Get Adobe Flash player

Entre Lesse et Lomme  - 4 aires de bivouac

Libin - La Grande Forêt du Pays de St-Hubert

 

 

 Vier bivakzones exclusief voor trekkers over de 78 km lange wandelroute "Entre Lesse et Lomme" in de provincie Luxemburg, te Libin. Deze bivakzones zijn een realisatie van het projectteam 'La Grande Forêt de Saint-Hubert' in samenwerking met de gemeente Libin, het Waalse Departement voor Natuur & Bos (DNF) en met steun van het Waalse Commissariaat Generaal voor Toerisme.

 

Tijdens de periode 21 september - 31 december 2019 is dit trekkingcircuit met zijn bivakzones omwille van veiligheidsredenen officieel gesloten voor wandelaars! 't Is niet meer van deze tijd maar wandelaars moeten dan 3 maanden wijken voor de belangen van wildjagers!   

 

 

 

Tussenafstanden voor trekkers te voet

 

 

Het langeafstandspad "Entre Lesse et Lomme" werd na 6 jaren voorbereiding officieel opengesteld op 1 augustus 2018. Bijzonder aan deze route door de bossen van Libin (centrale Ardennen) is dat je haast nonstop door woud wandelt. Om de meerdaagse trekker op de 78 km lange tocht 24 u/24 woudbeleving te verschaffen werden ook vier bivakzones aangelegd. Je bent er welkom om er telkens één nacht door te brengen om de volgende morgen weer verder te trekken. Fietsers zijn niet welkom en autokampeerders zijn volledig ongewenst, deze bivakzones zijn exclusief bedoeld voor wie te voet onderweg is. Daarom verwijzen we voor meer detailinfo, ligging en  praktische planning met verblijf op  deze bivakzones naar het wandelverslag over Entre Lesse et Lomme op Trekkings.be . 

Respecteer de omgeving en de afspraken, je bent hier als gast. 

 

 

Te gast in La Grande Forêt de St-Hubert, de bossen van Libin. 

 

Libin is een dun bevolkte gemeente in de centrale Ardennen die bestaat uit 8 dorpen en wat gehuchten. Geen spectaculaire bezienswaardigheden, de attraktiviteit moet je volledig gaan zoeken in de natuurlijke rijkdom van de gemeente en dat zijn de uitgestrekte wouden. Enkele inwoners van Libin met een grote passie voor wandelen en de bossen hebben jarenlang aan de voorbereiding van deze  wandelroute gewerkt.

De gemeente Libin heeft het gedetailleerd routevoorstel van zijn inwoners geadopteerd en doorgespeeld naar de projectgroep voor innovatieve toeristische woudconcepten voor de bredere regio, "La Grande Forêt de Saint-Hubert". Dit dynamisch team heeft de concrete realisatie en uitwerking op het terrein  op zich genomen. Het resultaat daarvan is een modern trekkingconcept, "Entre Lesse et Lomme". Behalve een uitstekende bewegwijzering, informatieborden, 26 nieuwe rustbanken, passerelles en plankenpaden over beken en rivieren, werden ook 4 bivakzones aangelegd voor wandelaars, om de woudbeleving maximaal te maken. Fietsers en autokampeerders zijn er uitdrukkelijk niet welkom, 't is voor trekkers die volledig op eigen kracht onderweg zijn.   

 

 Go - Camp - Go


Aan het gebruik van de bivakzones onderweg zijn een aantal vrij strikte afspraken en regels verbonden. Check out of ze passen bij jouw stijl & opvatting van bivakkeren. Als je gebruik maakt van de bivakzones wordt er van uit gegaan dat je de verordening, die ook ter plaatse uithangt, expliciet aanvaardt en naleeft. Bij vaststelling van overtredingen van één of meerdere regels hieronder wordt gerechtelijke vervolging ingesteld.

 * Op de bivakzones mogen enkel trekkers die te voet onderweg zijn over "Entre Lesse et Lomme" verblijven. Gemotoriseerde voertuigen zijn absoluut taboe.

 *  Je mag onderweg  één nacht verblijven op elke bivakzone (of maximum 2 niet-opeenvolgende nachten op dezelfde plek op een periode van één maand).

* Er mogen maximum 10 personen verblijven op een bivakzone, voor verblijf van een groep van meer dan 10 personen dient vooraf toelating te worden gevraagd aan DNF - kanton Libin. 

 * Je tent mag er staan tussen 17 u 's avonds en 9 uur 's morgens. Bezetting overdag wordt gerechtelijk vervolgd, je zet overdag je voettocht verder. Het verblijf is gratis.

 * Je plaatst je tent binnen de met paaltjes afgebakende zone. Daarbuiten val je onder beboeting voor onwettig wildkamperen.

 *  Het is toegelaten om een houtvuurtje aan te leggen, enkel op de daarvoor voorziene plek en enkel tussen 17 u en 24 u en 7 u en 9 u. Hout raap je op van de grond (sprokkelhout), levende bomen laat je met rust, ook beschadigde takken aan bomen mag je niet kappen. In tijden van droogte is het streng verboden vuur te maken.

* Consumptie van alcohol is verboden in het bivakgebied.

* Rust van de omgeving en slaap van buren moet worden gerespecteerd. 

 * Neem al je afval mee. De bivakzone moet rein worden achtergelaten. Voor sluikafval wordt gerechtelijke vervolging ingesteld. Enkel toiletpapier mag worden achtergelaten, maar moet wel worden bedolven en onzichtbaar zijn (neem een schopje mee). 

Eigenlijk zijn het allemaal logische afspraken in het kader van rust en respect voor de natuurlijke omgeving. 

Leave no trace, just your footsteps.

 

 

1. Bois de Bané (Ochamps)

Gelegen in het Bois de Bané langs het traject van de wandelroute "Entre Lesse et Lomme". Je bivakkeert temidden van beukenwoud. Op een 200 meter loopt een beekje waar ook tijdens droge periodes een beetje water in stroomt. 


2. Bois de Biolin (Smuid)

Het Bos van Biolin bestaat uit een gevarieerde samenstelling van zowel loofwoud (vooral beuken en eiken) en een grote variëteit aan in het verleden aangeplante naaldbomen, met zelfs douglassparren en sequoia's. Een bivakzone gelegen bij twee barbecuehutten. Het is niet ongewoon dat je hier herten of everzwijnen kunt zien, tenminste als je de rust van de omgeving respecteert. Geen watervoorziening in de onmiddellijke omgeving. 

 

 

3. Langs de Lesse (Redu)

Bivakkeren aan de oever van de Lesse. Extra opletten hier om de rust van de omgeving te respecteren omdat er in de nabije omgeving ook enkele huizen staan. Er is een bron op een paar honderden meters, bij de verkeersbrug over de Lesse in het gelijknamige gehucht.   

 

4. Virée à Chêne (Maissin)

Meer info over deze bivakzone kortelings  
 

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer  La Grande Forêt de St-Hubert. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.