Get Adobe Flash player
5 september 2017

 


Toerisme Oost-Vlaanderen presenteerde deze zomer twee nieuwe wandelnetwerken. Het nieuwe fijnmazige net van uitgezochte paden en rustige landwegen is prima geschikt om in de Vlaamse Ardennen in dagetappes van bivakzone naar bivakzone te stappen, of van bivakzone naar busstation / treinstation.

Netwerk 'Bronbossen' heeft Geraardsbergen als middelpunt. De naam refereert naar de vele kleine en grotere hellingbossen van waaruit bronnen ontspringen die als ingesneden beken mee het golvend landschap van de Vlaamse Ardennen hebben gevormd. Netwerk Bronbossen is te situeren in het zuidoosten van de Vlaamse Ardennen (gemeenten Brakel, Lierde en Geraardsbergen). 

Netwerk 'Zwalmvallei' dan weer ontsluit het noorden van de Vlaamse Ardennen, het gebied waardoor de Zwalm slingert tot aan de Scheldevallei (gemeenten Oudenaarde, Horebeke, Zwalm, Zottegem en Brakel).

Het langer bestaande netwerk Getuigenheuvels, in het centrale deel van de Vlaamse Ardennen werd herwerkt, en het Oost-Vlaamse deel van het wandelnetwerk Pajottenland werd geïntegreerd in het nieuwe wandelnetwerk Bronbossen. Alle netwerken sluiten op elkaar aan: handig voor wie graag een wandel- en bivakvakantie van een paar dagen wil plannen in de Vlaamse Ardennen.

Al deze Oost-Vlaamse netwerken vormen een cluster van zowat 800 km aan wandelpaden en -wegen. De kaarten zijn te verkrijgen bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaamse Ardennen of bij de plaatselijke toeristische diensten. 

Op de pagina met Bivaktochten hebben we een aantal voorstellen uitgewerkt die enkele bivakzones met elkaar verbinden, zodat je meerdaags kunt wandelen. Deze tochten lopen langs de bivakzones Brouwierweide, Wereldboom, Nellekensbos, Spettekraai en Koppenbergbos.