Get Adobe Flash player
 •  

   + Natuurbivak

   

  60 rustplekken in natuur dichtbij...


   

  .... waar je als wandelaar of fietser onderweg tijdens je meerdaagse tocht een nachtje mag bivakkeren.

  >>> Overzicht alle bivakzones


  Wat is paalkamperen of bivakkeren? Kort verblijf en luxeloos, discreet overnachten  op een aangeduide plaats (gemarkeerd met een paal of pomp) in een natuurlijke omgeving. Vertrek van het basisidee dat je enkel een lapje grond mag gebruiken waar je legaal je trekkerstent mag plaatsen voor één of twee nachten. Eventueel aanwezige comfortvoorzieningen zijn extra meegenomen maar geen garantie.

  Wat is het niet? Een gratis camping. Comfort en een thuisgevoel vind je op een camping en na je verblijf wordt daar jouw afval opgeruimd. Op een bivakzone draag je zelf verantwoordelijkheid. Zoals jij ze achterlaat na een nachtje verblijf, zo wordt ze ook aangeboden aan de bivakkeerder die na jou komt.   

  >>> Vraag & Antwoord   

   

  Respecteer de beschermingsmaatregelen tegen het coronavirus. Sociaal afstand nemen. Extra mee te nemen in je rugzak of fietszak: ontsmettingsmiddel + gezichtsmasker om anderen en jezelf te beschermen.
  Het kan in  juli en augustus 2020 uitzonderlijk druk worden op veel bivakzones  omwille de hoge interesse voor binnenlandse stap- en fietsvakanties. Wil je meer garantie op een rustig bivak of wil je niet het risico wil lopen te moeten uitwijken omdat de maximaal toegelaten bezetting is bereikt, vermijd dan best weekends en schoolvakantieperiodes.  

  Neem  als verantwoord bivakkeerder initiatief ter plaatse als je merkt dat andere bivakkeerders zich niet aan de bivakregels of 'coronavoorschriften' houden. Spreek hen aan en wijs hen op de regels. Schending van voorschriften kan leiden tot onverwijld sluiten van de bivakzone door de beheerder.

  Bijzondere aandacht voor:
  * afstand houden: blijf binnen de voorziene zone om je tent op te zetten (diameter van 10 meter of met palen omringde zone)  maar hou minstens 3 meter afstand tussen tenten waarvan de bivakkeerders niet tot dezelfde  'uitgebreide bubbel' behoren. Bij tekort aan veilige plaats of maximum aantal personen bereikt: uitwijken!
  * gemeenschappelijke nutsvoorzieningen: overleg met andere bivakkeerders over veilig gebruik. Bvb vuurpunt (waar het toegelaten is om vuur te maken): indien voldoende afstand van mekaar niet mogelijk is, spreek af onder elkaar om te wisselen bij het vuur. Leg zeker geen extra (illegale) vuurplek aan. 
  * Respectvolle omgang met elkaar en de natuurlijke omgeving: geen nachtlawaai, afval meenemen uit natuur.

  Geniet van je bivak!

  Covid-19: It is authorized to travel again within Belgium on a multi-day base for touristic purposes. 
  R
  espect corona protection measures and physical distancing rules vigorously at all times.  Bring along disinfectant and face mask to protect others and yourself. It can be very busy at some bivouac areas this summer 2020. Try to avoid weekends and school holiday periods and plan an alternative overnight address in case your preferred bivouac is full.  
   
  ------------ Kaarten met locaties van bivakzones zijn tijdelijk enkel zichtbaar op de website dagelijks tussen 20 en 22 u omwille van  te hoge bezoekcijfers.  -----------

   

   

   

Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

 

GPS N 50 48.901 E 4 40.474
°/min/sec N 50 48 54 E 4 40 28
WGS84 50.815009 4.674568
X / Y 31N 617967 5630590

 

 

 

 

 

 

 

 

   Omgeving & Bereikbaarheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bivakzone De Steenberg is gelegen bij de noordelijke rand van het Vlaams-Brabantse Meerdaalwoud. Ze ligt op ongeveer 4 km van bivakzone Het Spoor.
Tesamen met het Mollendaalbos en Heverleebos vormt het Meerdaalwoud met een oppervlakte van meer dan 2000 hectaren  één van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Het grootste deel daarvan is toegankelijk voor recreanten via vooral onverharde paden. Het woud is dus groot genoeg voor een volle dag wandelen of een stevige halvedagwandeling.

Op 2,5 km ligt Het Zoet Water, een reeks vijvers met daarrond nogal wat horecazaken, een grote speeltuin en de Minnebron met gecontroleerd drinkwater (bij de grote kapel OLV van Steenbergen), één van de weinige bronnen die Vlaanderen nog heeft met officieel drinkbaar water (een aangename 2 km wandelen vanuit de bivakzone). Het treinstation van Sint-Joris-Weert ligt op 4 km. Er is in het centrum van Sint-Joris-Weert ook een bakker en een Proxy-Delhaize. 

 


Het is even zorgvuldig uitstippelen hoe je op de bivakzone geraakt vanuit Vaalbeek, Sint-Joris-Weert of Oud-Heverlee. Het vlotst geraak je er langs Sint-Joris-Weert, via de toegangszone 'De Speelberg'. Neem er de Herculesdreef, onderweg duiken tekens op die je verder naar de bivakzone leiden.

Wandelaars kunnen de speciale bewegwijzering met GR-tekens volgen voor twee verbindingen tussen de bivakzone en Sint-Joris-Weert (centrum en station) en natuurgebied Doode Bemde. Dit is vooral interessant als je op tocht bent over Grote Routepad 512 of Streek-GR Dijleland. Richting bivakzone volg je de GR-tekens met tekst 'Variant' + speciaal bivakzone-logo, vanuit de bivakzone volg je de GR-tekens die enkele de tekst 'Variant' hebben, zonder extra logo. Zie ook lager op deze pagina.  Plan GR-variant. Zie ook bij de wandelmogelijkheden hieronder.

 De bivakzone ligt precies tussen de knooppunten 19 en 123 van het Wandelnetwerk Zuid-Dijleland maar het boswegje tussen die twee punten behoort niet tot het netwerk, als je de wandelpaaltjes volgt kom je er dus niet langs. Gebruik  vanop een van die twee punten de wandelkaart of de GPS-coördinaten om de bivakzone te vinden. 


 Fietsers kunnen vanaf onthaalzone De Speelberg de Herculesdreef nemen en dan rechts de Langedaalstraat in  (= geen straat maar een onverharde bosweg) en let dan op een  bivakzonebordje links dat je de weg naar Bivakzone De Steenberg wijst. Natuur & Bos heeft op bescheiden wijze wegwijzerbordjes aangebracht.

LF 6, de zuidelijke arm van Vlaanderen Fietsroute passeert op 2 km. Het rechte weggetje richting bivakzone kan bij nat weer te modderig zijn om vlot over te fietsen. Fietsknooppuntennetwerk Dijleland volgt ter hoogte van het Meerdaalwoud net zoals LF 6 de Prosperdreef. Verlaat tussen knooppunten 76 en 78 het netwerk door de Langendaalstraat te volgen.


 Het treinstation van Sint-Joris-Weert ligt op 4 km.


Neem zeker een kaart mee
, het Meerdaalwoud is groot. Heb je geen kaart ter plaatse neem dan  eventueel een foto  van één van de vele kaartinfoborden in het bos als back-up.

 

Bivakzone


 De paalkampeerpeerplaats Steenberg  ligt helemaal afgelegen in een zone van stilte en rust. Je zal er wel het geluid van vliegtuigen horen maar voor de rest overheerst vogelgefluit.

 

 

 

 

 

 

Registreer je eerst in het logboek ter plaatse vooraleer je je tent opzet. Na 22 uur geldt  een absolute stilteregel voor bivakkeerders. De site is prachtig uitgewerkt door het personeel van Natuur & Bos Meerdaalwoud. Een bijzonder mooie bivakzone. Houden zo, respecteer wat  hier is gedaan voor jou.

Het bomenbestand rond de bivakzone bestaat uit sparren, grove den en wild opschietende berken.  Het zicht vanop Bivakzone De Steenberg  is half open.

 Aan de bivakzone grenst ook nog een groter grasgebied. Daar  mag je niet je tent opslaan, je vindt er in het midden een vuurput. 

 

 

 

 

Het is toegelaten om vuur te maken  op bivakzone De Steenberg, uiteraard enkel op de daarvoor voorziene  vuurplek. Die ligt op 80 meter van de bivakzone. Lees echter eerst de extra reglementering ter plaatse ivm het gebruik van de vuurput. Vuur maken  in bos blijft immers een delicaat gegeven, zo is het bvb niet toegelaten om vuur te maken bij hevige wind of bij verhoogd brandgevaar. Om deze of om een andere reden kan de boswachterij van het Meerdaalwoud het gebruik van de vuurput tijdelijk verbieden. Houtvuur maken vlak bij je tent mag dus zeker niet, je kunt wel een kookbrandertje op gas of fuel gebruiken.


 

Behalve de waterpomp zijn er ook nog boomstammen als zitplaatsen en één klein tentplatform aanwezig.

 Bijzonder aan  bivakzone Steenberg is dat ze ook beschikt over een uit natuurlijke materialen opgebouwd droog toilet. Strooi een tweetal scheppen zagemeel na een grote toiletbeurt.Vul ter plaatse zeker het logboek in met je commentaren en ervaringen. Het zal met aandacht worden gelezen door de bivakzonepeters en -meters  en de boswachters. Vaak komt er wel eens een peter en meter  langs om  te kijken of alles er rustig is, je kan ook aan hem je opmerkingen kwijt. Het zijn vrijwilligers die er mee voor zorgen dat je een aangenaam verblijf kan hebben, behandel hen met respect.

 

 

De onthaalzone Speelberg van het Meerdaalwoud ligt op 1,5 km, je hebt er ondermeer sanitair, picknickbanken en infopanelen. 

 

 

 
Wandelen & Fietsen

 Wandelnetwerk Zuid-Dijleland Gebruik de kaart van het 300 km lange wandelnetwerk Zuid-Dijleland, te koop bij alle toerismekantoren in de streek of via sommige boekhandels. Deze wandelkaart is prima als je een paar dagen deze bosrijke regio van de provincie Brabant wil exploreren. Dit wandelnetwerk is ook digitaal te raadplegen via wandelknooppunt.be .

Geënt op dit wandelnetwerk en extra bewegwijzerd met een symbooltje zijn enkele wandelingen uitgewerkt door Natuur & Bos. De Dikkebeukwandeling bvb passeert op een paar 100 meter van de bivakzone, is 13 km lang en loopt praktisch helemaal over onverharde of slechts licht verharde paden. Ze is bewegwijzerd met een gele balk op witte achtergrond en is uitstekend om uitgebreid het Meerdaalwoud te verkennen. De dikke beuk waarnaar de wandeling is genoemd, is een prachtexemplaar en heeft  meer dan 5 meter stamomtrek. Plan en knooppunten dikkebeukwandeling.

Grote Routepad Brabantse Heuvelroute GR 512 (Diest -Geraardsbergen, 173 km) loopt door het Meerdaalwoud maar aan de zuidelijke zijde, terwijl de bivakzone  aan de noordelijke zijde ligt.
Streek-GR Dijleland (167 km) passeert op 2,5 km van de bivakzone (natuurgebied Doode Bemde) maar loopt niet door het Meerdaalwoud.
Er werd in 2013  voor beide GR's een doorlopend verbindingstraject van 2,5 km gemarkeerd (GR-Variant) tussen de bivakzone en GR 512 ter hoogte van de kruising met de Meerdaalweg (dreef) en anderzijds tussen de bivkazone en natuurgebied Doode Bemde. Deze verbinding loopt ook via de Meerdaalwoud-ontvangszone 'De Speelberg'. 
1/ Komende uit het het natuurgebied Doode Bemde, verlaat je zowel de Brabantse Heuvelroute als de Streek-GR Dijleland bij de Dijlebrug indien je naar de bivakzone wil. Volg over de brug rechtdoor de witrode 'variant'-markering met het bivakzone-logo. Kruis verderop de spoorweg (overweg) en blijf de 'variant'-tekens volgen tot de bivakzone.
2/ Komende uit noordelijke richting over Streek-GR Dijleland, verlaat je deze eveneens bij die Dijlebrug, ga dan links de brug over.
3/ Komende uit Diest over de Brabantse Heuvelroute, verlaat je je wandelroute in het Meedaalwoud enkele meters na de kruising met de Herculesdreef. Rechts daar. 

Zowel over Streek-GR Dijleland als over de Brabantse Heuverlroute (GR 512) bestaan topografische wandelgidsen, te verkrijgen bij  Grote Routepaden. Je kunt op hun site eventueel ook GPS-tracks downloaden. Beide langeafstandsroutes zijn bijzonder aangenaam om te volgen, Vlaams-Brabant is landschappelijk ook de meest gevarieerde provincie van Vlaanderen.


Toerisme Vlaams-Brabant publiceert ook een gidsje met korte luswandelingen in de regio, zoals de Meerdaalwandeling (7,5 km).

Behalve het Meerdaalwoud zelf is ook natuurgebied Doode Bemde het exploreren waard, het ligt aan de andere zijde van de spoorlijn, wandel via het centrum van Sint-Joris-Weert of volg de GR-variant naar de Dijlebrug.

Het Mollendaalbos, deel van het grotere Meerdaalwoud, ligt er prachtig bij begin  april als bosanemonen er uitbundig bloeien. Herfst is op zijn mooist in het Meerdaalwoud eind oktober, als het woud goudgeel kleurt.

Dan is er nog recreatiegebied Zoete Waters, op 2,5 km van de bivakzone gelegen. Een reeks vijvers is er afgelijnd met horecazaken en  er is ook een recreatiepark met speeltuigen, een uitstapje dat bivakkeerders met kinderen misschien wel tof vinden. Bij de vijvers van Zoete Waters ligt ook de idyllisch gelegen grote kapel OLV van Steenbergen met de Minnebron, die officieel drinkbaar water produceert. Het is vanuit de bivakzone bijzonder aangenaam wandelen naar de Minnebrone en Zoete Waters.

   LF 6, de zuidelijke arm van Vlaanderen Fietsroute passeert op 2 km. De totale afstand van de Vlaanderen Fietsroute, die in een grote lus door Vlaanderen loopt, is zowat 900 km.
Fietsknooppuntennetwerk Dijleland biedt talloze combinatiemogelijkheden om zelf je route en afstand te bepalen. Knooppunten 76 en 78 liggen niet zo ver van Bivakzone De Steenberg. 


De bewegwijzerde blauwe BLOSO-mountainbikeroute Meerdaal vertrekt in Oud-Heverlee en passeert op een paar honderd meter van de bivakzone. Ze is 17 km lang en combineerbaar met een groene en rode route tot 55 km. Ongeveer  61 % off-road.  Meer info: Toerisme Oud-Heverlee.

Ruiters: Op 100 meter van de bivakzone loopt een ruiterpad.

bivakzone de steenberg paalkamperen meerdaalwoud paalcamping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.

Bivaktochten


 

Verblijfscode


 

  'Leave no trace'


  

* Je hebt respect voor de stilte en de rust op een bivakzone, in harmonie met natuur & omgeving.
* Je hebt respect voor medebivakkeerders / geen groepsbivak.
* Je hebt als gast respect voor de plaatselijke bivakregels.
* Je bent te voet, per fiets of per paard onderweg.
* Je laat geen enkel spoor achter van je verblijf en neemt je afval mee uit de natuur.

  

 

 

 

 

 

Over Bivakzone.be


 

Bivakzone.be is een vrijwilligersproject rond informatieverschaffing over bivakzones in Wallonië en Vlaanderen.

Bivakzone.be biedt het meest volledige overzicht van plekken waar je legaal een nachtje mag  bivakkeren met je trekkerstent in Vlaamse of Waalse natuur. We zijn zelf echter geen eigenaar of beheerder van de opgelijste bivakzones. Net als jij trekken we graag af en toe de natuur in om te genieten van een nachtje onder de sterren tijdens een meerdaagse tocht te voet of per fiets.

Voor een vraag op opmerking over een bepaalde bivakzone kun je terecht bij de beheerder die bij elke bivakzone vermeld staat...maar eigenlijk ben je onder het motto 'leave no trace' voor, tijdens en na je verblijf  zelf ook een stukje verantwoordelijk voor het goed beheer van deze aangename rustplekken in de natuur.

Geniet ervan!