Get Adobe Flash player
 
8 juni 2018

 

In de Oost-Vlaamse regio Vlaamse-Ardennen / Scheldevallei worden twee bivakzones gedownsized qua comfort. Het is op de bivakzones Spettekraai en Koppenbergbos sinds kort niet meer mogelijk om je tent op een platform te plaatsen en ook een houtvuur aanleggen wordt op beide plaatsen verboden.

Het probleem met deze bivakzones is dat de beheerder, het personeel van het Vlaamse Agentschap voor Natuur & Bos (ANB), er nog steeds niet in slaagt om personen met ongewenst gedrag te weren. Zeer ook tot ergernis van vele wandelende of fietsende bivakkeerders die evenmin gediend zijn met de aanwezigheid van personen die de plaatselijke bivakregels niet respecteren.

ANB: "Naar aanleiding van onophoudelijk vandalisme en oneigenlijk gebruik van de kampeerplaats door feestvierders, heeft het Agentschap voor Natuur en Bos besloten om het comfortniveau van deze bivakzone te verlagen. Vorig jaar werd meer dan 400kg zwerfvuil opgehaald ondanks intensief toezicht en beteugeling van inbreuken en misdrijven. Daarom werden de platformen en de vuurplaats weggehaald. Vuur maken is er niet toegestaan. Zo herleiden we de bivakzone tot haar essentie, met name kamperen in de meest wilde vorm. Zo hopen we enkel de kampeerders te bereiken waarvoor de bivakzones bedoeld zijn."

Vorig jaar waren er in dezelfde regio gelijkaardige aanhoudende problemen met Bivakzone Muziekbos, eveneens onder beheer van ANB Vlaamse Ardennen. Het ANB slaagde er uiteindelijk niet in om de onregelmatigheden op deze bivakzone onder controle te krijgen of te bannen. Voor het eerst sinds de legalisering van gereglementeerd bivakkeren moest een van de inmiddels 47 bivakzones in België definitief worden gesloten.