Get Adobe Flash player

Bivakzone Meetshovenbos (Aarschot)

 

{zhgooglemap:36}


Bivakzone Meetshovenbos wordt beheerd door het  Agentschap voor Natuur & Bos. Gratis reservatie vooraf is noodzakelijk. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je  bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Free reservation essential. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

 

 

 

 

 

Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

GPS N 50 59.820 E 4 48.870
°/min/sec N 50 59 49 E 4 48 52
WGS84 50.997 4.8145
X / Y 31N 627327 5651058

 





Omgeving 

Bivakzone Meetshovenbos ligt in het gelijknamige bos bij de stad Aarschot. Het Meetshovenbos behoort tot het Vlaams Ecologisch Netwerk maar is ook een zogenaamd 'stadsbos': natuur gericht op recreatie en ontspanning  voor de inwoners van Aarschot en omgeving. Je treft er dan ook veel routebewegwijzering aan, zowel voor lopers, wandelaars als voor fietsers. Daarnaast zijn er niet ver van Bivakzone Meetshovenbos ook ondermeer een speelzone en hondenlosloopzone uitgebouwd. 


Eeuwenlang was er niet veel sprake van bos, het huidige Meetshovenbos was voornamelijk een heide- en vennengebied met stuifduinen, zo in stand gehouden door intensieve begrazing met schapen. Het was eigendom van een adellijke Aarschotse familie. Het landschap veranderde sterk eind 19de eeuw, toen de vennen grotendeels werden drooggelegd en het gebied werd beplant met produktiedennen. Daaruit groeide het huidige bos, een mengeling van naald- en loofbomen. 

De Vlaamse overheid kocht een groot deel van het zowat 80 hectaren grote Meetshovenbos aan rond het jaar 2002. Het beheer is vandaag dan ook grotendeels in handen van het Agentschap voor Natuur & Bos. De voorbije decennia wordt gestreefd naar meer gevarieerde natuur, in het dennenbos krijgen vooral streekeigen soorten als beuk, eik, lijsterbes en berk nu meer kansen in plaats van dennen en de nogal invasieve Amerikaanse eik. Ook aan verder herstel van het historisch landschap wordt gedacht, met de heraanleg van enkele vennen en het behoud van open ruimten in het bos. 

 In en rond het Meetshovenbos vliegt ook een zeldzame dagvlindersoort rond, die in Vlaanderen enkel in deze regio voorkomt, de bruine vuurvlinder. Je moet wel erg veel geluk hebben om hem te spotten in de warme lente- en zomermaanden in een bloemrijke omgeving. De foto hierbij van de bruine vuurvlinder heb ik niet in het Meetshovenbos genomen.

Het Meethovenbos staat onder vrij sterke recreatieve druk zo dicht bij de stad Aarschot, er zijn dan ook vaak veel wandelaars, lopers, fietsers, ruiters en mensen die de hond uitlaten. 

 

 


Bivakzone 



Bivakzone Meetshovenbos ligt op een van de ruime graslanden die open plekken vormen in het bos. Aan de noordzijde ligt een boomkwekerij, aan de andere zijden is de bivakzone omgeven door eiken, grove dennen en een paar forse beuken. Langs de bivakzone loopt een pad dat enkel toegankelijk is voor voetgangers. Vooral 's morgens en 's avonds kun je, afhankelijk van de windrichting, in de verte wel wat omgevingslawaai horen afkomstig van de Aarschotse in- en uitvalswegen maar dat autolawaai wordt wel sterk gebufferd door het bos en overheerst niet. Dat valt dus best mee. Het Meetshovenbos ligt boven een aanvliegroute van Brussels Airport. Langs de bivakzone  kunnen tijdens het weekend en op de avonduren nogal wat wandelaars en joggers passeren.  

 

 

 



Wandelen en Fietsen 


 Sinds 2020 is het Meetshovenbos geïntegreerd in het Wandelnetwerk De Merode. Deze bivakzone is voor wandelaars  verbonden met wandelknooppunten dankzij een uitbreiding van het wandelnet De Merode in 2020.  Tussen knooppunten 750 en 752 kom je op 200 meter van Bivakzone Meetshovenbos. Een korte verkenningsronde van 3,5 km door het Meetshovenbos kun je te maken door in lus de knooppunten 750 - 751 - 752 - 750 (of omgekeerd) te volgen. Mogelijkheden voor langere knooppuntentrajecten zijn het meest aantrekkelijk in de omgeving van de Demervallei. 

De dichtst bijgelegen langeafstandsroute voor wandelaars is Streek-GR Hageland, op 3,5 km, maar de verbinding is verre van ideaal. De kortste afstand tussen dit Grote Routepad en de bivakzone overbrug je als je ter hoogte van de verkeersringweg rond Aarschot dit GR-pad verlaat en dan 2,5 km wandelt in noordelijke  richting over het fietspad langs de ringweg (een absoluut oninteressant traject). Bij de zogenaamde 'Duracell-rotonde' ga je dan even rechts om ter hoogte van restaurant 't Wit Toreke het Meetshovenbos in te wandelen.  

Het Meetshovenwandeling  is 9,3 km lang, loopt in lusvorm via knooppunten. Niet langer met aparte wandelbordjes bewegwijzerd, je volgt tegenwoordig een reeks wandelknooppunten: 750 - 752 - 753 - 754 - 405 - 751 - 750.  Je zigzagt eerst door het Meethovenbos, wandelt over enkele wijkstraten, over de verharde bedding van een voormalige spoorlijn, door natuurgebied Meertsels om tenslotte weer het Meetshovenbos in te trekken.

Er zijn ook 3 gemarkeerde looproutes , grotendeels over onverharde paden in het Meetshovenbos: groene route (3,4 km), blauwe route (2,6 km) en rode route (5,4 km). De rode route passeert over het pad langs de bivakzone.
 

 

 

 Deze bivakzone ligt niet in de buurt van een langeafstandsfietsroute, wel van fietsknooppunten en recreatieve fietsroutes.  Er lopen geen langeafstandfietsroutes door de streek binnen een straal van 5 km rond de bivakzone maar er zijn wel fietsknooppunten en regionale fietsroutes. De bivakzone zelf is gelegen langs een pad dat enkel voor voetgangers toegankelijk is. Stap af en vervolg met de fiets aan de hand over ongeveer 500 meters.

 Bivakzone Meetshovenbos ligt kort bij fietsknooppunten 49 en 50 te Aarschot. zie fietsnet.be voor routeplanning.  

De Begijntjesroute is 29/31 km lang en loopt in lusvorm. Je kunt aanpikken op de Mechelbaan in het Meetshovenbos. Zeshoekige wegwijzerbordjes maar deze fietsroute is tegenwoordig geënt op fietsknooppunten. Toerisme Vlaams-Brabant

De ROB-TV Parelroutes met een 'Fietsroute voor kids' (10 km) en een 'Fietsroute voor recreatieve fietsers' (40 km). Info. Bewegwijzerde trajecten en infobrochures beschikbaar bij de toeristische dienst van Aarschot.  Loopt ondermeer via Begijnendijk, Keerbergen en Werchter.  Verder heb je oa ook het Gelroodse deel van de Frambike-Tour, een thematische route die fietsen combineert met  lokale streekprodukten. Dit Gelroodse deel van de Frambike Tour is gebaseerd op fietsknooppunten. Info.



Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.