Get Adobe Flash player

  Wandel- en fietscoördinaten

 

strijbeekse heide paalkamperen

 

 

GPS N 51 29.861 E 4 49.159
°/min/sec N 51 29 52 E 4 49 09
WGS84 51.497683 4.819317
X / Y 31N 626285 5706741

 

 

  Omgeving

Deze mooi verscholen en midden in natuur gelegen bivakzone ligt op minder dan 1 km (in vogelvlucht) van de grens met Vlaanderen.  Het natuurgebied Strijbeekse Heide, bestaande uit zanderige bossen van naaldbomen, loofbomen, grote vennen en heidegebied, is eigendom van Staatsbosbeheer. De zowat 240 hectaren grote natuurzone is gelegen tussen de dorpen Chaam (NL), Meerle (VL), de A58 en de Strijbeekse Weg met het gehucht Strijbeek.

Eeuwenlang was het wastinegebied, waar de mens in beperkte mate nam en gaf aan de natuur. Kleinschalige landbouw en het hoeden van vee gingen  vrij harmonieus samen met de instandhouding van de  gevarieerde samenstelling van dit onvruchtbaar gebied. De opkomst van meer gestructureerde landbouw en de aanplant van dennen voor de industrie hadden  vanaf de jaren '30 een nefast effect op de omgeving. Het ging snel bergaf  met het traditionele landschap op de Strijbeekse Heide. De oude vennen verlandden, de bodem verzuurde en de heide verdween onder opgeschoten struiken en bomen. Inname van gronden voor grote akkers zorgde ook voor versnippering van het overblijvende natuurgebied.

Sinds 1990 doet Staatsbosbeheer hier aan aktief herstel van het oude landschap. Zo werden vennen  opnieuw uitgebaggerd en werd de bodem op een aantal plaatsen geplagd om struikheide en andere pionierplanten weer volop kansen te geven. Het beheer wordt ook gedeeltelijk verricht door schapen, ze houden de vegetatie  rond de vennen kort en zorgen zo onrechtstreeks voor een grotere variatie in begroeiing. Tijdens korte wandelingen vanaf de bivakzone zie je zeker de resultaten van dit aktief beheer. Rond de vennen krijgt heide weer alle kansen en wellicht merk je hier naast struikheide ook wel dopheide op. Watervogels en steltlopers vinden weer hun weg naar de vennen en typische veenplanten zoals zonnedauw, veenbes en veenpluis duiken weer op.  Op een kleine kilometer van de paalkampeerplaats ligt het Zwarte Goor, een uitgestrekt ven, waar  je het resultaat  van die landschapsherstelling volop kunt bewonderen. 


 De bivakzone ligt op de rand van het zuidelijke deel van Strijbeekse Heide, mooi verstopt in een bosje en niet gemarkeerd. Sinds 2015 is er geen waterpomp meer. Breng dus je eigen watervoorraad voor koken en wassen best mee. Je mag er een klein houtvuurtje maken binnen de ringafbakening, open vuur is uiteraard verboden en  buiten de ring een vuur aanleggen = vandalisme. Het is er heerlijk rustig, geen omgevingslawaai, enkel het gefluit van een bont gezelschap aan vogels, zoals 'kloppende' spechten. De zone is zeker groot genoeg voor de toegelaten drie tentjes, ligt vlakbij een graasweide maar  is omringd door berken en grove dennen.

 

 

Wandelen & Fietsen

  Hoewel bivakzone Strijbeekse Heide kort bij het wandelknooppuntennetwerk Baronie van
Brabant
ligt, moet je toch even omwandelen om er te geraken. Verlaat daarom best bij knooppunt 81 het netwerk, wandel vanaf dit knooppunt naar de 150 meter verder gelegen en geasfalteerde Goudbergeseweg, volg deze 200 meter in oostelijke richting tot bij Taverne 't Smokkelaartje en ga dan rechts de onverharde Grazenseweg in. Na 600 meter ga je rechts op een pad voorbij een bareel, je bent nu vlakbij  Bivakzone
Strijbeekse Heide die verstopt in het bosje ligt.


Een gelijkaardige beschrijving als je onderweg bent over LAW Grenslandpad (LAW 11). Deze route verbindt over 372 km Sluis met Thorn langs de Belgisch-Nederlandse grens. Verlaat LAW 11 door de Goudbergseweg te volgen tot bij taverne 't Smokkelaartje, daar rechts de Grazenseweg over 600 meter volgen en dan een onopvallend pad rechts dat is afgesloten met een bareel.

De Vlaamse Streek-GR Kempen (253 km) loopt door het gehucht Strijbeek, op 2,2 km van de bivakzone. Verlaat de geelrode tekens te Strijbeek op het kruispunt met de Goudbergseweg. Volg op dat punt de witrode tekens van LAW Grenslandpad in de Goudbergseweg.

 Kort  bij de de paalkampeerplaats, richting het ven Zwarte Goor, loopt het  Smokkelpad of de wandelroute Langs Verloren Smokkelpaden, dat over 11 km de vennen Zwarte Goor en Paterven verbindt met het Elsakkerbos aan Vlaamse zijde van de grens. Eigen tekens maar ook geënt op wandelknooppunten. Voor alle zekerheid volg je beter de knooppuntnummers. Meer info bij Toerisme Hoogstraten. Idem wat het Mgr Eestermanspad betreft, ook dit 17 km lang lusvormig pad is geënt op grensoverschrijdende wandelknooppunten. Het loopt door de Strijbeekse Heide en door Meerle.

 

 Door de zanderige ondergrond van de Strijbeekse Heide is het natuurgebied zelf minder geschikt om te fietsen. Op slechts enkele kilometers westelijk ligt echter de Markvallei, waarlangs nogal wat langeafstandspaden en knooppuntenroutes lopen. Keuze genoeg:  LF 9a NAP-route, LF 51 Gravejansroute, het Sint-Jacobsfietspad Haarlem - Compostela en de fietsknooppuntennetwerken Antwerpse Kempen en West-Brabant (Baronie). Je kunt fietsnetwerk Baronie ook oppikken ten noorden van het Zwarte Goor, tussen knooppunten 44 en 45.bivakzone strijbeekse heide

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Staatsbosbeheer. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.