Get Adobe Flash player

Bivakzone: Hertberg-Oost (Herselt)

Bivakzone Hertberg-Oost is een paalkampeerterrein van Agentschap Natuur & Bos, gerealiseerd ism Toerisme Antwerpse Kempen.

Wandel & Fietscoördinaten

 

GPS N 51 03.767 E 4 55.800
°/min/sec N 51 03 46 E 4 55 48
WGS84 51.06275 4.930000
X / Y 31N 635239 5658575


Omgeving & Bereikbaarheid

Bivakzone Hertberg-Oost ligt in het Domeinbos Hertberg, dat deel uitmaakt van het veel groter  groen- en plattelandsproject De Merode. De bivakzone ligt op grondgebied van de gemeente Herselt en ligt in vogelvlucht op slechts 300 meter van de populaire herberg Mie Maan, die aan de verkeersweg Dieststebaan is gelegen.

De adelllijke familie De Merode (die een kasteel  heeft in oa Westerlo) heeft in 2005 een  enorm privégebied van maar liefst 1500 hectaren bos- en landbouwareaal overgedragen aan een pak organisaties. Het beheer werd overgedragen aan Agentschap Natuur & Bos. Dat zorgt via een beheersplan niet enkel voor een evenwichtige inrichting en bescherming van het landschap maar ook voor het toegankelijk maken van de oude Merodebossen voor zachte recreatie. 
Bivakzone Hertberg-Oost ligt in een gelijknamig deel van het natuurgebied dat niet enkel in beheer maar ook in eigendom is  van Agentschap Natuur & Bos.Het zijn oude bossen, al eeuwenlang worden er bomen geplant. Een aanzienlijk deel daarvan bestaat uit dennen, ze werden massaal uitgezet op de arme Kempense gronden in de twintigste eeuw, ondermeer voor stuthout in de Limburgse mijnen.Daarnaast zijn er in mindere mate ook bosdelen met meer streekeigen soorten, zoals eik en beuk. De randen  van het bosdomein zijn ontgonnen voor wei- en hooiland en ook hier en daar akkers.


Enkele kilometers ten zuiden van de bivakzone ligt de abdij van Averbode. Ten noorden ligt het grote dorp Westerlo, waarrond eveneens nog veel groen te ontdekken valt. 

Op slechts een paar honderd meter van bivakzone Hertberg ligt Herberg Mie Maan, populair en gekend in de streek. Van een klassieke herberg is al lang geen sprake meer, het is een self-service café waar je ook  maaltijd kan nuttigen. 400 meter verder zuidelijk langs de Diestsebaan ligt biercafé Den Hulst met een keuze van honderden biersoorten.  
 

 

Je kunt Bivakzone Hertberg-Oost het vlotst benaderen via het wandelknooppuntennetwerk De Merode, ze  ligt tussen knooppunten 25 en 30.
Ben je onderweg over GR 5 of over de Compostelaroute Via Monastica tussen Westerlo en Averbode, verlaat dan de route (komende uit de richting Westerlo)  na 1,1 km voorbij punt 47 in de topografische gids van GR 5 (of makkelijker: op wandelknooppunt 31). Links neem je op dat punt over 20 meter het weggetje 'Kipdorp' tot op het fietspad aan de Diestsebaan. Daar kort rechts - links die verkeersweg voorzichtig over om ter hoogte wegkapelletje het  met een bareel afgesloten bospad te volgen. Blijf dit steeds in dezelfde richting volgen tot je na enkele honderden meter de bivakzone-bordjes ziet.


Het fietsnetwerk van de  Provincie Antwerpen loopt op 4 à 500 meter van de bivakzone. Knooppunt 88 (bij café Mie Maan) ligt het dichtst bij. Fiets van 88 richting 13 en ga al na 300 meter links om nu  wandelknooppunt 25  een paar honder meter richting wandelknooppunt 30 te volgen. De paden in de buurt van de bivakzone zijn fietsvrij gemaakt, stap dus af en neem over korte afstand je fiets aan de hand.

Kom je met openbaar vervoer, dan kan je tijdens de week eventueel gebruik maken van bussen 491 en 492 (schaars aanbod). Er is een dichtbij gelegen bushalte bij herberg Mie Maan, halte 'Hersels Veerlepad'. Tijdens het weekend is de enige mogelijkheid om belbus 944 (Westerlo - Herselt - Hulshout) te reserveren. Geen treinstation dichtbij, eventueel kun je gebruik maken van de stations van Aarschot (met busverbinding naar de bivakzone), Testelt of Zichem.

 

 

Bivakzone  Bivakzone Hertberg-Oost ligt op een perceel  hooiland, omgeven aan drie zijden door eiken en grove dennen. Let in lente en zomer extra op voor teken, zeker als het gras hoog staat. Er is één ruim houten tentplatform, waarop twee  kleine trekkerstenten passen. Je kunt ook bivakkeren op het gras in een zone van 10 meter rond de paal. Bij heet weer kun je de tent in de schaduw zetten onder eiken langs de rand van de bivakzone.  

Rond een vuurkorf is een gezellige zithoek, gemaakt  uit boomstammen. Bivakzone Hertberg-Oost beschikt niet over een pomp (te diepe waterlaag), wel over een  watercontainer (voor waswater), voorzien van een kraantje. Zoals op andere bivakplaatsen breng je drinkwater zelf mee.


Onder hetzelfde afdakje is ook een stockageplaats voor brandhout. Wees spaarzaam met het verbruik  van water en  brandhout ten voordele van  bivakkeerders die na jou komen. Maak enkel vuur in de vuurkorf  's avonds, om te koken of om je te verwarmen 's winters. De vuurkorf kan uit veiligheidsredenen worden afgesloten bij verhoogd brandgevaar in de natuur, vanaf brandalarmfase oranje.  


 
Tegenover Herberg Mie Maan (op 500 meter) staat een zuil met drinkwaterfonteintje.   Helemaal stil is het op bivakzone Hertberg-Oost niet, daarvoor ligt de Diestsebaan net wat te dichtbij (op 250 meter) het bos kan het autolawaai niet volledig bufferen. 


 Twee horecazaken in de omgeving: Mie Maan en Den Hulst. Je kunt proviand inslaan in het centrum van Blauberg (op ong. 2 km), er is daar een Spar Express die elke dag open is (behalve zondagnamiddag en maandagmorgen), op 200 meter van de kerk gelegen. 

Lees vooraleer je tent op te zetten ook nog eens de bivakregels door, ze  hangen ook ter plaatse uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wandelen en Fietsen


Grote Routepad 5 (Noordzee - Middellandse Zee) passeert tussen Westerlo en Averbode  op slechts 500 meter van bivakzone Hertberg. Deze witrood gemarkeerde route loopt via de Ardennen, de Vogezen, de Jura en de Alpen helemaal tot Nice.  GR5-gids en GPS-tracks via vzw Grote Routepaden.


Wandelnetwerk De Merode sluit onmiddellijk aan op de locatie van bivakzone Hertberg. Dit uitgestrekt netwerk van honderden km loopt over 3 provincies en is uitgewerkt volgens het knooppuntensysteem. Er bestaat een prima wandelkaart van, goed voor dagenlang zwerven door oude domeinbossen. De bivakzone ligt  tussen knooppunten 25 en 30. De kaart is te koop in oa de toerismekantoren van Herselt, Westerlo en Laakdal. 


De Compostela-route Via Monastica ('s-Hertogenbosch - Rocroi) passeert op 450 meter van bivakzone Hertberg. Via Monastica volgt in groendomein Hertberg het fietspad langs de Diestsebaan. Dit is een aanlooproute naar de Franse pelgrimswegen richting Compostela, de route is dan ook in één richting bewegwijzerd, richting Compostela dus. 
 

Het Willem Elsschotpad  heeft vandaag geen eigen bewegwijzering meer, je volgt een lusvormig traject via een aantal punten van wandelnetwerk De Merode. Er is een korte (5 km) en en lange (10 km) variant van de route. De lange komt op knooppunt 25 op 500 meter van de bivakzone. Schrijver Willem Elsschot bracht in de regio vakantie- en studietijd door. Meer info bij Toerisme Herselt.

Een idee voor een stevige dagtocht in de buurt van bivakzone Hertberg vind je ook in het boek 'Dagstappergids Antwerpen 2'. Route 12 neemt je over 24 km (inkortingsmogelijkheden) mee in lus tussen Westerlo en Averbode. Het tracé is voor een deel gebaseerd op dat van GR 5 en brengt je door zowat alle interessante natuurgebieden tussen Westerlo en Averbode.


 Fietsen is bijzonder populair in deze regio van de Antwerpse Kempen, op de bospaden rond de bivakzone wordt fietsen echter ontmoedigd door de plaatsing van barelen. Dat is het terrein voor de wandelaar. Neem dus je fiets ter hand over een paar  honderd meter. 
Er lopen  geen langeafstandfietsroutes binnen een straal van 5 km rond de bivakzone.


Fietsnetwerk Antwerpse Kempen loopt op 4 à 500 meter van de bivakzone. Goed voor vele  honderden kilometers Kempens fietsplezier door de uitgestrekte bossen van De Merode.


 

Thematische fietslussen in dit deel van de Antwerpse Kempen hebben geen eigen bewegwijzering meer, ze bestaan nog wel maar in de plaats komt een te volgen lijstje van knooppunten, geënt op het  fietsnetwerk Antwerpse Kempen. Zo passeren oa de Laak- en Neteroute, Keizer Karelroute en 'Op de fiets met helden en heiligen' niet zo ver van de plek waar bivakzone Hertberg ligt. Meer info bij Toerisme Antwerpse Kempen.

De groene MTB-lus Hertberg (18 km) pik je op bij Herberg Mie Maan dmv gele MTB-inrijtekens  over 800 meter naar de eigenlijke route die je dus volgt via groene MTB-tekens. 

  

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.