Get Adobe Flash player

Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

 

GPS N 50 54.900 E 4 50.808
°/min/sec N 50 54 54 E 4 50 49
WGS84 50.915000 4.846700
X / Y 31N 629830 5642000

Omgeving & Bereikbaarheid

Bivakzone Troostembergbos ligt onmiddellijk aan de voet van een oude ijzerzandstenen heuvel waarop al eeuwenlang bos groeit. Eigenlijk een restant van een veel groter woud en in vorm sinds de 18de eeuw vrij intakt gebleven, dankzij de relatief sterke hoogteverschillen die het voor landbouwexploitatie ongeschikt maakte.

Sinds 1973 is het Troostembergbos gescheiden van het grotere Walenbos door de aanleg van de drukke verkeersweg tussen Aarschot en Tienen. Bijna de helft van het bosbestand bestaat uit beuk, de rest uit eiken, wat dennen, tamme kastanje, berken enz. Boshyacinten en bosanemonen zul je eerder in de natte en beboste delen van de Gempebeekvallei vinden dan op de droge donkere hoogten van de Troostemberg. Wel merk je zeker in de bosrand van de bivakzone de frêle wit-roze bloemetjes op van klaverzuring in april en veel meiklokjes (in mei uiteraard).

Terwijl in het niet veraf gelegen Walenbos de focus vooral ligt op natuurontwikkeling werd het Troostembergbos ook sterk recreatief uitgebouwd de voorbije jaren, met ondermeer een hondenlosloopzone, een mountainbikeroute, wandelpaden, picknickplaatsen, een speelzone en sinds april 2018 dus ook een bivakzone.

Het Troostembergbos is populair bij recreanten, met name joggers en wandelaars. De ligging in de buurt van café-restaurant Gempemolen is ook niet zo vreemd aan de recreatieve drukte op een mooie weekenddag. Het Troostembergbos ligt er op zijn mooist bij in april en begin mei, als lentebloeiers het bos opfleuren net voor de beuken het bos sterk verdonkeren door hun bladgroei. Een andere mooie periode is eind oktober - begin november omwille van de herfstkleuren. Met name 's winters kunnen sommige paden over holle wegen aan de rand van het bos er modderig bijliggen.
Het Troostembergbos is van de Vlaamse overheid en wordt beheerd door het personeel van het Agentschap Natuur & Bos, dat ook de bivakzone ontwikkelde.   

 

Deze bivakzone is gunstig gelegen  voor doortrekkende  wandelaars. Zowel wandelnetwerk Hagelandse Heuvels als Grote Routepad 512 (Brabantse Heuvelroute) lopen immers vlakbij.

Ben je onderweg over GR-pad 512 Brabantse Heuvelroute vanaf het Kasteel van Horst, dan kruis je ongeveer 750 meter voor je de Gempemolen bereikt de Wingebeek. Vervolg nog kort over GR 512  door het Troostembergbos en draai voorbij een alleenstaand huis mee met het holle bospad bospad naar links. (Op dit punt, net voor de Bensbergstraat gebetonneerd wordt, verlaat je dus GR 512.) Volg het aanvankelijk hol en modderig  bosweggetje over 400 meter en langs een vervallen hoogstamboomgaard, de bivakzone ligt onmiddellijk aan je rechterzijde. Kom je over GR 512 vanaf de Gempemolen, vervolg over GR 512 over een mogelijk modderig pad en  400 meter na de molen ga je links de verharde  Bensbergstraat in. Neem na 150 meter het hol bospad rechts (je verlaat op dit punt GR 512) en na 40 meter meedraaien op het hol pad naar links. Volg dit 400 meter, de bivakzone ligt onmiddellijk op je rechterzijde.  

Om Bivakzone Troostembergbos te bereiken via het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels: ze ligt tussen knooppunten 139 en 236. Vanaf knooppunt 236 ga je richting 139 en dalend uit het bos ga je voorbij een bareel tot bij een kasseiweg scherplinks (verlaat hier de knooppunten), de bivakzone zie je na 150 meter aan je linkerzijde. Vanaf knooppunt 139 ga je richting 236, je verlaat het  kasseiwegje niet maar het kpnetwerk wel ter  hoogte van een bareel, je gaat niet voorbij de bareel maar  blijft rechtdoor vervolgen, de bivakzone ligt 150 meter verder aan je linkerzijde.
 

Deze bivakzone ligt niet in de buurt van een langeafstandsfietsroute, wel van het fietsknooppuntennet Hageland, op 650 meter van knooppunt 97. Fiets vanaf  kp 97 in de richting van kp 74. Je kruist na 250 meter de Wingebeek, neem daarna dadelijk rechts, een stijgend kasseiweggetje. Neem verderop niet linksvoor het sterk stijgend bospad maar blijf dit wegje volgen, de bivakzone komt er aan op je linkerzijde. 

 

 Bushalte Sint-Pieters-Rode Broekem ligt op 750 meter maar wordt slechts schaars bediend door bus 374 (Leuven - Tielt-Winge). Je maakt mogelijk beter gebruik van bushalte Sint-Joris Winge Tweevijverstraat, langs de drukke Leuvensesteenweg, op 1,6 km van de bivakzone via de Gempemolen. Daar passeren  frequent bussen naar de treinstations van  Diest en Leuven, ook tijdens het weekend. 
Indien je toch zou komen met eigen gemotoriseerd vervoer: er geldt een parkeerverbod in de buurt van de bivakzone maar het Troostembergbos heeft wel een autoparking.
GPS-coördinaten ingang parking: N 50 55.267 E 4 51.122
 


Bivakzone 

Ook op Bivakzone Troostembergbos zijn de algemene regels voor bivakkeren van toepassing; Maximum 3 trekkerstenten tegelijk, max 10 personen aanwezig, max 48 uur verblijf. 

Bivakzone Troostembergbos ligt zuidwestelijk georiënteerd op een vrij groot grasland, onmiddellijk aan de voet van het relatief sterk opklimmend bos. Aan de andere zijde kijk je uit over een akker en wanneer die niet is begroeid met maïs kijk je ook uit over de beboste vallei van de meanderende Wingebeek.


Bivakzone Troostembergbos beschikt ook over een waterpomp voor waswater (geen drinkwater). Er staat ook een picknickbank. Verder heb je er een vuurkorf om 's avonds een vuurtje aan te steken of om je 's winters wat te verwarmen. Er zijn ook enkele rustbanken rond geplaatst.  Bij uitzonderlijk lange droogte kan de vuurkorf uit veiligheidsredenen door de boswachter worden afgesloten. Beperk ook het verbruik van hout voor de bivakkeerders die na jou komen. 

Op het tentplatform passen een tweetal kleine trekkerstenten. er is ook een ecotoilet geplaatst.


Aangezien de pomp zowat 60 meter van het tentplatform staat, is de regel van je tent plaatsen binnen een afstand van 10 meter van de paal (pomp) hier niet toepasbaar. Neem eerder het platform als middelpunt van de bivakzone. Bivakkeer je liever op gras, zet ze dan best in de buurt van het platform.

Vlakbij de bivakzone loopt een landbouwweggetje waarover bij mooi weer af en toe wandelaars passeren. Helemaal stil is het op bijna geen enkele bivakzone, ook hier hoor je - afhankelijk van de wind - wat geluid van de autoverkeer maar verder vooral het aangenamere geluid van vogelgefluit uit het Troostembergbos.  

 

 


Feedback
 over je verblijf op  deze bivakzone kun je bij Agentschap Natuur & Bos geven. Lees ook eerst het bivakreglement ter plaatse voor je je tent optrekt. Zoals op elke bivakzone neem je als gast  afval weer het natuurgebied uit en verlaat je de plek  zonder een spoor van je verblijf achter te laten.

 

 Wandelen en Fietsen 


Het Vlaams-Brabantse Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels is goed voor 300 kilometer aan elkaar geknoopte wandeltrajecten. Je kunt er het Troostembergbos mee exploreren of als je wandeling een stuk langer mag zijn: ook het veel grotere en wildere Walenbos of de wijde omgeving rond het aantrekkelijke kasteel van Horst. Een aantal plaatselijke luswandelingen zijn ook geënt op dit wandelnetwerk.   

Met de Gempewandeling (3,7 km) verken je de mooiste delen van het relatief kleine Troostembergbos (kp 238-237-235-236-59-237-238). Info en routekaart.

Je kunt in het Troostembergbos ook een door Agentschap Natuur & Bos korte en enkel ter plaatse op kaart uitgezette boswandeling volgen. Misschien toch makkelijker met de knooppunten, hoewel het bos niet zo groot is, is oriëntatie immers niet evident.


Het Sassenbeek wandelpad is bewegwijzerd met zeshoekige witrode borden en 6,5 km lang in lusvorm. Je kunt op  het tracé aanpikken bij de Gempemolen. Dit pad loopt niet door het Troostembergbos maar meer zuidelijk en volgt voor het overgrote deel rustige maar verharde wegen. Info en Routekaart.

Nog op de toegangsweg tot de Gempemolen zie je bewegwijzering met rode driehoekjes. Die zijn van de Landschapswandeling De Spicht. Deze 9 km lange lus (eventueel te verlengen met 3 km als je onderweg aanpikt op oranje bollen)  volgt een mix van verharde en onverharde paden. Sommige paden lopen door nat natuurgebied, voorzie het gepaste schoeisel. Meer info over deze wandeling in de Wandelbox Landschapswandelingen Noord-Hageland. Info.

Tussen de bivakzone en de Gempemolen zie je misschien ook een groot zeshoekig bord van de Schubbeekwandeling. Info hierover is wat onduidelijk, een wandelroute van de gemeente Lubbeek. 
 
Het naburige Walenbos is ook zeker het ontdekken waard, dat doe je best via de knooppunten van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels of via GR 512.  

En dan is er natuurlijk nog Grote Routepad 512 of de Brabantse Heuvelroute, van Diest naar Geraardsbergen in lijn. Met een afstand van 173 km goed voor minstens een week wandeltrekking. De route loopt over de Bensbergstraat langs de rand van het Troostembergbos en langs de Gempemolen en loopt  ondermeer ook door het Walenbos en langs het kasteel van Horst. Via GR 512 is er ook aansluiting op Streek-GR Hageland, volg GR 512 richting kasteel van Horst om op het traject van Streek-GR Hageland te komen. Je kunt onderweg over GR 512 ook overnachten op de bivakzones Het Spoor, De Steenberg en Nellekensbos.
 

 Er lopen geen langeafstandfietsroutes door de streek binnen een straal van 5 km rond de bivakzone maar er zijn wel fietsknooppunten.


 Het Vlaams-Brabantse fietsnetwerk Hageland loopt in de buurt. Er is bij  de Gempemolen een automaat met binnenbanden en er is tevens een gratis oplaadpunt voor electrische fietsen. Zie fietsnet.be voor routeplanning. 

Mountainbike: Blauwe BLOSO-lus door ondermeer het Troostembergbos. Deze passeert boven de bivakzone. 


Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.