Keizer Karel werden de jonge Meetjeslandse meisjes binnen gehouden als de Gentse keizer hier 'op jacht' was. De man, in wiens enorm rijk de zon nooit onderging (maar waar de meisjes wel onderdoken), zag dus hier alleen 'meetjes' op de voordeurdorpels verschijnen... vandaar...

Alle bivakzones van het Meetjesland liggen eigenlijk in eerder wat atypisch Meetjeslands landschap. Niet in krekengebied of op biljartvlakke akkerpolders maar bij of in het mooie bosareaal dat het Meetjesland rijk is. Topplekken eigenlijk. Deze bossen (De Singel, Lembeekse Bossen, Bellebargiebos, Het Leen, Drongengoed, Maldegemveld) zijn historisch en landschappelijk zeer waardevol.


Terecht is men hier trots op deze mooie bosdomeinen. Het Drongengoedbos wordt trouwens beschouwd als het grootste aaneengesloten bos in Oost-Vlaanderen. Te Maldegemveld dan weer waan je je soms wat in de ruwe omgeving van de Hoge Venen. Alles wordt er aan gedaan door ondermeer het Regionaal Landschap Meetjesland, het Agentschap voor Natuur & Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Natuurpunt en provinciale en lokale overheden om deze bossen en landschappen te beschermen, uit te breiden en te diversifiëren, telkens met respect voor de natuurhistorische context.



Bij die projecten voor landschapsherstel en biodiversifiëring is ook plaats om aan de vraag naar recreatieve ontspanningsmogelijkheden te beantwoorden. In dit kader paste dus ook de aanleg van vier extra bivakzones (de bivakzone van Kleit bestaat al vijf jaar langer). Hoewel het opzet van een Meetjeslandse bivakzone qua comfortinfrastructuur eenvoudig is (waterpomp, ecotoilet, tentplaats) zijn ze alle vijf  in een verrassend verschillende omgeving gelegen.

Aan jou om te ontdekken wat je zelf de leukste kampeeromgeving vindt! 




 Te voet van bivakzone naar bivakzone




Sinds 2015 beschikt dit deel van het Meetjesland over een uitstekend uitgebouwd wandelnetwerk van 236 km aaneengeknoopte wandelpaden en rustige wegen. Kwalitatief goed uitgewerkt. Dit netwerk miste op een haar na de prijs van Beste Belgische Wandelroute in 2016.  

Alle vijf bivakzones liggen langs of op minder dan 2 km verwijderd van dit fijnmazig netwerk. Het biedt de mogelijkheid om naar afstandvoorkeur zelf verschillende bivakzones te combineren voor een meerdaagse tocht. Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen is online ook beschikbaar op de routeplanner van Wandelknooppunt.be.

Verblijf je meerdaags in de regio dan is de aanschaf van de papieren overzichtskaart handig om je trajecten uit te stippelen of om onderweg je route nog aan te passen. De kaart en het routesuggestieboekje zijn in de toeristische diensten van de regio te koop of online bij Toerisme Oost-Vlaanderen

Bij elke bivakzone vermelden we hoe je vanuit / naar de bivakzone connecteert op het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen. 
 


Streek-GR Uilenspiegel is een doorlopende wandelroute van maar liefst 160 km + een variant traject van 50 km door het Meetjeslandse Krekengebied. De lusvormige route is volledig bewegwijzerd en goed onderhouden met geelrode en witrode streepjes door de medewerkers van Grote Routepaden Oost- en West-Vlaanderen, Wandelnet en Trekkersgroep De Smokkelaars.


Na 210 km rondzwerven over het Uilenspiegelpad van Cadzand-aan-Zee tot Bivakzone De Singel en van het kasteel van Male tot de polders van De Braakman, hebben de mooiste landschappen van het Meetjesland en omliggende regio nog weinig geheimen over voor de wandelaar-ontdekker.


De vijf bivakzones van het Meetjesland liggen allen langs het zuidelijke deel van de Streek-GR Uilenspiegel. Door de openstelling van deze bivakplekken is het mogelijk om in combinatie met campings deze hele Streek-GR al legaal kamperend af te leggen, telkens met vrij regelmatige tussenwandelafstanden van een twintigtal kilometers.

De topografische wandelkaart van Streek-GR Uilenspiegel met summiere praktische info voor de wandelaar is ondermeer te verkrijgen via de webshop van vzw Grote Routepaden.



























Vooral Bivakzone De Singel en Bivakzone Kleit zijn uitstekend gelegen om onderweg over de paden van  Streek-GR Uilenspiegel te overnachten. Bivakzone Het Leen is in vogelvlucht slechts een 500 meter van het GR-traject gelegen maar vanuit het centrale deel van provinciedomein Het Leen moet je een lange omweg maken ofwel kun je er mits 'enige creativiteit' veel sneller geraken. Een beetje gelijkaardig is de situatie met Bivakzone Onderdale. Tussen het GR-pad en die bivakzone ligt immers de 3 km lange startbaan van het vliegveld van Ursel. Deze mag je absoluut niet oversteken, een ommetje maken dus. Meer details lager op deze pagina.

Onderlinge afstand van de  bivakzones via GR-pad + officiële toegangspaden:





























Een aantal meerdaagse routesuggesties te voet vind je op bivakzone.be ook onder 'Bivaktochten'.

 


 Per fiets van bivakzone naar bivakzone




Ook voor fietsers zijn er prima combinatiemogelijkheden voor dag- of meerdaagse tochten tussen verschillende bivakzones. Sommige Meetjeslandse bivakzones (De Singel, Onderdale, Het Leen) zijn enkel rechtstreeks bereikbaar over een pad dat exclusief voor voetgangers toegankelijk is. Stap dan af en neem je fiets ter hand voor de laatste meters, het gaat telkens over een afstand van maximaal 300 meters.


Fietsnetwerk Meetjesland heeft aansluitingpunten in de buurt van elke Meetjeslandse bivakzone (maximaal op 2 km afstand). We vermelden de bereikbaarheid hieronder voor elke bivakzone apart. Voor planning van je route is de Fietsrouteplanner Meetjesland interessant.  Papieren kaart via de toeristische diensten of Toerisme Oost-Vlaanderen


Voor fietsers over de 820 km lange  Vlaanderen Fietsroute zijn de Meetjeslandse bivakzones niet zo ideaal gelegen. De route loopt in deze regio een stuk meer zuidelijk en volgt grotendeels het jaagpad langs het Kanaal Gent-Brugge. Dichtst bijgelegen is Bivakzone Onderdale op een viertal kilometers, de andere bivakzones liggen op meer dan 7 km verwijderd van de Vlaanderen Fietsroute. Meer info over deze route bij  vzw Grote Routepaden.

Meer regio- en bivakinfo:

De Meetjesman / Jeugddienst Meetjesland
Het Agentschap voor Natuur & Bos
Toerisme Meetjesland
Toerisme Oost-Vlaanderen
Natuurpunt Maldegem Knesselare
Pro Natura
Regionaal Landschap Meetjesland
Landschapspark Drongengoed
Provinciaal Domein Het Leen

 

 

1. Bivakzone Galgenhof (Eeklo)

De eerste stadsbivakzone in Vlaanderen! Bivakzone Galgenhof ligt in een binnenstedelijk groengebied. Eigenaar is de stad Eeklo. Het beheer gebeurt door Pro Natura, een vzw die ontwikkeling van kleine groenprojecten combineert met sociale tewerkstelling. De wat bizarre naam "Galgenhof'' verwijst naar de oude hoeve, die er ook nu nog staat. Die dankt haar naam dan weer aan de galg van Eeklo, die zich tijdens de middeleeuwen in de omgeving bevond. Het was de gewoonte om galgen op een buitenhoek van het rechtsgebied te plaatsen, vandaag is die uithoek mee opgeslokt in de stadsuitbreiding. De stad Eeklo wil wel deze groene corridor wel behouden en zelfs uitbreiden. Daarbij is er ook plaats voor zachte recreatie, stadstuintjes, bosjes, een gewone en bomenbegraafplaats, een fiets- en wandelpad en sinds 2018 dus ook een bivakzone. 


De  bivakzone beschikt over een grondwaterpomp (niet drinkbaar water) en een houten ecotoilet. Je bivakkeert er op een vlakke, schaduwrijke grasplek onder berken en de zone waar je je tentje kunt prikken is afgebakend met een kastanjepalen hek. Het terreintje is groot genoeg voor het voorziene maximum van 3 trekkerstentjes.

Behalve het gebruik van een kookbrandertje is het maken van een andere vorm van vuur uitdrukkelijk verboden op deze bivakzone.

Naast Bivakzone Galgenhof loopt een wandelpad. Raadpleeg eerst even ter plaatse het bord met bivakreglement voor je je tent prikt.


Het centrum van Eeklo ligt op 1,7 km en de bus- en treinterminal op 2,5 km. Aansluiting op de Streek-GR Uilenspiegel en Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen via Eeklo-centrum op 3,2 km (richting Het Leen), het wandelnetwerk is ook noordwestelijk bereikbaar op 1,4 km.
Je kunt de bivakzone te voet langs 3 zijden bereiken, telkens gaat het om een onopvallend wandelpad dat aftakt van een straat en waar ook fietsers door mogen. Meest voor de hand liggend is de toegang via de Galgenstraat, kijk uit voor een wandelpad links van huis 58. 

Per fiets gaat het nog vlotter, Bivakzone Galgenhof ligt immers rechtstreeks langs het fietsnetwerk Meetjesland, te Eeklo precies halfweg tussen knooppunten 94 en 96.

Bivakzone Galgenhof is ook vrij vlot bereikbaar met openbaar vervoer via de bushalte Brugsesteenweg ter hoogte van shopping Hubo / Delhaize. Treinstation en busterminal Eeklo op 2,5 km.  





 

 

 


2. Bivakzone Het Leen (Ronsele - Lievegem)


Het Leen is een Oost-Vlaams provinciaal domein. Bivakzone Het Leen ligt niet in het centrale deel van het domein maar in uitbreidingsgebied op een zuidwestelijke uithoek. Hier verblijf je in een halfopen landschap van bomen en akkers en met uitzicht in de verte op het dicht bebost deel van Het Leen. Het gebied waar je te gast bent, wordt beheerd door het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Het Leen strekt zich uit op de grondgebieden van de stad Eeklo en de gemeente Lievegem (Waarschoot & Zomergem) en is bijna 300 hectaren groot. Het domein is intens doorsneden met wandelpaden, meer dan 30 km! Zowat de helft daarvan is verhard en dat heeft alles te maken met de voorgeschiedenis van dit bosdomein. Van eind jaren '30 tot begin jaren '70 van de 20ste eeuw werd een groot deel van Het Leen immers militair in gebruik genomen voor opslagplaatsen van munitie. Veel van de verharde wegen is dus voormalig militaire macadam. Ook de vijvers in Het Leen zijn grotendeels militair van oorsprong, ze ontstonden door opwerping van aarden wallen rond de opslagplaatsen en konden tegelijk dienen voor bluswater bij onheil. Sinds 1973 is het dus provinciaal bezit en is Het Leen vooral georiënteerd naar recreatie. Er is ondermeer een arboretum, met in de lente enthousiast bloeiende magnolia's en anders fraais. Verder is er het provinciaal bosinfocentrum, een cafetaria, enz. Het Leen is toegankelijk van 9 u tot ongeveer zonsondergang. Openingsuren, faciliteiten & natuurbeleving: zie Het Leen.  

Op Bivakzone Het Leen zijn een waterpomp (niet drinkbaar water) en ecotoilet aanwezig. Vuur maken in een of andere vorm is verboden, behalve dan het gebruik van een klein kookbrandertje. Je tent kun je goed vlak plaatsen op ingezaaid gras en de bivakzone heeft schaduwinval van enkele bomen. Het is een stille plek, je hoort amper omgevingsgeluid. Raadpleeg eerst even ter plaatse het bord met bivakreglement voor je je tent plaatst.

 Voor wandelaars is Bivakzone Het Leen niet zo snel te bereiken. Er is momenteel immers nog geen directe wandelaansluiting met het centrale deel van provinciaal domein Het Leen, je moet stevig omwandelen!
Via het wandelknooppuntennetwerk Meetjeslandse Bossen: wandel vanuit het westelijke uiteinde van het provinciedomein  van knooppunt 6 naar 7. Verlaat het wandelnetwerk bij nr 7, wandel over de verkeersweg in zuidoostelijke richting over een afstand van 1,1 km. Neem rechts een grindwegje over 1,2 km. Daarna rechts op een grassig spoor tussen langgerekte bosjes over 150 meter. Niet zo ideaal dus met een afstand van bijna 5 km als je uit het centrale deel van Het Leen komt, temeer daar je tussen knooppunten 6 en 7 op een bepaald moment in vogelvlucht slechts 500 meter bent verwijderd van Bivakzone Het Leen! Momenteel is er geen officieel rechtstreeks pad echter. Bereid je traject goed voor vooraleer je op zoek gaat naar de bivakzone!

Ben je onderweg over de Streek-GR Uilenspiegel dan kun je eventueel in de buurt van de Stoktevijverbrug te Ronsele de geelrode markeringsstreepjes verlaten. Ga via deze brug het Schipdonkkanaal over en vervolgens over de Lieve. Blijf voorbij café 't Oud Liefken nog 400 meter op de verkeersweg en ga ter hoogte van een oude hoeve met hoogstamboomgaard links een grindwegje op. Volg het 1,2 km en neem dan een grasspoor rechts over 150 meter.

Per fiets gaat het iets vlotter en sneller. Bij fietsknooppunt 59 van het netwerk Meetjesland, gelegen aan de Stoktevijverbrug over het Schipdonkkanaal, fiets je richting knooppunt 9. Verlaat het netwerk echter na knooppunt 59 al snel ter hoogte van het gezellige café-restaurant 't Oud Liefken. Fiets nog 400 meter verder over de hoofdstraat en sla ter hoogte van een oude hoeve met hoogstamboomgaard links af. 1,2 km rechtdoor over de mogelijk wat bultige veldweg en dan rechts 150 meter te voet (!) over een graspad naar de bivakzone. 

Openbaar vervoer: De lijn bus 67 (Eeklo - Gent) heeft een halte aan het Schipdonkkanaal te Ronsele, halte Ronsele Vaartkant. Wandel van daar 500 meter over de verkeersweg richting Waarschoot. Bij een hoeve met hoogstamboomgaard links een grindwegje op. Na 1,2 km rechts 150 meter graspad. 

 

 

3. Bivakzone De Singel (Oosteeklo - Assenede)

 

Dit bivakterreintje is discreet gelegen in een groene corridor van bossen die bestaat uit de Lembeekse bossen, het Bellebargiebos (ook bekend als de Kwadebossen) en enkele kleinere bospercelen bij het Oosteeklose gehucht De Singel. De aansluiting op een aantal recreatieve paden vanuit de bivakzone is uitstekend. Zo lopen op 350 meter van Bivakzone De Singel trajecten van het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen, het fietsnetwerk Meetjesland, het Grote Routepad Streek-GR Uilenspiegel en mountainbikeroutes. Fietsers zijn zeker welkom maar je moet de laatste 300 meters wel van je fiets af en te voet verder over het pad met exclusieve toegang voor voetgangers.

De bivakzone ligt in een stille zone, afhankelijk van de wind is soms wel autogeluid van de op 500 meter lopende Gentweg wat hoorbaar. Wees niet verrast als je in de onmiddellijke buurt van de bivakzone een wandelaar met loslopende hond ziet passeren. Honden mogen loslopen in dit perceel van de De Singel-bossen. Heb je zelf een  hond bij en zijn er medebivakkeerders, check dan even met hen of er geen probleem is de hond los te laten lopen en verzeker je ervan dat je hond het tentterreintje niet bevuilt.

Het perceel waarop de bivakzone ligt is omgeven door een jong bos van inheemse boomsoorten, aangeplant rond 2010 in het kader  van een geboortebos.  Ook waar de bivakzone in 2018 werd aangelegd stonden tot voor kort nog jonge essen. De verwoestende essenziekte heeft echter heel wat van die jonge essen aangetast, waardoor open plekken ontstonden. Net geschikt voor een bivakzone! Verder tref je in dit perceel nog een afwateringskanaaltje aan, met aan beide uiteinden een aangelegde amfibiepoel.

Ten zuiden is het bosperceel begrensd door de watering Burggravenstroom, een belangrijk afwateringskanaal voor de landbouwpolders tussen Eeklo en Gent, dat in de middeleeuwen ook nog werd gebruikt voor trekschuiten. Dit kanaal vormt ook een barrière om de bivakzone te bereiken vanuit zuidelijke richting.

Ten noorden loopt de Antwerpse Heirweg. Er bestaat twijfel of de oorsprong wel een  Romeinse heerbaan is, zoals de naam doet vermoeden (onafdoende bewijs) maar het was zeker onderdeel van een middeleeuwse  handelsweg tussen Antwerpen en Brugge. In de omgeving  van de bivakzone is de Antwerpse Heirweg als bosdreef op een van nature licht verhoogde dekzanddrug bijzonder sfeervol en qua karakter historisch goed bewaard. Dit deel van de Antwerpse Heirweg is dan ook sinds 2011 geklasseerd als monument.

Langs de Antwerpse Heirweg ligt hier ook een speelbos, een pluspunt voor wie bivakkeert met kinderen. Het beheer van zowel het bos waarin Bivakzone De Singel ligt, als de wijdere bosomgeving,  is in handen van het Agentschap voor Natuur & Bos.

Op de bivakzone zelf beschik je over een waterpomp (geen drinkbaar water) en een ecotoilet. Bramen, distels en netels kunnen welig tieren in de omgeving en zijn moeilijk te beheersen. Met name in de late lenteperiode kan het mogelijk zijn dat je zelf wat de handen uit de mouwen moet steken om de snel opschietende prikplanten even te lijf te gaan voor je voorziene bivakplek. Vuur maken is strikt verboden op Bivakzone De Singel, een kookbrandertje gebruiken kan wel. Raadpleeg eerst even ter plaatse het bord met bivakreglement voor je je tent plaatst. 

Knooppunt 41 van het Meetjeslandse wandelnetwerk ligt op 500 meter van de bivakzone. Vanaf dit punt wandel je naar de bivakzone door 100 meter in zuidelijke (!) richting van knooppunt 40 te wandelen. Op de Antwerpse Heirweg ga je rechts en dadelijk links op een enkel voor voetgangers toegankelijk pad. T-kruising links, voorbij een poeltje (op je rechterzijde) rechts en nog 100 meter tot de bivakzone.

Vanuit Bivakzone De Singel kun je enkele leuke korte wandelingen maken.
1/ Een graspad loopt rond  het bebost perceel van de bivakzone en is 800 meter lang.
2/ Ander idee over een combinatie verharde / onverharde wegen en paden: wandel naar knooppunt 41, daarna in lus wandelknooppunten 41 - 40 - 41 (6,5 km h/t vanaf de bivakzone).
3/ Een langer idee van 11 km over bijna volledig onverharde paden door de Lembeekse Bossen en  het Bellebargiebos: wandel naar knooppunt 41, daarna 41 - 42 - 44 - 36 - 34 - 27 - 26 - 25 - 24 - 23 -35 -36 - 44 - 42 - 41.

Ideeën voor langere tochten en naar andere bivakzones vind je op de pagina met bivaktochten.

Ook voor wie onderweg is over de 160 km lange Streek-GR Uilenspiegel is Bivakzone De Singel uitstekend gelegen. Verlaat - om de bivakzone te vinden - de geelrode streepjes van de Streek-GR op het meest zuidwestelijke punt van de route, ze ligt op 300 meter. 

Bivakzone De Singel ligt tussen knooppunten 17 en 26 van het Meetjeslandse Fietsnetwerk, verlaat het netwerk op een onverhard deel tussen deze twee punten en ga 300 meter met de fiets aan de hand over het pad naar de bivakzone dat exclusief voor voetgangers is.

Op de verkeersweg Gent - Kaprijke (N456) ligt bushalte "Lembeke Antwerpse Heirweg", een schaarse De Lijn bus nr 57 passeert hier maar niet tijdens het weekend. Vanaf deze bushalte is Bivakzone De Singel te bereiken via de Antwerpse Heirweg na 1 km stappen.   

 

     

 

 

4. Bivakzone Onderdale (Ursel - Knesselare) 



Het Meetjesland op zijn wildst!
Dit is een bivakzone voor wie midden in een klein stukje wilde, natte natuur wil bivakkeren. Reservatie vooraf is verplicht.

 In de onmiddellijke omgeving rond Bivakzone Onderdale tref je een gevarieerd bomen- en struikenbestand van inheemse soorten aan, zoals acacia en zomereik. De omgeving werd bijgeplant door het Agentschap voor Natuur & Bos in het kader van natuuruitbreiding. Op enkele tientallen meters van de bivakzone ligt - wat verborgen gelegen - ook een amfibieënpoel.

De hoogteligging van 24 meter is eigenlijk relatief hoog voor het Meetjesland, we zitten hier geologisch op de rand van de cuesta Oedelem-Zomergem en op een klein waterscheidingspunt. De omgeving rond de bivakzone is dan ook een brongebied voor de van hieruit afvloeiende Waegemakersbeek (naar het oosten) en de Driesbeek (naar het westen).

Het is gewoonlijk bijzonder rustig op bivakzone Onderdale met buiten wat vogelleven amper menselijke omgevingsgeluiden. Dat ligt mogelijk wat anders tijdens het weekend! Op minder dan 500 meter ligt immers het vliegveld van Ursel. In de periode na  WO II tot het einde van de Koude Oorlog was dit een reservevliegveld van de NAVO, vandaag wordt een deel van de baan bijna enkel nog gebruikt door enkele vliegsportclubs. Tijdens het weekend kan er bij mooi weer overdag dus wat motorgeronk in de lucht hangen door tientallen vliegbewegingen, op weekdagen wordt het vliegveld zelden gebruikt.

De nabijheid van het vliegveld van Ursel heeft ook gevolgen voor wie onderweg is naar de bivakzone vanuit noordelijke zijde, met name voor wie te voet is. Terwijl het onmiddellijk omliggende gebied rond de  landingsbaan grotendeels recreatief toegankelijk is, is het strikt verboden om de landingsbaan zelf zomaar over te steken. De landingsbaan vormt een buffer van 3 km lang en in de onmiddellijke omgeving langs  de banen vindt ook doorgedreven natuurbeheer plaats,  in het herstelkader voor heideschraal grasland. Hou dus rekening met eventueel wat extra rondwandelafstand en blijf op voorziene paden als je bvb vanuit de natuurgebieden Drongengoed of Maldegemveld op Bivakzone Onderdale wil geraken!




 Alvast twee dingen waar je zeker moet rekening mee houden als je hier wil bivakkeren:

1/ Bivakzone Onderdale ligt in een tot natuurgebied omgevormd gebiedje van natte landbouwpercelen. Een groot deel van het jaar kan de ondergrond rond de bivakzone bijzonder zompig zijn. Niet voor niets staat er een bordje 'laarzenpad' langs de toegang tot Bivakzone Onderdale. Draag dus aangepast schoeisel

2/ Als je wil bivakkeren op het tentplatform in pefc-hardhout, dat hier speciaal werd aangebracht om je tent 'op het droge' te kunnen plaatsen, voorzie dan extra en lange scheerlijnen. Tussen de platformplanken zijn immers geen aanhechtingsnageltjes. Met langere spankoorden kun je je tent vasthaken rond het uiteinde van de planken of met lange scheerlijnen en piketten zelfs vasthaken in het omliggend gras.Op het tentplatform passen twee kleine trekkerstenten of één 3-4-persoonstent.
Er is een waterpomp (geen drinkbaar water) en een ecotoilet. Vuur maken is  niet toegestaan, op het gebruik van een kookbrandertje na.
Raadpleeg eerst even ter plaatse het bord met bivakreglement voor je je tent plaatst.

Verplichte reservatie voor je verblijf op Bivakzone Onderdale.  Via camping.care



Er ligt een wandelknooppunt van netwerk Meetjeslandse Bossen in de buurt, knooppunt 74. Wandel vanaf 74 op een onverharde veldweg in de richting van 73 en verlaat het netwerk na 400 meter door een veldweg links  te nemen. Volg deze 350 meter en neem dan links een laarzenpad, de bivakzone ligt wat verder aan je rechterzijde.
Het is ietsje korter maar niet volledig onverhard om vanaf knooppunt 74 in de richting van knooppunt 72 te wandelen. Kort nadat de weg voorbij een  huis onverhard wordt, neem je rechts het grassige laarzenpad, je komt al snel langs de bivakzone.
Start je vanuit het centrum van Ursel, wandel dan vanuit het dorpscentrum bij knooppunt 84 in de richting van knooppunt 75. Na 800 meter (50 meter na huisnummer 6) verlaat je het wandelnetwerk door rechts een pal noordelijk lopende veldweg te nemen. 350 meter verder kruis je een andere veldweg, nog 350 meter verder neem je links het laarzenpad dat langs Bivakzone Onderdale loopt.

Indien je onderweg bent over de Streek-GR Uilenspiegel (komende van Het Leen / Eeklo), verlaat dan de geelrode tekens net nadat je het Drongengoed bent ingetrokken. Let op het bordje van wandelknooppunt 70 en volg dan de knooppunten 70 - 71 - 72. Daarna richting 74 maar verlaat het netwerk halverwege naar 74 en ga nog even rechtdoor waar je richting 74 eigenlijk rechts zou moeten afslaan. Neem dus pas het volgende wegje rechts, het laarzenpad. De bivakzone ligt wat verder op je pad.


 Ook voor fietsers liggen knooppunten in de omgeving. Tussen fietsknooppunten 74 en 70 van het fietsnetwerk Meetjesland, verlaat je het netwerk in de Bogaertstraat. Fiets deze weg helemaal ten einde en kort nadat de weg onverhard wordt, neem je (te voet!) rechts het laarzenpad dat langs de bivakzone loopt.

 Bereikbaarheid per openbaar vervoer: vanuit Ursel-centrum op 1,7 km. De Lijn halte Ursel-kerk, volg dan te voet de knooppunten zoals hierboven beschreven.

 

 

 

5. Bivakzone Kleit (Maldegem)
 

Deze bivakzone ligt in de gemeente Maldegem, ten zuidwesten van het dorpje Kleit en aan de rand van het Meetjeslandse landschapspark Drongengoed. De bossen van Drongengoed en Maldegemveld vormen het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. De bivakzone ligt haast op het meest noordelijke puntje van dit bosgebied. Typisch voor de streek zijn de vele mooie dreven, afgezoomd met rijen beuken, eiken of populieren.

Landschapspark Drongengoed biedt dan ook heel wat fiets- en wandelmogelijkheden door de mooie bossen en in het omringend landschap van weiden en akkers. In delen van het Drongengoed werd de afgelopen jaren hard gewerkt aan landschapsherstel. Het resultaat daarvan is dat je sommige plekken zelfs wat doen denken aan de Hoge Venen. Ben je van plan om uitgebreid op ontdekking te gaan, draag dan zeker goed en waterdicht schoeisel. Nattere delen van het natuurgebied kunnen soms zelfs wekenlang onderwater staan. De bivakzone ligt in een noordelijk punt van dit gebied. De naam Kleit verwijst naar de dikke kleilaag die hier ondiep onder de grond zit. Dat verklaart meteen ook waarom het terrein van de bivakzone nog lang drassig kan zijn na intensieve regen. Kleilagen verhinderen vlotte waterdoorsijpeling in de bodem. Als het te nat is kun je eventueel gebruik maken van de ruime schuilhut om daar je trekkertstentje te plaatsen. Op bivakzone Kleit zijn de jonge bomen en wilgenhutten na een paar jaren  inmiddels al wat 'ge-aard' en vergroenen ze de omgeving. 

Onmiddellijk grenzend aan de bivakzone ligt toegankelijk jong bos, grotendeels in beheer door Natuurpunt. Het bos, bedoeld als speelbos, ziet er nogal wild uit maar hier mogen natuur en kinderen hun gang gaan. Je ziet er vooral primair bos waarin berk en vliegden de lead nemen. Aan de andere zijde kijk je uit over akkers en weiden. Het dichtst bijgelegen woonhuis ligt op 350 meter. 

Afhankelijk van windrichting en temperatuursinversie kan er wat ver lawaairuis zijn van de expresweg N44, die op 800 meter ligt. Op betere momenten hoor je niets. Op 1 km ligt het centrum van dorp Kleit, waar je ondermeer een superette vindt.

De bivakzone is uitgerust met een waterpomp(grondwater, officieel  niet drinkbaar), die ook 's winters lijkt te functioneren. Pompen kan even duren aangezien het water van erg diep komt. Er is een grote vuurplaats binnen een kring van rustbanken, een picknicktafel, een toilet en  een schuilhut. Er mag enkel vuur worden gemaakt op de voorziene plaats, niet elders op het terrein en absoluut niet in het aangrenzende speelbos.

Reservatie bij de gemeente Maldegem voor je verblijf op Bivakzone Kleit  is verplicht. Doe dit minstens tien dagen op voorhand met het aanvraagformulier op  https://www.maldegem.be/bivakzone

Het terrein waarop de bivakzone ligt is echter niet exclusief toegewezen aan bivakkeerders. In de eerste plaats is deze omgeving  ingericht als speelbos en recreatiezone voor kinderen, plaatselijke jeugdgroepen en families die natuur opzoeken of gebruik willen maken van de vuurplaats voor barbecue. Zo is er ook een speelheuvel aangelegd. Bivakzone Kleit is ook het speelterrein van de lokale jeugdbeweging, vrijwilligers van chiro Kleit hebben trouwens zelf meegewerkt aan de uitbouw van de plek, de schuilhut bvb is vooral hun werk. Er is een stilteregel van kracht na 22 u.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bivakzone Kleit ligt dichtbij het Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen, op 100 meter van knooppunt 41. Bij het naderen van de bivakzone wandel je van knooppunt 41 richting knooppunt 44 en na 100 meter kom je in de buurt. De mooie Drongengoedhoeve is  een ideaal doel voor een aangename verkenningstocht door de mooie dreven van Drongengoed en de wildere paden van  Maldegemveld. Je kunt daar ook iets drinken in een aangenaam historisch kader en er is een toerisme-infokantoor (check openingsuren). 

Ook Streek-GR Uilenspiegel loopt in de buurt. Komende uit Eeklo verlaat je na 23 km de geelrode markeringen van de GR op het einde van het Natuurpuntdomein Maldegemveld (aardeweg Booneveld), waar je links zou moeten vervolgen richting expresweg N44. Ga op dat punt echter niet links maar ga 30 meter rechts. Ga daar links voorbij een bareel het bos in over knuppelpaden (en mogelijk modderpaden) om na zowat 150 meter links te gaan in het bos en dicht bij de bosrand te blijven. Na enkele minuten zie je dan de bivakzone liggen op je rechterzijde.

Ook Natuurpunt heeft een wandeling van 8,5 km uitgetekend door de vele percelen natuur die hier onder hun beheer zijn. Je kunt deze wandelroute oppikken en de Natuurpuntbordjes volgen aan de aarden weg Booneveld, te vinden als je het bospad / knuppelpad even volgt vanuit de bivakzone.

Je kunt natuurlijk ook zelf met stafkaarten een route uittekenen door de vele dreven en bossen van de streek. Draag goede waterdichte wandelschoenen of zelfs laarzen, de paden door de natuurgebieden ten zuiden van de bivakzone kunnen drassig zijn,met name 's winters.

Fietsknooppuntennetwerk Meetjesland. Verlaat ter hoogte van het Maldegemse dorp Kleit tussen knooppunten 69 en 14 het netwerk en fiets de  Doornstraat in. Neem vervolgens na 450 meter de onverharde dreef rechts.

De Lijn bus 87 (Deinze station - Aalter - Maldegem) passeert langs Kleit. Vanuit halte Maldegem OLV-Dreef wandel je in Onze-Lieve-Vrouwdreef, rechtdoor in Doornstraat en na 450 meter rechts een veldweg in. Verderop zie je de bivakzone. 

 

 





 

Officiële info, vragen, opmerkingen over  bivakzones De Singel, Onderdale, Galgenhof en Het Leen? Of waarom niet een complimentje voor alle moeite die  met de aanleg van deze bivakzones gepaard ging? Contacteer De Meetjesman via het Kampeerlogboek. Voor Bivakzone Kleit is je contact Toerisme Maldegem, ook voor reservatie. 
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, (bvb onjuiste info of updates) zie mailcontact hieronder.