Get Adobe Flash player

Naamse Condroz - Sentiers d'art (Land Art Trails) - 2 'aires de bivouacs'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze twee schuilplaatsen in de provincie Namen zijn er enkel voor trekkers die meerdaags onderweg zijn  over het Sentier d'Art door de Condroz. Het zijn orginele houten kunstwerken (Land Art) waar je een nachtje mag in verblijven op je tocht. Een initiatief van het collectief Vagabondart ism het Maison du Tourisme Condroz-Famenne. Wens je te overnachten, reserveer dan altijd vooraf bij het  Maison du Tourisme, 086/40.19.22 

 

Coördinaten voor trekkers te voet

 

Bivouac   Geen coördinaten.
De bivakzones liggen 
langs het wandeltraject
Trivouac - Libois  Vanuit Libois na 1,2 km via de hoofdwandelroute.
Vanuit Sorée na 36 km via de hoofdwandelroute.
Vanuit Libois na 43 km via de verbindingsroute.
Vanuit Sorée na 8 km via de verbindingsroute.
Trivouac <--> Sous son aile = 16,5 km via de hoofdwandelroute.
Trivouac <--> Sous son aile = 28 km via de verbindingsroute.
Sous son aile - Haltinne Vanuit Libois na 17,5 km via de hoofdwandelroute.
Vanuit Sorée na 20 km via de hoofdwandelroute.
Vanuit Libois na 27 km via de verbindingsroute.
Vanuit Sorée na 24,5 km via de verbindingsroute.
Sous son aile <--> Trivouac = 16,5 km via de hoofdwandelroute.
Sous son aile <--> Trivouac = 28 km via de verbindingsroute.

 

Deze twee bivakplaatsen zijn iets aparts, eigenlijk gaat het over twee kleine refuges, die je enkel als wandelaar op het Sentier d'Art (een 'kunstenpad') mag gebruiken om te schuilen of te overnachten, niet om ook overdag te verblijven. Je kunt dus op deze twee plekken overnachten in een kunstwerk, opgebouwd uit natuurlijke materialen.

Dit project is ook nog in ontwikkeling. In de loop van 2018 en 2019 zullen er nog gelijkaardige kunstwerken-refuges bijkomen en zal de wandelroute verder worden uitgebreid van 40 km naar een luswandeling van 100 km. Daarom moet je momenteel gebruik maken van een tijdelijk verbindingstraject om het huidige tochttraject in lusvorm te voltooien.

De kleine refuges zijn expliciet niet opengesteld voor autotoeristen of andere gemotoriseerde toeristen, enkel voor doortrekkers te voet, onderweg over het Land' art Trail van de Naamse Condroz . Je  moet vooraf reserveren bij het Maison du Tourisme (086/40.19.22en comfortvoorzieningen, zoals water of de mogelijkheid om vuur te maken zijn niet aanwezig.  Respecteer de omgeving, de natuur en de rust en  het gezelschap van eventuele medebivakkeerders.

Officiële info over deze bivakzones-refuges in de Naamse Condroz vind je op Sentiers d'art

Respecteer de omgeving en de richtlijnen, je bent hier als gast. 

 

 

Bivakkeren in de Naamse Condroz / Sentiers d'Art

 

  Al vele jaren bouwen in dit deel van de Naamse Condroz internationale kunstenaars elk jaar nieuwe kunstwerken uit natuurlijke materialen, vooral hout. Ze worden geïntegreerd in het aardige landschap van de Naamse Condroz, dat vooral gekenmerkt wordt door lichtgolvende heuvels waarop groene weiden en bewerkte akkers liggen en bossen op de nattere of sterker hellende delen. De dorpen en gehuchten zijn vaak compact en klein, de huizen opgetrokken uit lokale kalkbreuksteen.

In deze regio, waarvan oa de gemeenten Ohey, Assesse,Gesves, Havelange, Hamois, Somme-Leuze en Ciney deel uitmaken, organiseert het kunstcollectief 'Vagabond'Art' al vele jaren het 'Fête de Mai'. Ieder jaar wordt een aanbesteding uitgeschreven voor kunstenaars om een werk te maken in het kader van zogenaamde 'Land Art'. Hieruit worden een tiental projecten geselecteerd. De uitverkoren werken worden opgebouwd in de maand mei en de realisatie gaat gepaard met een aantal feestelijkheden ('La fête de mai'). Aangezien de kunstenaars werken met natuurlijke en dus vergankelijke materialen hebben vele van deze kunstwerken de tijd niet overleefd. Andere verkeren echter nog in goede staat of worden hersteld of vernieuwd, zodat je vandaag in de Naamse Condroz zowat 100 kunstwerken kunt ontdekken in het landschap, ze zijn vaak erg discreet geplaatst langs een paadje.

Recent toonde ook de het Maison de Tourisme Condroz-Famenne sterkere interesse voor het jaarlijks kunstproject. Daaruit vloeit ondermeer een toekomstige wandelroute langs tientallen kunstwerken voort, waarvan het eerste deel werd gerealiseerd in 2017. Echt een wandelroute voor wie wil genieten van de rustige landschappen in de Condroz met als extra bonus de vele kunstwerken die langs het traject zijn opgebouwd.

De keuze van de paden is uitstekend, er werd voor het traject vooral gezocht naar intieme paden, oude verbindingspaden, boswegels en rustige landsweggetjes door de velden en langs vaak stille dorpen. Een meer gedetailleerd verslag over de hele route en allerlei tips kun je  vinden op Trekkings.be, Sentier d'art, voor de gratis kaart en alle toeristische info kun je terecht op de websites van Sentiers d'Art en bij de het Maison du Tourisme van Condroz-Famenne, Vallées des Saveurs.

Enkel met de kaart wandelen is niet gemakkelijk, met name in bosomgeving is het niet evident om de juiste paden te volgen, temeer daar er ook geen officiële routebeschrijving bestaat of bewegwijzering is. Daarom download je ook best de GPS-track via de bovengenoemde sites. Om de wandelaar volledig te laten onderdompelen in de belevenis van het Sentier d'Art wordt ook de mogelijkheid geboden om onderweg op zijn tocht te overnachten in een heus kunstwerk! 

  Go - Camp - Go
Enkele bindende regels
:  je mag onderweg over het Sentier d'Art  één nacht verblijven (na reservatie).  Overdag bivakkeer je niet, je vervolgt je voettocht. Het verblijf is gratis. Je bent te voet op per MTB onderweg, toegang met gemotoriseerde voertuigen is uitdrukkelijk verboden. Het is niet toegelaten om een houtvuur aan te leggen. Neem al je afval mee. Er is geen drinkwatervoorziening of toilet.
Niet naleving van de algemene richtlijnen kan leiden tot een boete als gevolg van inbreuk op algemene en plaatselijke toegankelijkheidsreglementeringen. 
Voor de rest wordt er van jou eigenlijk gewoon respectvol gedrag verwacht voor  natuur, terrein en medebivakkeerders. Respecteer ook de rust en de stilte. Hou tussen 1 oktober en  1 januari sterk rekening met de drijfjachten in Wallonië. 
Leave no trace, just your footsteps.


1. Trivouac - Libois (Ohey)

Een kunstwerk van Alexandre Rossignon, bijzonder origineel. Een langwerpige constructie gemaakt uit één blok hout. Het ziet er wat uit als een omgedraaid roeibootje. Zo zijn er drie exemplaren aanwezig. Bivak voor drie dus of 'Trivouac'. In deze houten cocons zijn opschriften ingebrand, inspirerende of medidatieve teksten. Aldus vormt het kunstwerk van Alexandre Rossignon een verbinding tussen aarde en ruimte met de mens er tussenin en kun je het 'Trivouac' beschouwen als een combinatie van Land Art, sculptuur en functionele ruimte.

De drie cocons zijn naar elkaar gericht, met tussenin een ruime vuurkring. Misschien wat verwarrend maar de vuurkring is er enkel in functie en als deel van het kunstwerk, je mag hem niet gebruiken om effectief houtvuur te maken, dat is strikt verboden in deze omgeving. In de cocons is telkens slaapruimte voor één persoon, mits wat puzzelen bieden twee van de drie cocons elk plaats voor twee personen maar dat is niet zo comfortabel. Breng een slaapzak en een matje mee. Er is geen water of  andere voorzieningen, het 'Trivouac' is gelegen in een mooie bosrijke omgeving.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Solorefuge Sous son aile - Haltinne (Gesves)

Deze kleine refuge ligt op een 100 meter van de wandelroute, op een beboste kleine heuvel. Een kunstwerk van Christian Lagrange. Je slaapt er onder de beschermende vleugels van een vogel. Deze plek moet je omwille van de beperkte grootte eerder bekijken als een noodoplossing voor overnachting.

Twee kleine verdiepen: onderaan een overdekte picknickbank, ideaal om - ook indien je er niet overnacht - te schuilen bij regenweer. Via een trapje kom je dan in een kleine, houten refuge. Echt klein, eigenlijk is er maar plaats voor één persoon en die mag dan nog niet te groot zijn of veel bagage hebben. Maar sfeervol is het wel. Vuur is niet toegelaten en er is geen water.

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer het Maison de Tourisme Condroz Famenne. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.