Get Adobe Flash player

Bivakzone: Koppenbergbos - Melden (Oudenaarde)

 

Bivakzone Koppenbergbos is van Agentschap Natuur & Bos en werd gerealiseerd ism Toerisme Vlaamse Ardennen. 

Opgelet: voor  deze bivakzone geldt een striktere beperking op de verblijfsduur. Je mag slechts één nacht bivakkeren, je komt aan na 16 uur en vertrekt volgende morgen weer voor 10 uur. Geen tenten toegestaan overdag.

Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

GPS N 50 48.954 E 3 35.666
°/min/sec N 50 48 57 E 3 35 40
WGS84 50.8159 3.594433
X / Y 31N 541876 5629521

 

 

 

  Omgeving & Bereikbaarheid


Het bosgebied op en rond de Koppenberg bestaat in de eerste plaats uit het Koppenbergbos, dat een van elkaar gescheiden zuidelijk en noordelijk deel heeft en verder ook het Onderbos. Tesamen met wat kleinere bossnippers beslaat het boscomplex Koppenberg zowat 55 hectaren, waarvan het grootste deel op het grondgebied van de stad Oudenaarde ligt (dorp Melden). Een kleiner gedeelte behoort tot de gemeente Maarkedal (dorp Nukerke).  Eigenaar is voornamelijk het Oudenaardse OCMW en het beheer valt onder Agentschap Natuur & Bos. Tussenin liggen weiden en op de niet te steile delen ook akkers.
De naam Koppenberg is in Vlaanderen natuurlijk bekend omwille van één van de beruchtste beklimmingen uit de wielerwedstrijd Ronde van Vlaanderen. Toch is de afgetopte Koppenberg slechs 78 meter hoog. De moeilijkheid voor de renners zit'm in de korte afstand van slechts 400 meter waarin het hoogteverschil van 10 naar 78 meter moet worden overwonnen, en dat over een smalle kasseiweg. 

De Koppenberg maakt deel uit van een zone  oude getuigenheuvels  van ijzerzandsteen. De steilste hellingen zijn vaak bebost, vooral met inheemse soorten als eik en beuk. Hier en daar ontpringt een bron uit het hellingbos, waarvan het water als beek naar de Scheldevallei vloeit. Zoals de meeste andere bossen in de Vlaamse Ardennen ligt ook het Koppenbergbos er op zijn mooist bij  in april en mei als onder het frisse beukengroen achtereenvolgens bosanemonen en boshyacinten het bos kleuren. Ook eind oktober is het aangenaam toeven hier, als het Koppenbergbos volop herfstig verkleurd.


De bivakzone ligt onmiddellijk langs Streek-GR Vlaaamse Ardennen, op het punt waar je, komende uit Oudenaarde, het Koppenbergbos een eerste maal langs loopt. Je kunt de bivakzone ook bereiken via het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen. Bivakzone Koppenbergbos ligt tussen knooppunten 63 en 32.  

Fietsers benaderen de bivakzone het best vanuit noordelijke zijde, tenzij je absoluut over de kasseien wil zwoegen lang de steile kant die de Ronde van Vlaanderenrenners nemen! LF 30 van de Vlaanderenroute verlaat je, komende uit Oudenaarde, net na de kruising met een hoogspanningslijn. Rij niet de voormalige spoorbedding op (nu geasfalteerd fietspad) maar volg vanaf dat punt de geelrode wandeltekens van Streek-GR Vlaamse Ardennen tot bij de bivakzone (650 meter). Over een deel van de weg er naartoe moet je eventueel even afstappen.
Om via de fietsknooppunten van de Vlaamse Ardennen bij de bivakzone te geraken, volg je tussen punten 55 en 56 de steenslagweg die naar de Koppenberg slingert. Wil je eerst nog de Koppenberg beklimmen over de beroemde steile kasseiweg dan kun je eventueel de bivakzone ook vanuit knooppunt 18 benaderen mits wat zoeken in het bos.

Kom je met de trein, reis dan eventueel via het station van Oudenaarde, wandel naar de Grote Markt, volg dan de GR 129 (witrode tekens) naar Leupegem (onderweg steek je de Schelde over) en wandel bij de kerk van Leupegem verder rechtdoor over GR Vlaamse Ardennen (geelrode tekens), dus niet bij de kerk van Leupegem de spoorlijn oversteken. De bivakzone ligt aan de voet van de Koppenberg. Wandelafstand station - bivakzone = 6 km.
Dichtst bijgelegen bushalte is Halte Koppenberg Melden, enkel bediend door belbus 460 Vlaamse Ardennen (!). Ze rijdt tussen de stations van Ronse en Oudenaarde. Vanaf die halte wandel je het noordelijk deel van het Koppenbergbos in en als het bospad gaat dalen hou je rechts aan.

 

Bivakzone

  De bivakzone is gelegen aan de meest noordelijke zijde van de Koppenberg, in een stukje halfopen gebied van bos, wei en akker, tegen de flank van de berg aan op een hoogte van 47 meter. Tussen de populieren door kijk je over de golvende akkers in de verte uit over de Scheldevallei met de stad Oudenaarde en haar  Sint-Walburgakerk. Aan de andere zijde ligt een sterk oplopende weide, waar 's zomers vee graast. Daarachter het bos. Aan de lage kant van de bivakzone sijpelt wat water van een bronbeek door.  Een hol steeenslagweggetje voert langs de bivakzone en vormt een van de toegangspaden voor fietsers en wandelaars tot het Koppenbergbos. 

Je mag op deze bivakzone slechts één nacht verblijven, tussen 16 u en 10 u. Er zijn geen tenten toegestaan overdag.

Er is een pomp met grondwater aanwezig, er zijn geen tentplatformen (het grasterrein loopt sterk af, zoek het meest vlakke plaatsje).  Er geldt sinds juni 2018 een vuurverbod. Je mag wel een klein kookbrandertje gebruiken om een maaltijd te bereiden maar het aanleggen van een houtvuur, gebruik van een barbecue enz. kan aanleiding geven tot een boete en / of verwijdering. Er is geen ecotoilet voorzien. 

 


 

Wandelen & Fietsen

In en rond het Koppenbergbos zijn volop fiets- en wandelmogelijkheden om van de omgeving te genieten, met de bivakzone als uitvalsbasis.
Bivakzone Koppenbergbos ligt langs of in de buurt van heel wat langeafstandsroutes voor fietsers en wandelaars

  Deze langeafstandsroute van Grote Routepaden loopt in een grillige lus van 157 km  langs de mooiste plekken van de Vlaamse Ardennen via de steden Oudenaarde, Ronse en Geraardsbergen. De hele route is beschreven en van detailkaarten voorzien in een topografische gids van Grote Routepaden er is tevens bewegwijzering met geelrode streepjes. Verslag Streek-GR Vlaamse Ardennen. De afstand tussen de bivakzone en  het treinstation van Oudenaarde over dit GR-pad is 6 km, tot de Grote Markt van Oudenaarde is het 5 km en tot het dorp Leupegem 3 km (aansluiting op GR 129 - Dwars door België).
Situering Bivakzone Koppenberg ten opzichte van andere bivakzones in de Vlaamse Ardennen:

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 


Wandelnetwerk 'Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen'
bestaat uit 152 knooppunten, het net is gespreid  over zowat de helft van de Vlaamse Ardennen. Tussen knooppunten 63 en 32 wandel je langs de bivakzone. Door dit in beide richtingen bewegwijzerd netwerk kan je haast eindeloos paden en wegen combineren, naargelang de gewenste afstand. De kaart is te koop in alle toeristische diensten van de Vlaamse Ardennen of te raadplegen via wandelknooppunt.be .

Ter plaatse zijn ook twee korte luswandelingen bewegwijzerd (in één richting) door Natuur & Bos. Je kunt beide wandeltrajecten oppikken in de buurt van de bivakzone en aan de bosingangen kan je routeborden aantreffen. Het Koppenbergpad (markering blauw vierkant)  is 3,5 km lang en loopt door beide delen van het Koppenbergbos.  Het Rotelenbergpad (markering rode driehoek) is 5,3 km lang en loopt behalve door het Koppenbergbos ook ondermeer door het Onderste Bos en bergaf over de beroemde Koppenbergkasseien van de Ronde van Vlaanderen.

 LF 30 Schelde - Deltaroute is een van de vier dwarsverbindingen die deel uitmaken van de door Toerisme Vlaanderen bewegwijzerde 'Vlaanderen Fietsroute'. Het tracé loopt in de buurt van de Koppenberg  over de bedding van ex-spoorlijn 85 (Oudenaarde - Moeskroen), sinds 2008 een fietspad / fietssnelweg van Oudenaarde naar Kortrijk.

Het fietsknooppuntennetwerk Vlaamse Ardennen biedt eindeloze combinatiemogelijkheden en loopt eveneens niet ver van de bivakzone.De blauwe lus van Fietsroute Ronde van Vlaanderen (78 km) passeert eveneens in de buurt.

De rode mountainbikelus van Oudenaarde is 13 km lang en loopt langs de bivakzone. 30% off-road.  

De Scheldemeersen Menroute is een 25 km lange ruiterroute en komt in de buurt van de bivakzone.

  

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.