Get Adobe Flash player

Bivakzone: Oude Schelde Spettekraai - Zingem

 

Bivakzone Spettekraai is van Agentschap Natuur & Bos en werd gerealiseerd ism Toerisme Vlaamse Ardennen.

 

>>> Deze bivakzone heeft te maken met overlast, die de beheerder niet onder controle krijgt, daarom is er voor onbepaalde duur een toegankelijkheidsverbod uitgevaardigd. <<<

 Fiets en wandelcoördinaten 

 

GPS N 50 53.532 E 3 40.540
°/min/sec N 50 53 32 E 3 40 32
WGS84 50.892199 3.675674
X / Y 31N 547521 5638055

 

 

  Omgeving & Bereikbaarheid

Deze bivakzone te Zingem (Oost-Vlaanderen), ingericht door Natuur & Bos op initiatief van Toerisme Vlaamse Ardennen, ligt bij een oude Scheldemeander, op 50 meter van het jaagpad dat langs de gekanaliseerde Schelde loopt. 'De Spettekraai' is de naam van dit natuurgebiedje bij deze dode Scheldearm.

Vogelspotters komen bij de oude Scheldemeanders zeker aan hun trekken. Aan de Spettekraai zelf of nog beter op slechts 700 meter verder langs de Schelde-oever (richting Oudenaarde). Daar ligt aan je rechterzijde verscholen in het groen vogelkijkhut De Weiput van Agentschap Natuur & Bos.
In de andere richting van hetzelfde jaagpad (richting Gavere dus)  en op 600 meter van de bivakzone, ligt natuurreservaat Grootmeers, nog een  heringerichte natte zone waar zeldzame vogels en planten kunnen worden gespot. Overal langs de Schelde bieden de Scheldemeersen en de vele oude meanders, ontstaan door de rechttrekking van de Schelde, een habitat voor veel vogelsoorten. Neem een verrekijker mee.

Bivakzone Spettekraai is voor fietsers vlot bereikbaar via allerlei recreatieve fietsroutes, zie onderaan deze pagina.

 

Wandelaars kunnen op deze bivakzone geraken vanuit Zingem maar het traject over de Nederzwalmsesteenweg is onaangenaam tot je op het jaagpad langs de Schelde komt. Vanaf de andere Schelde-oever loopt het wat beter. Bivakzone Spettekraai ligt niet ver van het Oost-Vlaamse wandelnetwerk Zwalmvallei. Je sluit dadelijk aan op dit netwerk  aan de overzijde van de Schelde, tussen knooppunten 12 en 13 bij Nederzwalm.
Kom je vanaf Grote Routepad 122, verlaat dan voor het dorpje Hermelgem dit langeafstandspad om de Scheldebrug van Zingem op te zoeken. Aan de overzijde van de Schelde ga je op het einde van de brug dadelijk 180° rechts naar de Schelde-oever of zoek eventueel een doorsteekpad vanaf de brug. Wandel onder de brug en nog 500 meter verder richting Oudenaarde. De afstand van GR 122 tot de  bivakzone bedraagt 3 à 3,5 km.

Er passeren bussen te Zingem en in Nederzwalm maar in beide gevallen is het wandeltraject naar de bivakzone niet zo aangenaam.

 

Bivakzone

 De bivakzone ligt dus kort bij de Schelde, je vindt ze ongeveer 500 meter zuidoostelijk van de Zingemse Scheldebrug en wel degelijk langs de Zingemse oeverkant. Je kijkt vanuit je tent uit over de Oude Scheldearm. Het is niet toegestaan daarin te zwemmen of je tent te plaatsen aan de oever. Waar je mag bivakkeren staat ter plaatse aangeduid. Afhankelijk van windrichting en temperatuursinversie kan het motorlawaai van de  Nederzwalmsesteenweg die over de Scheldebrug loopt, voor ongemak zorgen maar op een beter moment hoor je haast niks van het verkeer.

Bij windstil weer kunnen er zwermen muggen hangen, neem je voorzorgen. De ondergrond van de bivakzone kan nogal drassig zijn, de komvormige ligging zorgt immers voor slechte afwatering. Er zijn geen tentplatformen.  

De pomp van Bivakzone Spettekraai staat opgesteld aan de oever van de Scheldearm, op 40 meter van de zone waarbinnen je mag bivakkeren. Ze functioneert niet op grondwater maar op oppervlaktewater uit de Scheldearm. Er geldt sinds juni 2018 een vuurverbod. Je mag wel een klein kookbrandertje gebruiken om een maaltijd te bereiden maar het aanleggen van een houtvuur, gebruik van een barbecue enz. kan aanleiding geven tot een boete en / of verwijdering. Er is geen ecotoilet voorzien.


Zoals steeds op een bivakzone neem je je eventueel geproduceerd afval weer mee uit de natuur, er is niemand voorzien om jouw rommel op te ruimen en de bivakkeerder die na jou komt prikt ook graag zijn tent in een ongeschonden stuk omgeving.  

De omgeving rond bivakzone Spettekraai wordt ook nogal gefrequenteerd door vissers.Wandelen & Fietsen

 Bivakzone Spettekraai ligt ideaal voor fietsers, minder ideaal voor wandelaars want in de omgeving lopen vooral geasfalteerde paden. Vlakbij de Scheldebrug van Zingem (op 400 meter van de bivakzone) loopt het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen, bij de Schelde, tussen knooppunten 55 en 65. Of verlaat tussen knooppunten 82 en 74 het netwerk door de Schelde verder te volgen richting Scheldebrug van Zingem.

Scheldevalleiroute 2 loopt in een lus tussen Gavere en Oudenaarde. Om naar de bivakzone te fietsen (400 meter) verlaat je deze provinciale fietsroute eveneens bij de Scheldebrug van Zingem.

Vlaanderen Fietsroute, dwarsroute LF 30 Schelde-Deltaroute. Loopt over de Scheldebrug van Zingem. Verlaat aan de Zingemse kant van de Schelde deze langeafstandsfietsroute bij de brug en zoek de Schelde op, fiets 400 meter richting Oudenaarde over het zeer brede jaagpad.

In Zingem lopen 2 MTB-routes. De (makkelijke) groene route is 18 km en passeert in de buurt van de Scheldebrug.

Nog in de buurt, bij de verkeersbrug over de Schelde, kun je aanpikken op de gele lus van de Ronde van Vlaanderen Fietsroute. Deze 103 km lange bewegwijzerde route in lusvorm gaat over heel wat heuvels over en loopt over maar liefst 14 km kassei. Voor 'Flandriens'!

Wandelnetwerk Zwalmvallei loopt aan de overzijde van de Schelde. Dankzij tientallen nummerpaaltjes kun je zowat 210 km aan rustige wegen en paden aan elkaar knopen naargelang de gewenste afstand. Pik het netwerk op aan de overzijde van de Schelde te Nederzwalm. In het suggestieboekje dat bij de wandelkaart hoort, vind je ook een luswandeling van 15 km die je ondermeer langs unieke historische site van Ename voert. Tel er nog een 5-tal kilometers bij om vanuit de bivakzone op die luswandeling te geraken en je hebt meteen ook een idee voor een goeie dagtocht. Kaart en suggestieboekje van het Wandelnetwerk Zwalmvallei zijn ondermeer te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen

Grote Routepad 122 (Hulst - Doornik - Frankrijk) loopt op 3 à 3,5 km van de bivakzone, aan de andere kant van de Schelde.

Wandelroute Scheldevallei - Zingem is een natuurleerpad  over 8,5 km langs de Scheldeboorden en natuurreservaat Grootmeers (waar je de wandelroute kan oppikken). Wandelbrochure te verkrijgen bij het provinciaal natuureducatief centrum De Kaaihoeve te Zwalm. De Kaaihoeve biedt overigens meer wandel- en fietsmogelijkheden in deze Scheldregio en  in de Zwalmstreek. 

Meer info: Toerisme Zingem .
 Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.