Get Adobe Flash player

Aire de Bivouac Brunehaut - Hargimont

Bivakzone Brunehaut - Hargimont

 

Bivakzone Brunehaut is een privé-bivakzone van vzw Brunehaut. Je betaalt vooraf  2 € per persoon per dag bij verplichte registratie/reservatie. Reserveer minstens enkele dagen vooraf bij vzw Brunehaut per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of SMS (04 73 43 77 93), je ontvangt vervolgens details voor bankoverschrijving + een bewijs dat kan worden voorgelegd ter plaatse bij controle door bevoegde personen. Prijs zonder reservatie is 15 € pppd.

 

This nature bivouac area is privately owned and located on a meadow in the beautiful Wamme valley, Famenne region, Ardennes. You’re welcome all year round, you pay 15 € per person per day without reservation but only 2 € per day when reserved in advance. Send a textmessage to (0032) 4 73 43 77 93 (no phone call) days before you show up with name / dates / number of persons / tents. You'll receive all details for payment by bank transfer and proof-of-payment to legalize your stay on the spot. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different and comfort facilities limited or non-existent. Toilet, shelter, water available (river). Campfire allowed under normal weather conditions (no dry period or strong winds) but only at the specifically designated place, not elsewhere. Access on foot or by bicycle. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 Coördinaten voor fietsers & wandelaars

 


GPS N 50 10.840 E 5 19.350
°/min/sec N 50 10 50 E 5 19 21
WGS84 50.180667 5.3225
X / Y 31N 665814 5561300

 

 

  Omgeving & Bereikbaarheid

Bivakzone Brunehaut bevindt zich in de vallei van de Wamme, de belangrijkste zijrivier van de Lomme, die op haar beurt de Lesse versterkt. Het vrij zuivere water van de Wamme stroomt uit de Ardennen bij Mochamps (in vogelvlucht op slechts 10 km) maar heeft  hier  al meer dan 300 hoogtemeters verloren. Bivakzone Brunehaut ligt dan ook relatief laag, op  slechts 227 meter hoogte. We bevinden ons immers midden in de Famenne-depressie, waarvan de officieuze hoofdstad, Marche-en-Famenne, op 6 km ligt.

Tussen het dichtst bijgelegen dorp (Hargimont) en Marche-en-Famenne ligt een economische zone met ondermeer winkels van grote ketens en ook het trein- en rangeerstation van Marloie. Bivakzone  Brunehaut ligt echter volop in natuur. Aangrenzend ligt het uitgestrekte natuurgebied "Prés de la Wamme", bestaande uit uitgestrekte hellingweiden vol wilde bloemen en nattere, moerassige delen. Grotendeels in beheer door de Waalse tegenhanger van Natuurpunt, Natagora. Behalve veel weidebloemen, zoals adderwortel en het redelijk zeldzame klimopranonkel, kun je er met wat geluk ook de alpenkamsalamamder  aantreffen.

 In de afbakening van struiken en bomen rond de bivakzoneweide en de Wamme, wemelt het trouwens ook van het natuurleven. Met wat geluk zie je vanop de bivakzone  zelfs een ijsvogel voorbijflitsen. Zelf zagen we tijdens ons korte verblijf ondermeer een specht en veel vlindersoorten, zoals citroenvlinder, gehakkelde aurelia, atalanta, iepenpage, bruin zandoogje, dambordje en parelmoervlinders.

Zoals vermeld ligt het terrein in een groene zone, maar de bivakeerder kan wel lawaaihinder ondervinden van de nabijlopende verkeersweg N896. Het terrein bestaat uit twee compartimenten, waarvan één vlak langs de rivier ligt en dus ook dicht bij deze verkeersweg Het andere compartiment is meer in gesloten in het groen, heeft ook een eigen kampvuurplaats en vermijdt direct zicht op voorbijrijdend verkeer. Dit lijkt ons meer aangewezen voor wie op zoek is naar een rustige bivakplaats in de natuur.


  

 

  Bivakzone Brunehaut bereik je te voet over Grote Routepad (G.R.) 151 (Ronde van Belgisch Luxemburg).
Komende uit Hargimont blijf je de witrode tekens nog volgen als de laatste asfaltstraat overgaat op een stenige bosweg. Blijf deze steenweg nog 600 meter volgen en daal dan schuinlinks naar de Wamme. Laat de Passerelle de la Basse Binte + een schuilhut links liggen en vervolg over het pad tot het doodloopt op Bivakzone Brunehaut.
Komende uit de richting Ambly / Harsin over GR 151 volg je lange tijd een pad boven de vallei van de Wamme. Verlaat dit pad en de GR door 600 meter voor Hargimont, ter hoogte van fietsknooppunt 122, scherp rechts af te slaan en blijf dat pad volgen tot Bivakzone Brunehaut, zonder een brugje over te steken. Het is ook mogelijk om Bivakzone Brunehaut te voet te benaderen via de noordzijde van de Wamme-vallei maar het traject over de verkeersweg N896 maar de bivakzone is weinig aangenaam.

Deze bivakzone is makkelijk te bereiken per fiets door de fietsknooppunten van het netwerk Pays de Famenne te volgen. Fiets naar knooppunt 122, van hieruit is het nog 300 meter tot Bivakzone Brunehaut. Daal bij kp 122 naar de Wamme en steek de rivier niet over maar volg het pad dat al snel doodloopt ter hoogte Bivakzone Brunehaut.  

Het dichtst bijgelegen treinstation is dat van Marloie, gelegen op zo'n 3,7 wandelkilometers van Bivakzone Brunehaut. De treinstations van Marloie en Jemellle zijn ook verbonden met een bewegwijzerde Groene Halte-wandelroute die ook op 300 meter van Bivakzone Brunehaut passeert. Zie bij wandelmogelijkheden. Vanuit de treinstations van Aye, Marloie en Jemelle is Hargimont ook te bereiken per TEC-bus. Vanaf bushalte 'Hargimont Scierie' is het nog zowat 1,5 km te voet.

De bivakzone Brunehaut  voor individuele bezoekers is exclusief voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Bivakzone


Deze bivakzone vormt een uitzondering op de algemene regel van een verblijfsduur van 18 uren in Wallonië. Je mag op Bivakzone Brunehaut tot 72 uren (3 nachten) verblijven.  Je bent onderweg te voet, per fiets of per paard. Wie toch met de auto komt, kan deze achterlaten in Hargimont-dorp en van daaruit te voet gaan.

 Je betaalt 2 € per persoon per dag bij verplichte registratie / reservatie. Meld je minstens enkele dagen vooraf aan bij vzw Brunehaut per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of SMS (04 73 43 77 93), je ontvangt vervolgens details voor bankoverschrijving + een bewijs dat kan worden voorgelegd ter plaatse bij controle door bevoegde instanties. Prijs zonder tijdige reservatie is 15 € pppd.

De bivakzone ligt half ingesloten in een bocht van het riviertje de Wamme, op een hoogte van 227 meter. Het terrein bestaat uit twee velden : één ruim veld naast de rivier en één kleiner veld meer ingesloten tussen begroeiing.  Beide hebben een zithoek rond vuurkring.  Enkel op die plaatsen is het bij normale weersomstandigheden toegelaten om vuur te maken, nergens anders op het terrein. Het kleinere veld is meer aangewezen voor de bivakkeerder die in het groen wil verblijven. Sprokkelhout vind je voldoende in het omliggende bos en raap je van de bodem. Zeker geen levende bomen beschadigen, ook al hebben ze dode takken in hun gestel.

Rond de bivakzone stroomt dus de Wamme. Vanaf de bivakzone heb je directe toegang tot de rivier. In drogere periodes vormt de Wamme zowaar een keistrandje bij de bivakzone. Het vrij zuivere water contamineer je absoluut niet door slecht afbreekbare was- en afwasmiddelen. Kinderen hou je steeds onder verantwoord toezicht bij benadering van de rivier. Vissen is niet toegestaan zonder het juiste visverlof.  
Breng voldoende drinkwater mee, of gebruik eventueel een filter voor beekwater. 

Er is een toilet voorzien in een overdekt paviljoen bij de bivakzone. Deze schuilplaats kan ook dienen als tijdelijk onderdak bij noodweer maar is niet bedoeld als overnachtingsplaats.

Neem eventueel afval weer mee uit de natuur, laat geen enkel spoor van je verblijf.  

Bivakzone Brunehaut is het hele jaar toegankelijk na reservatie

 

 

Fietsen & Wandelen

Bivakzone Brunehaut is goed gelegen voor fietsers op doortocht naar de Ardennen. Voor wandelaars eveneens, genoeg wandelideeën voorhanden, zowel langeafstandsroutes, kortere luswandelingen als ééndagsroutes in lijn of in lusvorm. Meer info ook bij het regionale Maison du Tourisme Famenne - Ardenne Ourthe Lesse of bij de stedelijke dienst voor toerisme van Marche-en-Famenne.

 Rando Vélo 6 (RV 6)  passeert op slechts 1,5 km van  Bivakzone Brunehaut, te Hargimont (Rue du Presbytère). Deze Picardië - Ardennen- langeafstandsfeitsroute verbindt Doornik (provincie Henegouwen) met Wiltz (Groot-Hertogdom Luxemburg) over een afstand van 330 km. In België is de route  gemarkeerd met geelblauwe strepen. Er bestaat een topografische gids over. Meer info: RandoVelo.

Bivakzone Brunehaut ligt langs het fietsknooppuntennet van de Famenne, op 300 meter  van kp 122. Het hele netwerk is zowat 350 km lang en is uitgetekend op een topografische kaart waarop ook hellinggradaties zijn aangegeven. Er is knooppuntbewegwijzering met metalen bordjes. Pays de Famenne à vélo.

Er betaan ook heel wat bewegwijzerde en niet bewegwijzerde  mountainbikeroutes voor deze regio in de Ardennen.

 

Grande Randonnée 151 (Tour du Luxembourg Belge) passeert over de weg waar het toegangspad naar Bivakzone van afsplitst. Op 300 meter van de bivakzone dus. Deze 232 km lange luswandeling door de provincie Luxemburg is volledig bewegwijzerd met witrode GR-streepjes. Marche - Martelange - Habay - Neufchâteau - Libramont - Nassogne - Marche. Er bestaat een topografische wandelgids, wandelroute en gids zijn een initiatief van vzw Les Sentiers de Grande Randonnée.  

De Transfamenne  of Transfamense route (130 km) passeert op 2 km van Bivakzone Brunehaut, Deze lusvormige wandelroute is gemarkeerd met geelwitte streepjes en de  hele tocht is beschreven in de gids over Transardennaise / Transfamenne, evenals op de wandelkaart over deze route. De helft van het routetracé maakt gebruik van het traject van de Transardennaise®. Een initiatief van vzw La Maison de la Randonnée - G.T.A.-Belgique en Europ'Aventure. Nassogne - Marche - Hotton - La Roche - St-Hubert - Nassogne. 

Er lopen ook kortere bewegwijzerde luswandelingen in de regio van Bivakzone Brunehaut. Ze zijn gemarkeerd met een gekleurd rechthoeksymbool en behoren tot een netwerkje van luswandelingen rond Marche-en-Famenne.
Wandeling 16 (rode rechthoek) is 3 km lang, wandeling 17 (één
groene rechthoek) is is 4,6  km lang en loopt via het dorp Harsin. Info over deze wandelroutes bij het Maison du Tourisme Famenne - Ardenne Ourthe Lesse . 

De tekens met groen-wit-groene verticale balkjes zijn van een  Groene Halte-wandeling tussen twee punten met aanknoping op openbaar vervoer. Over 22,5 km (of ingekort 12,5) loopt deze Groene Halte-wandeling 'Tussen Famenne en Ardennen' van het treinstation van Marloie naar dat van Jemelle (of omgekeerd). Brochure met routeverloop te koop voor 1,5 €, helaas enkel voor leden van vzw TreinTramBus. Groene Halte.be .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer XXX.
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.