Get Adobe Flash player

Bivakzone:  Fort Livinus - Axel (NL)

Deze grensbivakzone wordt beheerd door Staatsbosbeheer Nederland.

bivakzone fort livinus axel  Fiets- en wandelcoördinaten

 

GPS N 51 14.857 E 3 56.249
°/min/sec N 51 14 51 E 3 56 15
WGS84 51.247624 3.937487
X / Y 31N 565432 5677780

 

 

  Omgeving

 Paalkampeerplaats 'Fort Livinus' ligt in een rustig gebied van weids akkerland en natte  weiden, een  typisch Zeeuws landschap. Noordelijk ligt Axel op 2 km en daartussen loopt op 1 km de verkeersweg N258 Sas-van-Gent - Hulst en zuidelijk ligt op een paar kilometers de grens met Vlaanderen.

Ooit liep die grens hier bij de bivakzone. De grote dijk bij de bivakzone, de Staat - Spaanse liniedijk is daar nog een restant van. Hij werd gebouwd tijdens de 80-jarige oorlog, een bijzonder woelige periode in Zeeland en Brabant. Voortdurende oorlogen tussen 'de Staatsen' (noordelijke nederlanden) en de Spanjaarden (bezetting van de zuidelijke nederlanden) deed de grenzen hier meermaals verschuiven tussen 1568 en 1648. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag is het hier peis en vree. Voor routeontwerpers is het duidelijk een geliefkoosde plek, nogal wat wandel- en fietsroutes komen hier langs. De oude dijk is mooi heringericht en de terreinen langs de dijk, in beheer door Staatsbosbeheer, worden afgegraasd door kudden schapen. Langs de dijk liggen tal van verdedigingsrestanten, uitstekende bastions  van waaruit de bewegingen van de vijand konden worden gevolgd. Fort Livinus werd gebouwd in 1634.

 

 De bivakzone ligt dus naast de Staats-Spaanse liniedijk. Behalve de dijk zelf is er weinig windbeschutting, de pomp en ook een picknickbank staan op open terrein. Twee minpuntjes toch: De pomp functioneerde niet, hoewel we hier verbleven tijdens de late zomer. Dat blijkt al eens vaker een probleem te zijn hier. De aanwezige schapenkudde, die het gras kort houdt, had het terrein nogal zwaar ondergescheten. Het was niet evident om een paar vierkante meter 'kakvrij' gras te vinden om de tent te plaatsen. Op mooie dagen is er op de dijk bij de bivakzone wellicht gestaag verkeer van fietsers en wandelaars. Er is geen vuurplaats voorzien.

 

 

 

Wandelen & Fietsen

  Het Vlaamse Grote Routepad GR 5A - Ronde van Vlaanderen - passeert langs de bivakzone en is gemarkeerd met witrode tekens. Dit langeafstandspad van 570 km loopt hier een eindje door Zeeuws-Vlaanderen maar blijft steeds op enkele kilometers van de grens met Vlaanderen.  Het is mogelijk om een paalkampeertrekking te ondernemen via GR 5A en 3 opeenvolgende avonden legaal te bivakkeren, telkens op een andere bivakzone in Zeeland. Zo is het over GR 5A 25 km wandelen tussen de bivakzones van Hulst en Fort Livinus. GR 5A-afstand van bivakzone Fort Livinus naar de mooi gelegen bivakzone Canisvliet (bij Sas-van-Gent) is 22 km. De paalkampeerplaats ligt ook op de Vlaamse GR 122 Zeeland - Champagne, aangezien GR 122 vanaf Hulst een gezamelijk traject van 21 km volgt met GR 5A.  

Sinds 2015 loopt er langs deze bivakzone ook een  117 km lang variant traject  van de Nederlandse LAW 11 - Grenslandpad door Zeeuws-Vlaanderen. Dit variant traject is niet opgenomen in de meest recente topografische gids.

 De paalkampeerplaats ligt ook op het Zeelandse wandelnetwerk 'Langs Linies en Kreken', een langgerekt netwerk van paden  in Zeeland volgens het knooppuntensysteem. Loopt door de grenszone met de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen. Markering met olijfgroene bordjes en gele pijlen. De bivakzone ligt op 200 meter van knooppunt 80,  richting knooppunt 71. Het is ook mogelijk om met een kaart van dit wandelnetwerk naar de bivakzones De Zoete Vaart en Canisvliet te wandelen. Deze liggen eveneens op dat wandelknooppuntennetwerk.

 

 

 De bivakzone ligt ook op het uitgebreide Fietsnetwerk Zeeland. Tussen knooppunten 75 en 77 loopt het net over de Staat-Spaanse liniedijk, je kan de bivakzone dus niet missen. Dit netwerk sluit naadloos aan op fietsnetwerk Waasland langs Vlaamse kant.

De met zeshoekige bordjes bewegwijzerde Fortenroute loopt over 36 km in lus tussen Hulst, Zaamslag, Axel en Koewacht. In de omgeving van de bivakzone maakt ze een kleine lus.

Er loopt hier ook een gemarkeerde mountainbikeroute. De MTB-route Axel is 41 km lang, waarvan 53 % offroad.

paalkamperen fort livinus

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Staatsbosbeheer. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.